flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

«Πατρινό καρναβάλι για πάντα»: Τι έχει συμβεί με τον καρναβαλικό ύμνο και γιατί φέτος δεν ακούγεται στις παρελάσεις

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες μετά την αποκάλυψη ότι ο μουσικοσυνθέτης του τραγουδιού «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα» απέστειλε εξώδικο προς τον Καρναβαλικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, με το οποίο απαγορεύει τη μετάδοση και χρήση των αποκριάτικων τραγουδιών του, στις καρναβαλικές παρελάσεις και τις άλλες δημοτικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας και του Τάσου Μαραγκού, ήταν η μη αδειοδοτημένη από τον ίδιο, παραγωγή και ηχογράφηση, τον Μάρτιο του 2021 από τον Καρναβαλικό Οργανισμό, ενός cd που περιελάμβανε αυθαίρετα και το τραγούδι «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα». Όπως ανέφερε η εφημερίδα, ο συνθέτης και στιχουργός του, δεν ρωτήθηκε για την επανεκτέλεση του τραγουδιού του, το οποίο ηχογραφήθηκε χωρίς την άδειά του, με σχετική απόφαση της ΚΕΔΗΠ.

Δεύτερο σημείο αντιπαράθεσης ήταν, όταν το 2022, ο Καρναβαλικός Οργανισμός χρησιμοποίησε ξανά, χωρίς την νόμιμη άδεια του δημιουργού, στίχους του τραγουδιού του «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα», τους οποίους και τύπωσε σε τσάντες, μπλούζες, κούπες, μπρελόκ, μάσκες, κονκάρδες, κασετίνες, σημαιάκια, κεράκια, σουβέρ και άλλα αναμνηστικά.

Τρίτο σημείο αντιπαράθεσης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος» ήταν η πρακτική του Δήμου Πατρέων να μην λαμβάνει τις άδειες αναπαραγωγής μουσικής, από τους αρμόδιους συλλογικούς φορείς διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει ο Τάσος Μαραγκός, η ΚΕΔΗΠ –Καρναβάλι Πάτρας, όχι μόνο εκμεταλλεύεται παράνομα τα έργα και την πνευματική του ιδιοκτησία, τα οποία εμπορεύεται χωρίς την άδειά του, αλλά κωφεύει και δεν λαμβάνει τις νόμιμες άδειες αναπαραγωγής, αγνοώντας και απαξιώνοντας τη συνεισφορά του δημιουργού στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, εδώ και 33 ολόκληρα χρόνια.

Ο Τάσος Μαραγκός ξεκαθάρισε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι η απαγόρευση των τραγουδιών του αφορά αποκλειστικά στις εκδηλώσεις και τις δράσεις του Δήμου Πατρέων και όχι τις επιχειρήσεις εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης της Πάτρας και τους ιδιώτες, που μπορούν να χρησιμοποιούν και να μεταδίδουν ελεύθερα τα τραγούδια του.

