ΠΙΣ: Γιατί παραιτούνται οι γιατροί από τα ιατρεία των νησιών – Τι ισχύει με το επίδομα «άγονων» περιοχών

    Ημερομηνία:

    Την πρότασή του για τη στελέχωση με επαγγελματίες υγείας αλλά και την παροχή κινήτρων σε αυτούς ώστε να παραμένουν στα Ιατρεία, Κέντρα Υγείας – Νοσοκομεία άγονων και νησιωτικών περιοχών επαναφέρει στο προσκήνιο και στη δημόσια συζήτηση ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με αφορμή την πρόσφατη παραίτηση του μοναδικού ειδικευμένου γιατρού του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφου.

    Ειδικότερα, ο ΠΙΣ ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εκδώσει άμεσα την προβλεπόμενη βάσει του νόμου 4999/23 Κοινή Υπουργική Απόφαση ώστε να χορηγηθεί το επίδομα «άγονων» περιοχών στους δικαιούχους γιατρούς ΕΣΥ αφορολόγητο και με βάση τους σημερινούς βασικούς μισθούς ΕΣΥ που ισχύουν.

    «Τα κενά σε ιατρικό προσωπικό στις δομές του ΕΣΥ στα νησιά, οι παραιτήσεις γιατρών από νησιωτικά νοσοκομεία και άγονα περιφερειακά ιατρεία, η φυγή γιατρών από τις άγονες περιοχές ή η απροθυμία προσέλευσής τους σε αυτές, τείνουν να λάβουν επιδημικό χαρακτήρα το τελευταίο διάστημα» αναφέρει ο ΠΙΣ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει πως «τα κενά αυτά δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε από τους ιδιώτες γιατρούς των περιοχών αυτών, ούτε με μετακινήσεις γιατρών του ΕΣΥ από μονάδες των αστικών κέντρων, οι οποίες είναι ήδη υποστελεχωμένες. Ως αποτέλεσμα το αίσθημα ανασφάλειας των νησιωτών αυξάνεται και οι συνθήκες εργασίας των γιατρών που απομένουν στα νησιά επιδεινώνονται περαιτέρω».

    Η πρόταση του ΠΙΣ

    Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη πρόταση που έχει υποβάλλει το προεδρείο του ΠΙΣ στο υπουργείο Υγείας για τη νομοθέτηση πλαισίου κινήτρων για γιατρούς ΕΣΥ άγονων νησιωτικών περιοχών, πρέπει να δοθούν οικονομικά, φορολογικά, στεγαστικά, μισθολογικά, επιστημονικά και διοικητικά κίνητρα για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε αυτές τις περιοχές, χωρίς διάκριση για τους υπηρετούντες όσο και τους νέους γιατρούς.

    Ειδικά για το επίδομα αγόνου επισημαίνει ο ΠΙΣ ότι «η ελληνική πολιτεία εξακολουθεί να το καταβάλει με βάση τους βασικούς μισθούς γιατρών ΕΣΥ του 1983 (με μετατροπή τους σε ευρώ) και όχι με βάση τους σημερινούς μισθούς, με αποτέλεσμα το επίδομα αυτό να έχει καταλήξει τόσο χαμηλό, ώστε να συνιστά εμπαιγμό. Έτσι για τον υπολογισμό του μηναίου επιδόματος αγόνου θεωρείται ότι ο μισθός Επιμελητή Β΄ είναι 142,56 ευρώ, του Επιμελητή Α΄ 178,20 ευρώ, και του Διευθυντή 225,71 ευρώ. Επί αυτών των θεωρητικών μισθών εφαρμόζεται το 8 έως 50% για να δοθεί επίδομα αγόνου που ξεκινά από 11,40 ευρώ και καταλήγει 112,85 ευρώ!».

    Μάλιστα, ο ΠΙΣ επικαλείται δύο επιστολές προς το Υπουργείο Υγείας στις 20 Μαρτίου 2023 και στις 5 Απριλίου 2023, πλέον της αρχικής τον περασμένο Φεβρουάριο, με τις οποίες ζητούσε την αναπροσαρμογή του επιδόματος με βάση τους σημερινούς μισθούς των γιατρών.

    Πηγή: protothema.gr

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ληστεία με πιστόλια και καλάσνικοφ σε τράπεζα της Αιγείρας – Μέσα σε 4′ οι δράστες έφυγαν με €3.000

    Τέσσερα λεπτά διήρκεσε, η ένοπλη ληστεία χθες το πρωί Δευτέρα,...

    Νίνα Λοτσάρη: Η αγωνία μιας μάνας γιγαντώνεται όταν υπάρχει στη μέση ένα διαζύγιο

    Στην εκπομπή της Ελένης Τσολάκη μίλησε η Νίνα Λοτσάρη. Η καλλιτέχνιδα,...

    Εξοικονομώ: Μισό δισ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών – Τα νέα προγράμματα και οι επιδοτήσεις

    Συγκεκριμένα, τα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» που θα βγουν στον «αέρα»...
    Best Shop