Από τη σύγκριση του Μαΐου 2025 με τον Μάιο 2024, προκύπτουν ετήσιες αυξήσεις έως και 13,2%, ενώ μεσοσταθμικά η τιμή του τελευταίου πενταμήνου δείχνει πληθωριστική εμμονή σε κατηγορίες όπως το ψωμί, τα φρούτα και το μοσχάρι. Παράλληλα, καθοδική εξαίρεση αποτελεί το ελαιόλαδο, του οποίου η τιμή παρουσίασε κάθετο «ξεφούσκωμα», μετά από το ξέφρενο ράλι που είχε προηγηθεί επί σχεδόν μία διετία, χωρίς όμως να αρκεί για αντιστάθμιση της ακρίβειας στα τρόφιμα.
- Φρούτα (γενικά) +11,8%
- Καφές – Κακάο – Τσάι +10,1%
- Ψάρια νωπά +7,7%
- Κρέατα (γενικά) +5,1%
- Ζάχαρη, σοκολάτες, παγωτά +6,8%
- Ψωμί και δημητριακά +2,9%
- Γάλα νωπό πλήρες +2,7%
- Λαχανικά (γενικά) +4,6%
- Αναψυκτικά και χυμοί +2,2%
- Ελαιόλαδο −28,9%
Ποιες είναι οι ακριβότερες καθημερινές επιλογές για τα νοικοκυριά
Τα φρούτα βρίσκονται στην κορυφή της ακρίβειας με μέση αύξηση +11,8%, φτάνοντας στο +13,2% τον Μάιο – τη μεγαλύτερη ετήσια μεταβολή στην κατηγορία των τροφίμων.
Το ψάρι, και ειδικά τα νωπά είδη, εμφανίζει σταθερές αυξήσεις κάθε μήνα, φτάνοντας μέση πεντάμηνη άνοδο +7,7%, ενώ και τα τυροκομικά (όπως τα τυριά) υπάγονται σε επιμέρους αυξήσεις, αν και δεν αποτυπώνονται ξεχωριστά στη μεσοσταθμική καταγραφή.
Ο καφές, το κακάο και το τσάι συνεχίζουν ακάθεκτα την ανιούσα: +12,3% τον Μάιο, με μέση άνοδο +10,1% σε 5 μήνες.
Η μόνη κατηγορία με έντονη αποπληθωριστική επίδραση είναι το ελαιόλαδο, που καταγράφει πτώση −34,4% τον Μάιο και μέσο πεντάμηνο ρυθμό −28,9%. Παρότι σημαντική, η πτώση αυτή δεν αρκεί για να εξισορροπήσει τις ανατιμήσεις στις υπόλοιπες υποκατηγορίες.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ομάδα αγαθών Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά έχει συμβάλει σταθερά στον γενικό πληθωρισμό τους τελευταίους μήνες, με ετήσια επίπτωση στον ΔΤΚ +0,55 μονάδες τον Μάιο 2025.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα της ακρίβειας στα βασικά είδη διατροφής, ενώ για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, η πίεση αυτή αποτυπώνεται άμεσα στο ταμείο του σούπερ μάρκετ.