Η απάντηση του Δήμου Πατρέων

«Το Πατρινό Καρναβάλι 2023 είναι σε εξέλιξη και ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.
Οι πατρινοί και κυρίως οι νέοι της Πάτρας παίρνουν ήδη μέρος στις εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν με την μεγάλη παρέλαση της τελευταίας Κυριακής, στην οποία οι καρναβαλιστές που θα λάβουν μέρος εκτιμάται ότι θα είναι δεκάδες χιλιάδες.
Πολύ μεγάλη εκτιμάται επίσης ότι θα είναι και η προσέλευση των επισκεπτών, αφού τα στοιχεία από τις κρατήσεις δείχνουν ότι σήμερα η πληρότητα, για το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, πλησιάζει ήδη στο 100%.
Οι καταστηματάρχες και οι επαγγελματίες της πόλης προετοιμάζονται, για τη μεγάλη γιορτή, να υποδεχτούν και να εξυπηρετήσουν καρναβαλιστές και θεατές.
Οι εργαζόμενοι του Πατρινού Καρναβαλιού και του Δήμου είναι στο πόδι, από το ξεκίνημα των εκδηλώσεων και αφιερώνονται, από το πρωί ως αργά το βράδυ, στο να γίνουν όλα άψογα και το φετινό Πατρινό Καρναβάλι, το πρώτο μετά τα lock down, να είναι ό,τι καλύτερο.
Όλο αυτό το γιορτινό και αισιόδοξο κλίμα ορισμένοι δεν διστάζουν να το υπονομεύσουν, πηγαίνοντας ενάντια στο συμφέρον της Πάτρας, για να χτυπήσουν προεκλογικά τη Δημοτική Αρχή.
Έφθασαν στο σημείο να εκμεταλλευτούν και να δημιουργήσουν «ΜΕΓΑ ΘΕΜΑ» την αξίωση ενός δημιουργού, ο οποίος με εξώδικό του απαγορεύει σήμερα, μετά από 30 χρόνια, τη μετάδοση, από το Δήμο, του γνωστού του τραγουδιού, απαιτώντας καταβολή χρηματικού ποσού που φθάνει τα 186.000 ευρώ.
Σε αυτούς που δεν διστάζουν να παίζουν τα πολιτικά τους παιχνίδια στην πλάτη των Πατρινών και του Πατρινού Καρναβαλιού, τους λέμε ότι το Πατρινό Καρναβάλι θα συνεχίσει και φέτος και κάθε χρόνο την ιστορική του διαδρομή, ανανεωμένο με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του, τη μαζική συμμετοχή, το κέφι, τον αυθορμητισμό, την ανατρεπτική σάτιρα.
Η πορεία αυτών που δήθεν αγωνιούν για την Πάτρα δεν θα σταματήσει με το Καρναβάλι, θα συνεχίζεται μέχρι τις εκλογές, γιατί είναι γνωστός ο καημός τους και τον γνωρίζει ο πατραϊκός λαός».

Στην ανακοίνωση του δήμου Πατρέων απάντησε ο δικηγόρος του καλλιτέχνη, Σαράντης Νιώτης. Αναλυτικά, η αποκλειστική δήλωση του κ. Νιώτη στην «Πελοπόννησο», έχει ως εξής: «Στο επίμαχο εξώδικο που απέστειλε στις 14.1.2023 ο κ. Μαραγκός στην ΚΕΔΗΠ δεν ζητείται από τον Δήμο, απολύτως κανένα χρηματικό ποσό. Οποιαδήποτε νόμιμη αξίωση έχει ο κ. Μαραγκός για τη μη αδειοδοτημένη εκμετάλλευση και αναπαραγωγή του έργου του για τα αναμνηστικά και την μη αδειοδοτημένη επανεκτέλεση των τραγουδιών του με απόφαση της ΚΕΔΗΠ, θα την ασκήσει με το νόμιμο τρόπο στα αρμόδια δικαστήρια. Ως εκ τούτου, το επίμαχο εξώδικο με το οποίο απαγορεύεται η αναπαραγωγή των τραγουδιών του για πολύ συγκεκριμένους λόγους, δεν περιλαμβάνει κανένα αίτημα περί πληρωμής οπουδήποτε χρηματικού ποσού. Το ζήτημα που θέτει με το εξώδικό του ο κ. Μαραγκός είναι καθαρά νομικό και ουδεμία σχέση έχει με πολιτικές αντιπαλότητες και προσπάθειες καπηλείας του ζητήματος από την οποιαδήποτε πλευρά. Ενα άτυπο ποσό εμφανιζόταν σε αρκετά προγενέστερη επιστολή του κ. Μαραγκού, το οποίο όμως ουδέποτε αξιώθηκε ή διεκδικήθηκε εν τοις πράγμασι από τον ίδιο και αφορούσε ηθική του βλάβη».

