Εγκλωβισμένοι μέσα στα σπίτια τους και απομακρυσμένοι από το χωριό τους, το κέντρο του οποίου απέχει μόλις μερικά μέτρα από το σημείο όπου μένουν, είναι κάτοικοι σε οικισμό του Κουρτεσίου εξαιτίας αφενός μεν της μονοδρόμησης του παράδρομου τον οποίο χρησιμοποιούν καθημερινά και αφετέρου της τοποθέτησης των ειδικών σημάτων (κολονάκια) στην εθνική οδό Πάτρας – Πύργου, που δεν επιτρέπουν την έξοδο στο ρεύμα καθόδου προς Λεχαινά.
Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής, ήδη συγκεντρώνουν υπογραφές θέτοντας το βασικό αίτημά τους, που είναι η δημιουργία κόμβου εξόδου ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν νόμιμα την οδό όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αλλά και να μην χρειάζεται να δαπανούν καύσιμα και ώρες για να μεταβούν στις εργασίες τους.
Συγκεκριμένα, το πρόβλημα εντοπίζεται στο 50ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Πάτρας – Πύργου, στο ύψος του Κουρτεσίου, σημείο το οποίο απέχει μόλις 500 μέτρα από το κέντρο της κοινότητας με τις σαράντα περίπου οικογένειες αλλά και τους επαγγελματίες που βρίσκονται στην περιοχή να, είναι αναγκασμένοι προκειμένου να μεταβούν στις αγροτικές εργασίες τους και την αγορά του χωριού τους, να διανύουν είκοσι τουλάχιστο χιλιόμετρα ώστε να καταφέρουν να εισέλθουν νόμιμα στο ρεύμα καθόδου προς Λεχαινά. Για 500 μέτρα απόστασης πρέπει να διανύσουν τουλάχιστο είκοσι χιλιόμετρα στο ρεύμα ανόδου προς Πάτρα και στη συνέχεια ακόμα είκοσι στο ρεύμα καθόδου για να φτάσουν στο Κουρτέσι.
«Κάθε μέρα, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής εδώ, αναγκαζόμαστε να διανύουμε δεκάδες χιλιόμετρα παραπάνω για να κάνουμε τις δουλειές μας. Για να περάσουμε απέναντι την εθνική οδό για να πάμε στα χωράφια μας πρέπει πρώτα να φτάσουμε στην Πάτρα. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει», ανέφεραν στην εφ. Πατρίς, οι κάτοικοι της κοινότητας Κουρτεσίου.
Πρόστιμα και κλήσεις
Από την άλλη, εκείνο που θίγουν οι κάτοικοι που τις τελευταίες ημέρες συγκεντρώνουν υπογραφές αναζητώντας λύσεις στο πρόβλημά τους, είναι ότι αν κάποιος επιχειρήσει να περάσει από το σημείο απέναντι την εθνική οδό, ρισκάρει από τη μία να προκαλέσει ατύχημα και από την άλλη να του επιβληθεί πρόστιμο από την Τροχαία, όπως συνέβη πριν μερικές ημέρες.
Η αγανάκτηση όλων είναι εμφανής καθώς η έλλειψη εξόδου προκαλεί τεράστια οικονομική ζημιά σε αγρότες και επαγγελματίες που ζητούν να δοθεί άμεσα λύση.
