Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, τιμήθηκε στην Πάτρα, από το Σύλλογο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στέλνοντας το μήνυμα “Ζω χωρίς να σε φοβάμαι” όπου είναι κι ο τίτλος της πρώτης ταινίας που γίνεται για το Σακχαρώδη Διαβήτη, σε σενάριο-σκηνοθεσία της Ελένης Βασιλοπούλου και φωτογραφία –μοντάζ του Χρήστου Κεϊμαλή.
Η κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου ODEON Veso Mare, αλλά και ο απόηχος μετά το τέλος της ταινίας μικρού μήκους “Ζω χωρίς να σε φοβάμαι”, δημιούργησε θετικά συναισθήματα σε όσους την παρακολούθησαν και το χειροκρότημα επιβράβευσε την πρωτοβουλία της Προέδρου Βασιλικής Γούλα του Δ.Σ του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ» και τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαϊας Χαράλαμπο Μπονάνο!
14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (WDD) θεσμοθετήθηκε το 1991 από το IDF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως απάντηση στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την κλιμακούμενη απειλή για την υγεία, που δημιουργεί ο διαβήτης.
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου , όπου είναι τα γενέθλια του Sir Frederick Banting, ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον Charles Best το 1922.
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, κινητοποιεί τη μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης στον κόσμο, γιατί απευθύνεται σε παγκόσμιο κοινό άνω του 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων, σε περισσότερες από 160 χώρες. Η εκστρατεία εφιστά την προσοχή σε θέματα υψίστης σημασίας για
τον κόσμο του διαβήτη και κρατά το διαβήτη σταθερά στο κοινό και στο πολιτικό προσκήνιο.
Κάθε χρόνο, η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη εστιάζει σε ένα ειδικό θέμα που διαρκεί ένα ή περισσότερα χρόνια. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2021-23 είναι η Πρόσβαση στη Φροντίδα για τον Διαβήτη.
537 εκατομμύρια ενήλικες (1 στους 10) ζούσαν με διαβήτη το 2021. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 643 εκατομμύρια έως το 2030 και 783 εκατομμύρια έως το 2045.
Στην Ελλάδα, αν λάβουμε υπόψη μας, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχεται στους 1.130.505 πάσχοντες, αγγίζοντας το 11% του πληθυσμού της χώρας, βάσει της επίσημης καταγραφής της ΕΛΣΤΑΤ το
2021, αυξημένο κατά 5% σε σχέση με το 2021, αναδεικνύεται για ακόμη μία χρονιά η επιτακτική ανάγκη για άμεση εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και καλύτερο και αποτελεσματικότερο σχεδιασμό του και την υλοποίησή του.
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση των περιστατικών εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης σε σχέση με την περσινή χρονιά με την αύξηση αυτή να αγγίζει το 20%! Σημαντική είναι επίσης και η αύξηση που καταγράφεται στους ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με το 2021, η οποία κυμαίνεται στο 5%, ενώ πολύ μικρότερη είναι η αύξηση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 η οποία αγγίζειτο 0,6%.
Μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται και στις άλλες κατηγορίες με τους άλλους τύπους Σακχαρώδη Διαβήτη να εμφανίζουν αύξηση 19%, ενώ στις περιπτώσεις ινσουλινοπενίας μετά από ιατρικές πράξεις η αύξηση αγγίζει το 23%.
Τα ανωτέρω αριθμητικά δεδομένα της ΗΔΙΚΑ, αποτυπώνουν με πολύ γλαφυρό τρόπο τη ραγδαία εξάπλωση του Σακχαρώδη Διαβήτη και των προβλημάτων που αυτός προκαλεί τόσο στους ίδιους τους πάσχοντες όσο και στο Σύστημα Υγείας και την οικονομική του επιβάρυνση στην υποστήριξη αυτής της τόσο μεγάλης ομάδας πολιτών χρονίως πασχόντων.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής από την Πολιτεία σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για τη δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, που κεντρικό του στόχο θα έχει την ανακοπή της κλιμακούμενης συχνότητας της εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας, αλλά και τη βέλτιστη υποστήριξη των πασχόντων.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, Ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ» ,σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ,δημιούργησαν την 1 ταινία μικρού μήκους για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στην με τίτλο: «ΖΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΕ ΦΟΒΑΜΑΙ»σε σενάριο-σκηνοθεσία της Ελένης Βασιλοπούλου και φωτογραφία –μοντάζ του Χρήστου Κεϊμαλή.
Στην ταινία έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του έχει ο γνωστός ηθοποιός Αλέξανδρος Μπουρδούμης
Καταπληκτικές όμως ήταν και ερμηνείες των άλλων ηθοποιών: Θέλια Κούφη η μικρή μας πρωταγωνίστρια, Θάνος Τριανταφύλλου, Γεωργία Ηλιοπούλου, Νίκος Γαρόζης, Κλειώ Χριστοπούλου και Χρήστος Μπουρνάκας.
Συμμετείχαν επίσης, ο Εκπαιδευτής αυτοάμυνας Raptor krav maga, Γιώργος Μιμμής, όπου παρουσίασε ένα στιγμιότυπο αυτοάμυνα με κλειστά μάτια, το οποίο διδάσκεται και σε άτομα με προβλήματα όρασης.
