Περίπου 1,3 τρισ. δολάρια το πλήγμα στον παγκόσμιο τουρισμό

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Καταστροφική ήταν η χρονιά που πέρασε για τον τουρισμό, έναν από τους πλέον πληγέντες κλάδους από την πανδημία.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), της υπηρεσίας που υπάγεται στα Ηνωμένα Έθνη, το 2020 οι απώλειες στον κλάδο άγγιξαν το 1,3 τρισ. δολάρια.

    Ο οργανισμός έκανε λόγο για «τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία του τουρισμού».

    Οι απώλειες που καταγράφηκαν πέρυσι υπολογίζονται σε «περισσότερες από 11 φορές μεγαλύτερες από τις απώλειες που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009», που όλοι ξέρουμε τι αποτελέσματα είχε.

    Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προειδοποίησε για τον κίνδυνο να χαθούν περίπου 100 με 120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον χώρο του τουρισμού.

    Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν κατά ένα δισεκατομμύριο ή 74% το 2020 στην Ασία, την πρώτη περιοχή που ένιωσε τον αντίκτυπο του Covid-19, καταγράφοντας την μεγαλύτερη μείωση, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

    Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, Ζουράμπ Πολολικασβίλι δήλωσε: «Ενώ έχουν γίνει πολλά για να καταστεί δυνατή η ασφάλεια των διεθνών ταξιδιών, γνωρίζουμε ότι η κρίση απέχει πολύ από το τέλος. Η εναρμόνιση, ο συντονισμός και η ψηφιοποίηση των μέτρων μείωσης του κινδύνου που σχετίζονται με τον Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών τεστ, των πιστοποιητικών ιχνηλάτησης και εμβολιασμού, είναι βασικά θεμέλια για την προώθηση ασφαλών ταξιδιών και την προετοιμασία για την ανάκαμψη του τουρισμού, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες»

    GYMALL

    Επιφυλάξεις και χαμηλές προσδοκίες για ανάκαμψη

    Η τελευταία έρευνα της ομάδας εμπειρογνωμόνων του UNWTO δείχνει ανάμεικτες προοπτικές για το 2021. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (45%) προέβλεψαν καλύτερες προοπτικές για το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ το 25% αναμένει παρόμοια απόδοση και το 30% προβλέπει επιδείνωση των αποτελεσμάτων το 2021.

    Οι συνολικές προοπτικές ανάκαμψης το 2021 φαίνεται να έχουν επιδεινωθεί. Το 50% των ερωτηθέντων αναμένει ότι θα υπάρξει ανάκαμψη μόνο το 2022, σε σύγκριση με το 21% που είχε αυτή την άποψη τον Οκτώβριο του 2020. Οι άλλοι μισοί ερωτηθέντες εξακολουθούν να θεωρούν πιθανή την ανάκαμψη το 2021, αν και κάτω από τις προσδοκίες που εμφανίζονταν στην έρευνα του Οκτωβρίου 2020 (79% ανέμενε τότε ανάκαμψη το 2021).

    Όταν ο τουρισμός επανεκκινήσει η ομάδα εμπειρογνωμόνων του UNWTO προβλέπει αυξανόμενη ζήτηση για υπαίθριες και τουριστικές δραστηριότητες στη φύση, με τον εγχώριο τουρισμό να συγκεντρώνει αυξανόμενο ενδιαφέρον.

    Σύμφωνα με την έρευνα για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, οι περισσότεροι ειδικοί δεν βλέπουν την επιστροφή στα επίπεδα προ πανδημίας να συμβαίνει πριν από το 2023. Το 43% των ερωτηθέντων δείχνει το 2023, ενώ το 41% αναμένει ότι η επιστροφή στα επίπεδα του 2019 θα συμβεί το 2024 ή αργότερα. Τα σενάρια που επεξεργάζεται ο οργανισμός για το 2021-2024 δείχνουν ότι θα χρειαστούν δυόμισι έως τέσσερα χρόνια για να επιστρέψει ο διεθνής τουρισμός στα επίπεδα του 2019.

    Ασία και Ειρηνικός (-84%) – η πρώτη περιοχή που υπέστη τον αντίκτυπο της πανδημίας και εκείνη με το υψηλότερο επίπεδο ταξιδιωτικών περιορισμών που ισχύουν σήμερα – κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση των αφίξεων το 2020 (300 εκατομμύρια λιγότερες).

    Η Μέση Ανατολή και η Αφρική σημείωσαν μείωση 75%.

    Η Ευρώπη σημείωσε μείωση κατά 70% στις αφίξεις, παρά τη μικρή και βραχύβια αναθέρμανση του τουρισμού το καλοκαίρι του 2020. Η περιοχή υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση σε απόλυτους όρους, με πάνω από 500 εκατομμύρια λιγότερους διεθνείς τουρίστες το 2020.

    Η Αμερική σημείωσε μείωση 69% στις διεθνείς αφίξεις, μετά από κάπως καλύτερα αποτελέσματα το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ξεκίνησε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας μετά την τελετή Αφής, δείτε βίντεο

    Λίγο μετά τις 11:30 ξεκίνησε η επιβλητική τελετή για την...

    Μισθό έως και 1.200 ευρώ για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ»

    Μισθό που αγγίζει ακόμη και τα 1.200 ευρώ μπορούν να...

    Ανδρέας Πισπιρίγκος: «Ήθελα να πάρω εγώ την Ίριδα το μοιραίο βράδυ, αλλά η Ρούλα δεν με άφησε…»

    Ενώπιον των Αρχών, στις 20 Ιουνίου 2022, υποστήριξε ότι...