Πέφτει η ζήτηση για τη φέτα λόγω εκτόξευσης της τιμής ακόμη και στα 17 ευρώ το κιλό και η στάση των βιομηχανιών

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    «Ταβάνι» πιάνει η τιμή της φέτας αφού οι καταναλωτές δείχνουν ότι είναι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω για να την βάλουν στο τραπέζι τους.
    Οι εξαγωγές φέτας εμφανίζουν πτώση 3% και σε επίπεδο όγκου οι πωλήσεις είναι μειωμένες κατά 4%.
    Οι διοικήσεις της γαλακτοβιομηχανίας αναλύουν τα στοιχεία με προσοχή με τα πρώτα συμπεράσματα που αποκομίζουν είναι ότι η τιμή έχει πιάσει «ταβάνι» για τους καταναλωτές με την τρέχουσα τιμή να κινείται άνω των 15 ευρώ το κιλό με ανοδική τάση.
    Η φέτα ΠΟΠ ξεπερνά τα 16 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 17 ευρώ.
    Η συμπεριφορά των καταναλωτών μέσα από τη μείωση των πωλήσεων στην εγχώρια και διεθνή αγορά έναντι της φέτας στέλνει σαφές μήνυμα προς τη βιομηχανία το οποίο οι αρμόδιοι το μεταφράζουν ότι η τιμή της έχει φθάσει σε επίπεδα η οποία δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τους καταναλωτές με την αγωνία της βιομηχανίας να βλέπει ως βασικό αντίπαλο το λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα.

    Η λευκή φέτα τρέχει με τις ίδιες ταχύτητες με αυτές της φέτας

    ADVERTISING

    Η γαλακτοβιομηχανία Βιομηχανία με την άνοδο της τιμής της φέτας συμπαρέσυρε σε διπλάσια τιμή και το ένα κιλό λευκής φέτας με τις τιμές του να κυμαίνονται από 10 έως 16 ευρώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, όταν η τιμή ανά κιλό γάλα υπολείπεται έως 70% σε σχέση με το πρόβειο που είναι το πιο ακριβό.
    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η βιομηχανία ειδικά για το προϊόν της φέτας έχει αποθέματα τριών μηνών καθώς ο χρόνος της ωρίμανσης ξεπερνά τους δυο μήνες.
    Η βιομηχανία στην προσπάθεια της να κατανοήσει τις νέες καταναλωτικές συνθήκες που διαμόρφωσε η υψηλή τιμή της φέτας ενισχύθηκε έως 100% εξαιτίας της ανόδου της τιμής του γάλακτος που παραμένει στο 1,60 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα από 0,90 και 1 ευρώ που ήταν η αξία του πριν την άνοδο των ζωοτροφών, διστάζει να κάνει το επόμενο βήμα ανόδου της τιμής διότι υπάρχει ο φόβος της κατάρρευσης της κατανάλωσης.

    Τα νέα δεδομένα για το γάλα μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

    Ωστόσο οι φονικές πλημμύρες που χτύπησαν τη Θεσσαλία και ειδικότερα την Καρδίτσα έβγαλαν από την συγκομιδή γάλακτος ετήσιες ποσότητες που «αγγίζουν» τα 20.000.000 κιλά το χρόνο και τους παραγωγικούς μήνες των ζώων αναμένεται να χαθεί από 3000.000 κιλά από τον ερχόμενο Ιανουάριο του 2024.
    Η αγορά κατανοεί ότι θα υπάρχουν ελλείψεις γάλακτος για την παραγωγή φέτας και η αντικατάστασή τους μπορεί να γίνει μόνο με εισαγωγές.

    Οι εισαγωγές γάλακτος η μόνη διέξοδος για τη Βιομηχανία

    Το BN επικοινώνησε με το διευθύνοντα σύμβουλο της «ΕΛΓΟ ΔΗΜΑΤΡΑ» Κ Παναγιώτη Χατζηνικολάου, ο οποίος αναγνωρίζει τα νέα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία όπως και από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι στο στάδιο της καταγραφής των ζώων που χάθηκαν με τον «ΕΛΓΟ ΔΉΜΑΤΡΑ» να έχει σαφή εικόνα το επόμενο διάστημα για την καταστροφή που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι.
    Σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου οι εισαγωγές πρώτης ύλης από το άλλες χώρες αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα η οποία πιθανόν να συνοδευτεί με άνοδο της τιμής που μέχρι σήμερα ήταν σε χαμηλά επίπεδα διότι οι τιμές δεν τις ευνοούσαν.
    Ο διευθύνων σύμβουλος της «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» επισημαίνει ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα απασχολήσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τα μέσα Νοεμβρίου.

    Ο ρόλος του κράτους με τα νέα δεδομένα

    Στελέχη της βιομηχανίας αναζητούν συμμάχους στους αρμόδιους κρατικούς φορείς για τις εισαγωγές πρώτης ύλης γάλακτος όταν η διεθνής αγορά προσφέρει σκόνη σε μεγάλες ποσότητες και σε χαμηλή τιμή αλλά οι κρατικοί έλεγχοι στο στάδιο της εισαγωγής δεν είναι επαρκείς και αφήνουν να περάσουν ότι έχει αγοράσει η βιομηχανία και να τις αξιοποιεί όπως επιθυμεί.
    Ο φόβος των στελεχών της βιομηχανίας είναι να σημειωθούν φαινόμενα νοθείας στη παραγωγή της φέτας και σε άλλα προϊόντα ή να εκτοξευθεί η τιμή του γάλακτος ακόμη και στα δύο ευρώ.
    Τα ίδια θεωρούν ότι αν το κράτος να αναλάβει το ουσιαστικό ρόλο για να αποφευχθούν τριγμοί στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ακίνητα: Οι πιο ακριβές και οι πιο φτηνές περιοχές στην Ελλάδα – Οι μεγαλύτερες αυξήσεις για πώληση και ενοικίαση

    Η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση για του «Σπίτι μου ΙΙ» επιβεβαιώνει το...

    ΠΑΤΡΑ: Το μήνυμα του αντιστράτηγου Νίκου Ρουμελιώτη που αποστρατεύθηκε

    Μετά από μια πλήρη θητεία, ήρθε η στιγμή να...

    Η Πατρινή αστυνομικός που προήχθη σε ταξίαρχο – ΦΩΤΟ

    Εγραψε ο Πατρινός Θόδωρος Αθανασόπουλος: Κατ' εκλογή, προαγωγή στο...

    Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Αύξηση 81% στις επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών το 2024

    Άλμα 81% το 2024 στις επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού συγκριτικά με το...
    Best Shop