Στόχος μας είναι μέσα από την ταινία, την οποία επιδιώκουμε να προβάλλουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, να ευαισθητοποιηθεί το κοινό, είτε πάσχει από διαβήτη, είτε όχι και να ενημερωθεί μέσω του πρωτότυπου αυτού εγχειρήματος, ό,τι ο διαβήτης είναι ένα τρόπος ζωής που μπορεί να μηντον επιλέγεις αλλά θα πρέπει να τον υιοθετήσεις για να ζεις καλύτερα με αυτόν.
Η ταινία αυτή, προβάλλει πολλά ακόμη μηνύματα, όπως αυτό που αφορά πολλά παιδιά και νέους, διαφόρων ηλικιών, γιατί πάντα θα υπάρχουν άτομα τα οποία θα έχουν κακές και βίαιες συμπεριφορές σημασία έχει πώς αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις, ποια όρια θέτουμε και τι επιτρέπουμε να μας κάνουν οι άλλοι;
Μέσα από τη κατάμεστη κινηματογραφική αίθουσα, αναδείχθηκε η ανάγκη του κόσμου για να ενημερωθεί μέσω μιας διαφορετικής δράσης, να ταυτιστεί σε κάποιες σκηνές του έργου και να φύγει με έντονα συναισθήματα!
Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου θα ήθελε να ευχαριστήσει καταρχάς τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας κ.Χαράλαμπο Μπονάνο γιατί πάντα είναι εκεί και στηρίζει τις δράσεις μας, την Ελένη Βασιλοπούλου που με το σενάριό της και τη σκηνοθετική της ματιά, κατάφερε να βγάλει ποικίλα συναισθήματα σε όλους, τον Χρήστο Κειμαλή γιατί ήταν μέρος όλου του δημιουργικού με πολλαπλούς ρόλους σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, μοντάζ, τους ηθοποιούς Αλέξανδρο Μπουρδούμη ,την μικρή μας Θέλια Κούφη, Θάνο Τριανταφύλλου, την Γεωργία Ηλιοπούλου , τον Νίκο Γκαρόζη ,την Κλειώ Χριστοπούλου ,τον Χρήστο Μπουρνάκα, τον Εκπαιδευτή Αυτοάμυνας Raptor krav maga Γιώργο Μίμμη, τον Νίκο –Φρειδερίκο Μίμμη , την Χριστίνα Χαλκιοπούλου, τον κ.Χρήστο Παπαμέτη για τη δημιουργία γραφικών στην ταινία και την Τέτα Παπαγεωργίου για την επιμέλεια χτενισμάτων – μακιγιάζ των ηθοποιών.
Σημαντική η προσφορά της κυρίας Κατερίνας Βέργη, του κυρίου Λάμπρου Χήρα αλλά και των εργαζομένων της Odeon Veso Mare .
Ευχαριστούμε επίσης τις φαρμακευτικές εταιρείες Novo Nordisk, Abbott Hellas, Φαρμασεβ Λίλλη, Hemoglobe Hellas , Ascensia Diabetes Care και Menarini Diagnostics για την υποστηρικτική τους χορηγία.
Μετά την προβολή της ταινίας και τις τοποθετήσεις ακολούθησε βράβευση από το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου ‘ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ΄ προς τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας κύριο Χαράλμπο Μπονάνο για την αδιάλειπτη στήριξη του στο σύλλογο και την κυρία Ελένη Βασιλοπούλου σεναριογράφο –σκηνοθέτιδα της ταινίας «ΖΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΕ ΦΟΒΑΜΑΙ». Τιμητικό αναμνηστικό έλαβαν και όλοι όσοι συμμετείχαν στην ταινία.
Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο πατήρ Μπαρούσης Ιωάννης, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Δήμαρχος Πατρέων κύριος Πελετίδης Κωνσταντίνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαίας κύριος Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κύριος Τάκης Παπαδόπουλος η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας κυρία Αλεξοπούλου Χριστίνα, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Πατρέων κυρία Τογιοπούλου Αναστασία, η κυρία Συρροκώστα Ιουλία εκπροσωπώντας τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, η κυρία Σιώρου Μάχη εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του κ.Ιάσωνα Φωτήλα, ο κ.Τόγιας Κωνσταντίνος διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ.Τσιγκρή ο οποίος μας παρέδωσε την επιστολή που είχε αποστείλει ο κυριος Τσιγκρής, ο κύριος Πέτρος Ψωμάς επικεφαλής του ΣΠΙΡΑΛ, ο κύριος Αντώνης Χαροκόπος Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδος & Νοτίων Ιονίων Νήσων, η κυρία Τριανταφύλλου Μαρία Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη , η κυρία Αλμπάνη Λένα Επίκουρος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών στο τμήμα της Νοσηλευτικής, ο κύριος Δουσδαμπάνης Περικλής ιατρός νεφρολόγος και πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Δυτ. Ελλάδας και Πελοποννήσου.
Επίσης μας τίμησαν με την παρουσία τους και εκπρόσωποι των συλλόγων φορέων της περιοχής μας ,από το Άλμα Ζωής Αχαίας ,από το ΙΦΝΕ Αχαΐας, από την Εριφύλη, από το Φωτεινό Αστέρι, από την Πρότασις και από το Κέντρο Υγείας Νοτίου τομέα και επισκέπτριες υγείας των τοπικών
μονάδων υγείας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας “ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ” ευχαριστεί ιδιαίτερα και όλους όσους παρακολούθησαν την ταινία αυτή και διαβεβαιώνει όλους τους πολίτες της Πάτρας ότι θα είναι εκεί για όποιο άτομο με σακχαρώδη διαβήτη και την
οικογένεια του χρειαστεί.