Με αφορμή την παραχώρηση κτιρίου του Δήμου Αθηναίων στο ΚΚΕ
Βρέθηκα πρόσφατα στην Αθήνα και επισκέφτηκα το ιστορικό κτίριο της οδού Σανταρόζα, μεταξύ των οδών Σταδίου και Αρσάκη, στην ομώνυμη Πλατεία Σανταρόζα. Το ακίνητο ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και αυτή την περίοδο φιλοξενεί μία έκθεση με τίτλο «Το απελευθερωτικό – επαναστατικό 1944». Διοργανωτής η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, η οποία έχει την όλη ευθύνη της διαχείρισης του κτιρίου, της υποδοχής και ξενάγησης του κοινού, της διαμόρφωσης των πολλαπλών χώρων για παρουσίαση εκθεμάτων, διαδραστικές δραστηριότητες ακόμα και πώληση βιβλίων. Καλοστημένη έκθεση, σαφές αφήγημα, ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις, ελεύθερη είσοδος για το κοινό.
Ποια είναι η πραγματικότητα στην Πάτρα, όπου η Λαϊκή Συσπείρωση τυγχάνει να είναι δημοτική αρχή; Άλλη νοοτροπία, άλλη πολιτική, άλλη αντιμετώπιση: οι –μόλις τρεις- δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης παραμένουν άστεγες. Ένα χρόνο μετά την έναρξη της δημαρχιακής θητείας ο Δήμαρχος Πατρέων αρνείται να παραχωρήσει χώρους, από τους διαθέσιμους. Επανειλημμένα αιτήματα, ακόμα και για προσωρινή παραχώρηση αχρησιμοποίητων δημοτικών ακινήτων, βρίσκουν… τοίχο.
Η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη σπιράλ έχει ζητήσει συγκεκριμένα το κτίριο των Παλαιών Δημοτικών Λουτρών -που παραμένει ανεκμετάλλευτο και χωρίς προοπτική χρήσης- και αντί απάντησης εισπράττει χλευασμό. Έχουμε προσφερθεί να διορθώσουμε και τις ζημιές του, θα δώσουμε στο ιστορικό κτίσμα ζωή, προφανώς και θα το αποδεσμεύσουμε όταν βρεθεί κονδύλι ή πρόγραμμα αξιοποίησης. Κι όμως όχι, η Λαϊκή Συσπείρωση δεν συναινεί. Ο ίδιος πολιτικός φορέας που αλλού εξυπηρετείται, ευεργετείται και απολαμβάνει προνομίων, στην πόλη μας αρνείται πεισματικά να δώσει ακόμα και όσα υποχρεούται. Στην ίδια χώρα βρισκόμαστε, το ίδιο αυτοδιοικητικό πλαίσιο υπηρετούμε, άλλα με διαφορετική νοοτροπία διοικούμαστε.
Για την ιστορία, το κτίριο της οδού Σανταρόζα στην Αθήνα αποτελεί ένα από τα πρώτα δημόσια οικοδομήματα που χτίστηκαν το 1834, την περίοδο που η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε εκεί από το Ναύπλιο. Εκεί στεγάστηκε το πρώτο Εθνικό Τυπογραφείο και Λιθογραφείο, ενώ αργότερα στον ίδιο χώρο λειτούργησε το Πρωτοδικείο. Από τις αρχές του 2000 παρέμενε κλειστό και πρόσφατα παραχωρήθηκε στον Δήμο Αθηναίων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Στην Πάτρα, θυμίζουμε, τελευταία έχουμε αντίστροφες παραχωρήσεις, από τον Δήμο προς το ίδιο Υπουργείο (Οικία Σώκαρη). Είπαμε, ίδια χώρα – διαφορετική νοοτροπία. Σε όλα, δυστυχώς.
Πέτρος Ψωμάς
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πατρέων
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης σπιράλ