«Το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό καθώς δεν υπάρχει έξοδος για να μπορέσει ο κόσμος να μεταβεί στο κέντρο του χωριού που απέχει πεντακόσια περίπου μέτρα. Πρέπει να φτάσει κάποιος από εδώ στο Καπελέτο για να γυρίσει πίσω στο Κουρτέσι και εκείνο που ζητάμε είναι να φτιάξουν μια έξοδο γιατί δεν είναι μόνο οι κάτοικοι που κάνουν διαδρομές αρκετές φορές την ημέρα αλλά είναι και οι επαγγελματίες οι οποίοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν το ρεύμα καθόδου προς Λεχαινά για να πάνε στις δουλειές τους. Πρέπει οι αρμόδιοι να μεριμνήσουν να ανοιχθεί μια έξοδος που θα μπορούμε όλοι να βγούμε από τα σπίτια μας και να μην χρειάζεται να κάνουμε τόσα χιλιόμετρα κάθε ημέρα. Αν βγαίνει κάποιος από τον παράδρομο εδώ με κατεύθυνση προς τα Λεχαινά, η αστυνομία επιβάλει πρόστιμα, αφαιρούνται πινακίδες. Από την άλλη υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να γίνει κάποιο ατύχημα», αναφέρει σε δηλώσεις της η πρόεδρος της κοινότητας Κουρτεσίου, Ειρήνη Κομπορόζου.
Αίτημα και στον Συνήγορο του Πολίτη
Με σκοπό να δοθεί λύση στο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι που διαμένουν στην περιοχή αλλά και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο σημείο, έχουν συντάξει αίτηση – επιστολή με θέμα «Αποκλεισμός κατοίκων δημοτικού διαμερίσματος Κουρτεσίου του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης λόγω μονοδρόμησης παράδρομου» την οποία θα αποστείλουν στο αρμόδιο υπουργείο με κοινοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, το Αστυνομικό Τμήμα Ήλιδας και τον Συνήγορο του Πολίτη. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί σαράντα υπογραφές από τους θιγόμενους κατοίκους.
Τρύφωνας Ντελμεκούρας, κάτοικος Κουρτεσίου
«Μας φυλάκισαν στα σπίτια μας»
«Είμαστε στον παράδρομο του Κουρτεσίου, σε μια περιοχή που ζουν τριάντα με σαράντα οικογένειες και ζητάμε από την πολιτεία, τους υπεύθυνους, του δήμου, της Περιφέρειας να μας εξηγήσουν γιατί μας φυλάκισαν στα σπίτια μας και δεν μας αφήνουν να βγούμε στο δρόμο. Όλοι χρησιμοποιούμε την εθνική οδό παράνομα. Δεν μπορούμε να βγούμε νόμιμα γιατί για να το κάνουμε πρέπει να φτάσουμε μέχρι την Πάτρα. Τοποθέτησαν τα κολονάκια χωρίς να προβλέψουν αυτά τα σπίτια και τις επιχειρήσεις εδώ. Αναγκαζόμαστε να πάμε 15 με 20 χιλιόμετρα μακριά και όπου κι αν κάνουμε αναστροφή είμαστε παράνομοι».
Βασίλης Λυκουργιώτης, κάτοικος Κουρτεσίου
«Φτάνουμε Πάτρα για να επιστρέψουμε»
«Πολλοί περνάμε τουλάχιστο είκοσι φορές την ημέρα με τα τρακτέρ μας, με τα μηχανήματα, με τα αυτοκίνητά μας και δεν έχουμε τρόπο να πάμε στο χωράφι μας. Δεν υπάρχει πρόσβαση και δεν επιτρέπεται εδώ να βγούμε και να περάσουμε απέναντι στην εθνική οδό επειδή έχουν βάλει τα κολονάκια. Για να περάσω να πάω στις καλλιέργειές μου πρέπει να διανύσω είκοσι χιλιόμετρα προς Πάτρα με το τρακτέρ για να μπορέσω να γυρίσω στο ρεύμα καθόδου και να επιστρέψω εδώ κάτι το οποίο γίνεται τουλάχιστο τρείς φορές την ημέρα».