“Πατρινό Καρναβάλι για πάντα”: Ο Τάσος Μαραγκός για την απαγόρευση του τραγουδιού

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Το Πρωινό», ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής Τάσος Μαραγκός, που έχει γράψει τους στίχους και την μουσική του τραγουδιού – ύμνου του Πατρινού Καρναβαλιού και ο οποίος ερμηνεύει κιόλας το τραγούδι «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα», εξήγησε τους λόγους για τους οποίους απαγόρευσε στον Δήμο Πατρέων να χρησιμοποιεί και να «παίζει» το τραγούδι αυτό σε όποια εκδήλωση διοργανώνει.

Όπως είπε ο Τάσος Μαραγκός στην εκπομπή «Το Πρωινό», «το 2021 έκαναν μια ανάθεση σε έναν συνθέτη, χωρίς την άδεια μου, να διασκευάσει το τραγούδι, κάτι που ευτυχώς το σταμάτησα. Το 2022, πάλι χωρίς να με ρωτήσουν, έβγαλαν στίχους μου από το τραγούδι και τους έβαλαν σε διάφορα σουβενίρ, μπλουζάκια, κούπες κτλ. Αυτό με έχει στενοχωρήσει πολύ. Ο Δήμος κάνει ότι θέλει και όχι ότι πρέπει για ανθρώπους που έχουν δώσει και την ζωή τους για το Καρναβάλι. Έχει γίνει αγωγή κατά του Δήμου».

Από τον Δήμο Πατρέων πάντως, έχει ανακοινωθεί ότι επισήμως για το 2023, το τραγούδι του Πατρινού Καρναβαλιού είναι ένα τραγούδι του συγκροτήματος «1550».

Η απάντηση της ΚΕΔΗΠ

Μετά τα όσα είδαν την δημοσιότητα, η ΚΕΔΗΠ εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για παραφιλολογία και κατηγορίες για διχασμό της πόλης.

«Εδώ και μέρες και εν μέσω καρναβαλικής περιόδου, προβλήθηκε από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα θέμα που πριν μήνες, είχε απασχολήσει το νομικό τμήμα της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας. Οι απαντήσεις δόθηκαν στον διαμαρτυρόμενο δημιουργό εγγράφως αλλά και σε συνάντηση στο γραφείο της προέδρου. Η εσκεμμένη Πανελλήνια διάσταση του θέματος και η παραφιλολογία που αναπτύχθηκε, μας αναγκάζει να δημοσιοποιήσουμε τις απαντήσεις μας.

Με την με αρ. πρωτ. 1133/31.05.2022 αίτηση του Τάσου Μαραγκού με θέμα «Διευθέτηση υποχρεώσεων σχετικά με το πνευματικό μου έργο ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ» και αφού ανέφερε ότι ποτέ κατά το παρελθόν δεν ήγειρε οποιαδήποτε αξίωση κατά του Δήμου Πατρέων για την αναπαραγωγή του τραγουδιού του σε όλη την καρναβαλική περίοδο και για 30 χρόνια, παραπονέθηκε για την δήθεν παράνομη εκ μέρους του Δήμου Πατρέων εμπορική εκμετάλλευση της πνευματικής δημιουργίας του, που αφορούσε την χωρίς άδεια επανεκτέλεση και κυκλοφορία του τραγουδιού του το 2021 και την αναπαραγωγή των στίχων του σε πωλούμενα από την ΚΕΔΗΠ αναμνηστικά είδη του Πατρινού Καρναβαλιού το 2022.

Ο Δημιουργός ζητούσε την αποχή του Δήμου Πατρέων από κάθε εμπορική εκμετάλλευση του έργου του και την καταβολή ενιαίας αποζημίωσης για την άνευ αδείας εμπορική εκμετάλλευση της πνευματικής δημιουργίας του σε εμπορικά προϊόντα, με ποσό 186.000 ευρώ.

Ακολούθησε συνάντηση στα γραφεία της ΚΕΔΗΠ στην οποία δηλώθηκε στον καλλιτέχνη παρουσία του δικηγόρου του, ότι υπάρχει διαχρονικός σεβασμός στο έργο του, του προτάθηκε μάλιστα συναυλία στο πλαίσιο του Καρναβαλιού ως έμπρακτη απόδειξη σεβασμού, αλλά ο ίδιος επέμενε στις απόψεις του.

