Η φρατζόλα των 350 γραμμαρίων θα έπρεπε να κοστίζει στον καταναλωτή ήδη 1,50 ευρώ, όχι για να βγάλουν κέρδος οι φούρνοι και οι αρτοποιοί, αλλά για να μην αναγκαστούν και κλείσουν τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους μέσα στο επόμενο διάστημα.
Αυτή είναι η προσωπική άποψη που εκφράζει ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Πάτρας Επαμεινώνδας Ανδρεόπουλος, γνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτή δεν είναι η ιδανική λύση ούτε για τις επιχειρήσεις τους, ούτε για τον καταναλωτή.
Όμως έχουν τόσο πελαγώσει οι αρτοποιοί από την εκτόξευση της ενέργειας και των καυσίμων που δεν βλέπουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή που έχει προκύψει.
Ένας φούρνους όπως μας εξηγεί ο κ. Ανδρεόπουλος είναι μία ενεργοβόρος επιχείρηση. «Το ρεύμα που ήρθε στον λογαριασμού του καταστήματος μου έφτασε τα 2.800 ευρώ. Από τα 2.800 ευρώ, τα 1.700 αφορούσαν την ρήτρα αναπροσαρμογής. Τι άλλο θέλετε να σας πω;
Εμείς ως φούρνοι εκτός από ρεύμα χρειαζόμαστε και πετρέλαιο. Περνώντας από το πρατήριο καυσίμων της γειτονιάς μου είδαν την αμόλυβδη να έχει φτάσει στο 2,04 ευρώ το λίτρο. Λίγη ώρα μετά η τιμή αυτή είχε ανέβει δέκα λεπτά περίπου.
Θέλω να σας πω ότι και να αποφασίζαμε αύριο να προχωρούσαμε σε αυξήσεις του ψωμιού και των ειδών μας γενικότερα, τι αυξήσεις να κάναμε αφού δεν έχουν σταθεροποιηθεί οι τιμές των καυσίμων;».
Μέχρι ώρας το ψωμί δεν έχει πάρει καμία νέα αύξηση πέρα από αυτές του περασμένου φθινοπώρου, οπότε εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της εκτόξευσης των πρώτων υλών, οι φούρνοι αναγκάστηκαν και ανέβασαν το ψωμί άλλος στα δέκα, άλλος στα είκοσι λεπτά και άλλο στα τριάντα.
Μέχρι ώρας σταθερή η τιμή του ψωμιού
Από τότε μέχρι σήμερα η ενέργεια και τα καύσιμα έχουν αυξηθεί και άλλο.
«Τα μόνα που έχουν μείνει μέχρι ώρας σταθερά ύστερα από τις διπλάσιες αυξήσεις που πήραν είναι οι πρώτες ύλες. Όμως δεν γνωρίζουμε ακόμα τι συνέπειες θα έχει ο πόλεμος για παράδειγμα στο σιτάρι ή και σε άλλα είδη που χρησιμοποιούμε για τις πρώτες μας ύλες.
Το ψωμί παραμένει σταθερό, αν και να μπορέσουν να επιβιώσουν οι φούρνοι μπροστά σε όλες αυτό το κύμα ακρίβειας που υπάρχει, θα έπρεπε ήδη η φρατζόλα των 350 γραμμαρίων να δινόταν στο 1,50 ευρώ. Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη. Δεν αντέχουμε και βλέπω τα πράγματα να εξελίσσονται άσχημα όχι μόνο για τους φούρνους, αλλά για όλη την αγορά».
Σημειώνουμε ότι η ζήτηση στους φούρνους, πέρα από το ψωμί, έχει πέσει κατακόρυφα σε όλα τα άλλα είδη αφού ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να καταναλώσει, παρά μόνο για τα απαραίτητα.