Σωτήρης Μακρυγιώργος, κάτοικος και επαγγελματίας Κουρτέσι
«Να δημιουργηθεί κόσμος ή σημείο εξόδου»
«Εγώ έχω αυτοκίνητα δημοσίας, έχω αλωνιστική μηχανή που είναι ογκώδης και πάει και πολύ αργά στο δρόμο και λειτουργώ και νταλίκα. Καλώς έφτιαξαν τον δρόμο για να μην σκοτώνεται ο κόσμος αλλά δεν προέβλεψαν και εμένα που δραστηριοποιούμαι εδώ. Θέλω να φύγω από το σπίτι μου να πάω στο χωριό να βάλω πετρέλαιο και να φύγω για δρομολόγιο και δεν έχουν προβλέψει το πού θα γυρίσουμε. Μας λένε να φύγουμε προς Πάτρα. Ας μας πουν προς την Πάτρα σε ποιο ύψος μπορούμε νόμιμα να γυρίσουμε στο ρεύμα καθόδου προς Πύργο. Και όλα αυτά με την νταλίκα. Πρέπει να δημιουργηθεί ένας κόμβος που θα μπορούμε να στρίβουμε. Γέμισαν τον δρόμο κολονάκια, νησίδες και στοπ».
Λεωνίδας Ντελμεκούρας, κάτοικος Κουρτεσίου
«Ψάχνουμε έξοδο προς Πάτρα για να φτάσουμε Κουρτέσι»
«Το σπίτι μου είναι εδώ δίπλα στον παράδρομο και η τροχαία όταν περνάμε απέναντι στο ρεύμα καθόδου για να πάμε μέσα στο χωριό μας γράφει παράβαση. Η γυναίκα μου προχθές βγήκε, περνούσε η τροχαία, την είδε και την έγραψε. Μας λένε πως πρέπει να πάμε στη Βάρδα να γυρίσουμε, στο ύψος του καταστήματος Μινόρε. Για να φτάσουμε στο πρατήριο καυσίμων που είναι μέσα στο χωριό και σε απόσταση από τα σπίτια μας 500 μέτρα αναγκαζόμαστε να διανύσουμε τέσσερα περίπου χιλιόμετρα, να φτάσουμε στη Βάρδα και ύστερα να ακολουθήσουμε το ρεύμα καθόδου για να επιστρέψουμε στο Κουρτέσι».
Νικόλαος Ρήγας, κάτοικος Κουρτέσι
«Δεν έχουμε τρόπο να βγούμε από τα σπίτια μας»
«Εδώ κάποιος θέλει να πάει εκκλησία, θέλει να πάει το παιδί του στο σχολείο, άλλοι στα χωράφια τους. Που θα πάνε όλοι αυτοί; Ας έρθουν οι αρμόδιοι, είτε είναι η Περιφέρεια, είτε είναι η Κυβέρνηση, είτε η αστυνομία, να μας πουν πού θα πάμε; Είμαστε 100% παράνομοι όλη την ώρα. Το κάθε σπίτι που βρίσκεται εδώ θα πάει το παιδί του στο σχολείο. Με ποιο τρόπο θα το πάει; Θα πρέπει να φτάσει στη Βάρδα να γυρίσει για να μεταφέρει το παιδί στο σχολείο; Θα πεθάνουμε και δεν θα μπορούμε να πάμε ούτε τους νεκρούς μας στην εκκλησία».
Βασίλης Κουρνέτας, κάτοικος Κουρτεσίου
«Ζητάμε λύση, μαζεύουμε υπογραφές»
«Οι κάτοικοι εδώ της περιοχής που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με τον δρόμο, έχουμε ετοιμάσει μια αίτηση που θα αποστείλουμε στο υπουργείο με κοινοποίηση την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, το Αστυνομικό Τμήμα Ήλιδας και τον Συνήγορο του Πολίτη, με θέμα αποκλεισμός κατοίκων δημοτικού διαμερίσματος Κουρτεσίου του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης λόγω μονοδρόμησης παράδρομου. Ζητάμε να μας ανοίξουν κόμβο για να μπορούμε να μπαίνουμε και να βγαίνουμε από τα σπίτια μας και να πηγαίνουμε στις δουλειές μας. Έχουμε υπογράψει μέχρι στιγμής περίπου σαράντα άτομα που θίγονται από αυτή την κατάσταση».