Στη συνέχεια, με το με αρ. πρωτ. 1741/13.10.2022 απαντητικό έγγραφο της Προέδρου του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΠ και σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. 1691/05.10.2022 γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΚΕΔΗΠ, απορρίφθηκαν « τα ως άνω αιτήματα του Αναστάσιου Μαραγκού, καθ’ όσον τα αναφερόμενα στην αίτησή του είναι αντικείμενο δικαστικής διάγνωσης, τόσο εξ απόψεως ουσιαστικής βασιμότητας, όσο και εξ απόψεως νομικής αξιολόγησής τους.»

Τέλος, εστάλη στις 16.01.2023 εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία του, στην οποία ο Τ. Μαραγκός δήλωσε ότι μας απαγορεύει την οποιουδήποτε είδους αναπαραγωγή και δημόσια εκτέλεση του συνόλου των έργων του και δη των καρναβαλικών του τραγουδιών.

Η ΚΕΔΗΠ επισημαίνει τα εξής:

α) Στην με αρ. πρωτ. 509/03.03.2021 σύμβαση της ΚΕΔΗΠ με τον Περικλή Αλιώπη για την παραγωγή και εκτέλεση 12 τραγουδιών, ΔΕΝ περιλαμβάνεται το τραγούδι του Τάσου Μαραγκού και δεν έγινε καμία επανεκτέλεση του.

β) Η αναγραφή φράσεων – στίχων πχ «Πατρινό καρναβάλι για πάντα», «έλα να μάθεις τι θα πει Πατρινός» σε πωλούμενα προϊόντα της ΚΕΔΗΠ το 2022, δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ν. 2121/1993, με αποτέλεσμα να μην τίθεται από νομικής άποψης ζήτημα παραβίασης της πνευματικής ιδιοκτησίας του παρόλα αυτά μετά τη διαμαρτυρία του, τα εν λόγω προϊόντα αποσύρθηκαν αμέσως από το περίπτερο πώλησης, σεβόμενοι την αρνητική του στάση.

γ) Στο πλαίσιο της τήρησης της νομιμότητας και της έμπρακτης στήριξης όλων των καλλιτεχνών, η ΚΕΔΗΠ ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις της προς τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, μουσικών έργων και συγγενικών δικαιωμάτων, καταβάλλοντας σημαντικά χρηματικά ποσά. Το ίδιο θα γίνει και φέτος που επανακάμπτει το καρναβάλι.

δ) Επίσης, η ΚΕΔΗΠ έχει ενημερώσει τους συνεργαζόμενους με αυτήν φορείς ότι δεν θα αναπαραχθούν και δεν θα εκτελεστούν δημόσια από πλευράς του Δήμου Πατρέων και της ΚΕΔΗΠ τα καρναβαλικά τραγούδια του ως άνω δημιουργού στις επίσημες καρναβαλικές εκδηλώσεις. Η επιλογή του καλλιτέχνη να παίζουν οι ιδιώτες το αγαπημένο μας τραγούδι και όχι ο Δήμος Πατρέων είναι σεβαστή και μη αμφισβητούμενη.

Δυστυχώς, και παρά τις καλές προθέσεις μας στην περίοδο που η πόλη γιορτάζει, εγείρεται ζήτημα σε ένα θέμα που για την ΚΕΔΗΠ έχει κλείσει . Ποιοι είναι αυτοί που επιθυμούν να διχάσουν την πόλη; Ποιοι είναι αυτοί που στο όνομα της αντιπολιτευτικής τους τακτικής διασύρουν το μεγαλύτερο θεσμό της πόλης; Ποιοι είναι αυτοί που εσκεμμένα και επανειλημμένα διασύρουν καλλιτέχνες, εργαζόμενους και συναδέλφους τους;».

 

ypen