Ο Δήμαρχος Πατρέων με δήλωσή του στην «Πολιτεία» βάζει επιχείρημα στο «τραπέζι» μέσω σύγκρισης που κάνει ανάμεσα στο έκδηλο ενδιαφέρον για Μαρίνα Mega Yacht και την παντελή αδιαφορία της Πολιτείας επί 4 χρόνια που η δημοτική αρχή ζητά άδεια να εκσυγχρονίσει την υπάρχουσα Μαρίνα, στην Ηρώων Πολυτεχνείου.
Ο Κώστας Πελετίδης «σηκώνει το γάντι» και κάνει αντεπίθεση μέσα από την αντιπαραβολή και σύγκριση. Διότι από την αρχή της θητείας της η δημοτική αρχή της Πάτρας διεκδικεί από τα υπουργεία τη δυνατότητα να προχωρήσει σε έργα γενικής ανακατασκευής της υπάρχουσας Μαρίνας της πόλης, ώστε να αποκτήσει χαρακτηριστικά και υποδομές σύγχρονης Μαρίνας και αφού θα πληροί πλέον τις προδιαγραφές, να πάρει τη σχετική άδεια ως «Τουριστική Μαρίνα» που μέχρι σήμερα δεν είχε, αφού ως γνωστόν είναι χαρακτηρισμένη σαν απλό… καρνάγιο!
Με άλλα λόγια, ο κ. Πελετίδης μας οδηγεί σε μια προφανή απορία: «Γιατί όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση για Μαρίνα Mega Yachrt υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον και πολύ μεγάλη συζήτηση, αλλά όταν η δημοτική αρχή ετοίμασε και κατέθεσε φάκελο σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία, για να ανάψουν «πράσινο φως» και να εγκρίνουν τη χρηματοδότηση και έναρξη έργων εκσυγχρονισμού και επέκτασης της υπάρχουσας Μαρίνας, δεν ειπώθηκε τίποτα και από κανέναν; Και η Πολιτεία συμπεριφέρεται σαν να μην το ξέρει;».
Και ο Δήμαρχος της Πάτρας δίνει την απάντηση: «Στη μεν πρώτη περίπτωση υπάρχουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ στη δεύτερη υπάρχουν τα λαϊκά συμφέροντα».
Και εξηγεί: «Το ένα σενάριο, να εκσυγχρονίσουμε τη Μαρίνα που έχουμε, ικανοποιεί τις ανάγκες του πατραϊκού λαού και όσων κατέχουν σκάφη και βάρκες που τα αράζουν εκεί. Ενώ το άλλο έργο, ικανοποιεί επιχειρηματικές δραστηριότητες άλλου βεληνεκούς, τις λεγόμενες ‘μπίζνες’. και καταλαβαίνετε καλά ότι αυτοί, μαζί με την κυβέρνηση και όλους τους υπευθύνους, έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα για να μπορούν να ικανοποιούν τα συμφέροντά τους».
Και του τέθηκε από την εφημερίδα το ερώτημα: «Δηλαδή, κύριε Δήμαρχε, λέτε ότι… ‘θέλω να κάνω σύγχρονη τη Μαρίνα αλλά μόνο αν αυτό αν το σχεδίαζα σε συνεργασία με κάποιον επιχειρηματία ο οποίος να φαινόταν ‘μπροστά’ θα μπορούσε να προχωρήσει ως έργο»;

Και η απάντησή του: «Αν υπήρχε ένας ιδιώτης και το είχε πάρει, θα το είχε ήδη τελειώσει».
ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Θυμίζουμε ότι η «Πολιτεία» είχε αποκαλύψει για την κατάθεση φακέλου από τον Δήμο Πατρέων με το αίτημα να εγκριθούν έργα αναβάθμισης της Μαρίνας της πόλης, τον Οκτώβριο του 2020. Με τον κ. Κ. Πελετίδη να δηλώνει τότε στην εφημερίδα: «Ο χώρος ήταν εντελώς… χύμα αλλά όπως είχαμε υποσχεθεί θα εξασφαλίσουμε την αδειοδότησή της ως Τουριστική Μαρίνα και μέσα από έργα που ήδη σχεδιάζονται και προωθούνται θα την μετατρέψουμε σε μια σύγχρονη Μαρίνα που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες». Ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια ο σχετικός φάκελος έχει χαθεί στα συρτάρια των υπουργείων και είναι προφανές ότι εξακολουθεί να «σκονίζεται» κάτω από στοίβες άλλων αιτημάτων.
ΑΛΛΟ ΕΡΓΟ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Σημειώνεται, ότι η προσπάθεια για αναβάθμιση της υπάρχουσας Μαρίνας, σε Σύγχρονη και Τουριστική μέσα από έργα επέκτασης και εξασφάλισης σύγχρονων υποδομών ελλιμενισμού δεν σχετίζεται με το άλλο, έκτακτο, έργο της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία του 2021. Αυτό αποτελεί ξεχωριστό σκέλος και εντάσσεται στην κατεπείγουσα ανάγκη που προέκυψε μετά την πρόκληση ζημιών και για την οποία το υπουργείο ενέκρινε 800.000 ευρώ (από τα 2 εκατ. €) που είχαν ζητηθεί απ’ τον Δήμο, ώστε να αποκατασταθούν οι τρεις κατεστραμένες ξύλινες προβλήτες. Κάτι που αναμένεται να γίνει φέτος το καλοκαίρι.
