![DIVICO](https://flamis.gr/wp-content/uploads/2024/12/DIVICO.png)
Με μια μεγάλη θεματολογία και με ζητήματα ιδιαίτερης βαρύτητας για την λειτουργία αλλά και για το μέλλον της ΤΑ συνεδρίασε το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ..Δ.Ε. την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στην Πάτρα. Τα θέματα που απασχολούν τους Δήμους είναι πολλά και η συγκεκριμένη συγκυρία κρίνεται κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον του θεσμού αφού είναι σε φάση διαβούλευσης και επεξεργασίας ο Νέος Κώδικας της ΤΑ.
— Νέος Κώδικας.
Το συμβούλιο ζητάει και διεκδικεί την ισχυροποίηση των θεσμοθετημένων πόρων της ΤΑ μέσα από την διαδικασία κατάρτισης του νέου κώδικα, η οποία είναι σε εξέλιξη. Για τους ΚΑΠ έτους 2025 το Δ.Σ. θεωρεί θετική εξέλιξη ότι η κατανομή τους έγινε με τα νέα κριτήρια που είχε επεξεργασθεί και προτείνει η Κ.Ε.Δ.Ε. Ωστόσο προτείνεται οι δαπάνες παράπλευρων δομών που λειτουργούν, όπως παράδειγμα των ναυαγοσωστικών υπηρεσιών να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τις ειδικές επιχορηγήσεις και να μην βαρύνουν τους ΟΤΑ. Επιπλέον σταθερή είναι η διεκδίκηση μας για σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων περασμένων ετών. Η απόδοση αυτή των θεσμοθετημένων πόρων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την βιωσιμότητα των Δήμων, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ασταθές οικονομικό περιβάλλον.
— Θέματα Υποδομών.
Ένα ιδιαίτερα καυτό ζήτημα που απασχολεί έντονα τους Δήμους τις χώρας και ιδιαίτερα τους μικρούς και αγροτικούς είναι αυτό της συντήρησης του οδικού δικτύου εντός των Δήμων αλλά και αυτών των δρόμων που ενώνουν τις έδρες τους με τα Δημοτικά διαμερίσματα. Το δίκτυο σήμερα παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Αυτοί οι δρόμοι είναι καθοριστικοί για την εξυπηρέτηση των κατοίκων στην άσκηση της εργασίας τους, μεταφορές αγροτικών προϊόντων κλπ. Άρα είναι συνδεδεμένοι με την ανάπτυξη και υποστήριξη της τοπικής οικονομίας, από την οποία εξαρτάται η περαιτέρω εγκατάλειψη και ερημοποίηση της υπαίθρου. Οι υπάρχοντες πόροι δεν επαρκούν και παρουσιάζονται μεγάλα προβλήματα Το Δ.Σ. θα καταθέσει πρόταση προς το Υπουργείο για θέσπιση ειδικού προγράμματος στα πλαίσια αντίστοιχων προγραμμάτων του παρελθόντος όπως ο Θησέας, προκειμένου να υποστηριχθούν οι Δήμοι στην συντήρηση των δρόμων αλλά και των πάσης φύσεως Δημοτικών κτηρίων και λοιπών κοινωφελών υποδομών που χρίζουν άμεσων βελτιώσεων.
— Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
Το μέλος του Δ.Σ. κος Γ. Αποστολάκης ενημέρωσε το σώμα ότι έχει ωριμάσει πλέον σαν αίτημα και οι συνθήκες το επιτρέπουν όπως γίνει επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους Δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους. Τόνισε ότι η ΤΑ οφείλει να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων. Επιπλέον προσκόμισε σχετικό Ψήφισμα από τον Δήμο Βύρωνα.
Το ΔΣ της Π.Ε.Δ. Δ.Ε. έκανε αποδεκτή την πρόταση.
Δηλώνει ότι ο Θεσμός του 13ου και 14ου μισθού συμπυκνώνει αγώνες και κατακτήσεις των εργαζομένων που δόθηκαν σε εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Για το θέμα αυτό θα δημοσιευθεί και αναλυτικό συναφές Ψήφισμα.
— Διαγραφή Χρεών.
Το Δ.Σ. έκανε αποδεκτή απόφαση του Δήμου της Πάτρας με θέμα:
“Αίτημα για τροπολογία στον ν 3463/2006 ώστε τα Δημοτικά συμβούλια να έχουν την δυνατότητα να διαγράφουν χρέη δημοτών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες”
Πρέπει οι Δήμοι να αφεθούν ελεύθεροι να ασκήσουν κοινωνική πολιτική προσαρμοσμένη στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε Δήμο αλληλέγγυοι στους αδύναμους πολίτες. Να προβλεφθεί με αυξημένη πλειοψηφία να μπορούν να αποφασίζουν για διαγραφές χρεών τα οποία ουσιαστικά και επί το πλείστον προέρχονται από δικές τους ανταποδοτικές υπηρεσίες και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Προφανώς υπάρχει ανάγκη να ξεκαθαριστεί το ισχύον πλαίσιο με τον καθορισμό κριτηρίων που πρέπει να πληρούνται για τον ορισμό των ευάλωτων ομάδων. Το ίδιο να ισχύσει και για τα χρέη από τα διάφορα Νομικά Πρόσωπα της ΤΑ. Τέλος ζητάμε να παύση η πειθαρχική δίωξη και ο καταλογισμός των αρμόδιων υπαλλήλων δημοσίων υπολόγων για τις εισπράξεις.
— Απασχόληση.
Με τον νόμο 5149 /2024 το άρθρο 67 προβλέπει ότι οι απασχολούμενοι την 31/12./2023, κατ’ εφαρμογή προγράμματος επιχορήγησης από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης νέων θέσεων εργασίας ατόμων με αναπηρία, σε κοινωφελείς επιχειρήσεις δήμων, οι οποίες λύθηκαν δύνανται να προσληφθούν σε θέσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου από τους οικείους δήμους, ως καθολικούς διαδόχους των λυθεισών επιχειρήσεων. Ωστόσο ενώ οι ενδιαφερόμενοι έχουν ειδοποιηθεί, δεν έχει εκδοθεί σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος, θέτοντας σε εκκρεμότητα τους εργαζόμενους και παρατείνοντας έτσι την εργασιακή τους ανασφάλεια.
Το Δ.Σ. αποφάσισε να προωθήσει άμεσα το δίκαιο αυτό αίτημα ζητώντας επίσπευση των ενεργειών προς το αρμόδιο Υπουργείο καθώς και να ενημερώσει την Κ.Ε.Δ.Ε.
— Θέματα επικοινωνίας
Να γίνει αποδεκτό από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε οι Δήμοι να δύνανται να κάνουν χρήση ενός ηλεκτρονικού μηνύματος (μέσω αποστολής του από ηλεκτρονικό ταχυδρομείο e-mail), ως αποδεικτικού μέσου (υπό την έννοια του εγγράφου απόδειξης ή ανταπόδειξης παραλαβής). Αυτό θα διευκολύνει σημαντικά το έργο τους σε σχέση με τις παρούσες συνθήκες συμβατικής ταχυδρομικής επικοινωνίας (συστημένες επιστολές κλπ), και επιπλέον θα έχει σημαντικό οικονομικό όφελος.
![PhysioClinic](https://flamis.gr/wp-content/uploads/2025/01/physioclinic.jpg)