Πίτα του βοσκού: Με κιμά και πουρέ πατάτας

    Ημερομηνία:

    Η γεύση αυτής της πίτας, με γυρίζει στα φοιτητικά μου χρόνια, στην Αγγλία. Ήταν κάθε μέρα στο μενού της καφετέριας του πανεπιστημίου.

    Βέβαια κάποιες μέρες την ονόμαζαν shepherd’s pie και άλλες μέρες, cottage pie.

    Όπως έμαθα τότε, η παραδοσιακή ιρλανδική πίτα του βοσκού, γίνεται με αρνίσιο κιμά, ενώ η πίτα του χωριού, με μοσχαρίσιο κιμά.

    Αυτή τη συνταγή, αν και θα την κάνουμε με μοσχαρίσιο κιμά, την ονόμασα, πίτα του βοσκού και όχι του χωριού, όπως είναι η σωστή μετάφραση, απλούστατα, γιατί στα δικά μας χωριά,  οι πίτες είναι πολύ διαφορετικές και δεν μου «κολλάει».

    Υλικά:

    • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
    • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 1/2 κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
    • 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο μαϊντανό
    • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δεντρολίβανο
    • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα θυμάρι
    • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
    • 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα Worcestershire ή soy sauce
    • 2 σκελίδες σκόρδο – ψιλοκομμένες
    • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
    • 1 φλιτζάνι ζωμό βοδινού
    • 1 φλιτζάνι κατεψυγμένα ανάμεικτα μπιζέλια & καρότα

    Επικάλυψη πατάτας:

    • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
    • 8 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
    • 1/3 φλιτζανιού γάλα
    • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
    • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
    • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
    • 1/3 φλιτζανιού παρμεζάνα

    Εκτέλεση:

    Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

    Βάζουμε τον κιμά και τον σπάμε με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε όλα τα αποξηραμένα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί το κρέας.

    Ρίχνουμε τη σάλτσα Worcestershire και το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.

    Προσθέτουμε το αλεύρι και τον πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε καλά.

    Ρίχνουμε τον ζωμό, τον κατεψυγμένο αρακά και τα καρότα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

    Αφήνουμε τον κιμά στην άκρη και προθερμαίνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς.

    Βάζουμε τις πατάτες σε μεγάλη κατσαρόλα, καλύπτουμε με νερό. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, για 10-15 λεπτά.

    Στραγγίζουμε τις πατάτες σε ένα σουρωτήρι, τις επιστρέφουμε στη ζεστή κατσαρόλα.

    Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα, το σκόρδο σε σκόνη και το αλατοπίπερο.

    Πολτοποιούμε τις πατάτες και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά.

    Ρίχνουμε την τριμμένη παρμεζάνα στις πατάτες. Ανακατεύουμε να ενωθούν καλά.

    Στήνουμε το φαγητό σε ένα πιρέξ ή κεραμικό σκεύος, βάζοντας το μείγμα του κιμά και απλώνοντας το σε μία στρώση.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Εξι ανεκτίμητα δώρα από τον Βασίλη! Η τραγωδία με τον 40χρονο και η ζωή που χάρισε – ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ

    Στην ύψιστη προσφορά προχώρησε η οικογένεια του 40χρονου οικοδόμου, Βασίλη,...

    ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Μεγάλη φωτιά μέσα στη νύχτα – Ηχησε 112 – ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

    Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική περιοχή και σημεία με...

    Mochi: Πώς φτιάχνεται το ιαπωνικό γλυκό που κάνει θραύση

    Το mochi (προφέρεται «μότσι») δεν μοιάζει σχεδόν με καμία λιχουδιά από...

    Κατώτατος μισθός: Ο χάρτης με τους υψηλότερους και τους χαμηλότερους σε όλη την Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας (γραφήματα)

    Τη λίστα των ευρωπαϊκών πρωτευουσών μέσα ωρομίσθια καθώς και την πορεία...