Plum: Η ελληνική start up που βοήθησε 1,5 εκατ. ανθρώπους να αποταμιεύσουν πάνω από 1,8 δισ. ευρώ

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Το μυστικό για να πετύχει μια start up και να μην γίνει «μια από όλες» είναι να στηρίζεται σε μια καλή ιδέα. Στην περίπτωση της Plum αυτή η ιδέα χωρίς αμφιβολία υπήρχε.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Η είδηση για την «επιστροφή εντός έδρας» της νεοφυούς εταιρείας και την έναρξη λειτουργίας της fintech εφαρμογής της στην Ελλάδα την επανέφερε στην επικαιρότητα.

    Αυτοί που θα έπρεπε βέβαια την γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα. Πριν από μια διετία περίπου, ο Απόστολος Αποστολάκης, δεν είχε διστάσει να συμπεριλάβει την Plum στις 3 κορυφαίες start ups του χαρτοφυλακίου των funds του VentureFriends οι οποίες έκαναν ήδη διεθνή καριέρα τότε μαζί με τις Blueground και Spotawheel.

    «Βοηθά τον χρήστη να διαχειρισθεί τους τραπεζικούς λογαριασμούς του, κάνει automatic saving σε κάποια χρήματα και σου επιτρέπει να τα επενδύσεις. Είναι, πιθανόν, μια από τις πιο δυνατές στην Ευρώπη στην κατηγορία των PFMs apps (Personal Financial Management)…», είχε εξηγήσει την Άνοιξη του 2021 ο κ. Αποστολάκης όταν δέχθηκε την σχετική ερώτηση σε συνέντευξή του από το newmoney.

    Τι ήταν αρχικά η Plum και πώς εξελίχθηκε στην απόλυτη εφαρμογή έξυπνης διαχείρισης χρημάτων, που επιτρέπει σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους στην Ευρώπη, σε Βρετανία και Ε.Ε., να επενδύσουν, να εξοικονομήσουν και να διαχειριστούν τις δαπάνες τους αυτοματοποιημένα;

    Γυρίζουμε τον χρόνο λίγο ακόμα πίσω. Μια επταετία. Η Plum ιδρύθηκε το 2016 από τον σημερινό CEO της Βίκτωρα Τροκούδη, ένα πρώην στέλεχος στην Wise, η οποία πλέον θεωρείται unicorn, και σπούδασε στο Χάρβαρντ και στο INSEAD.

    Plum: Η ελληνική start up που βοήθησε 1,5 εκατ. ανθρώπους να αποταμιεύσουν πάνω από 1,8 δισ. ευρώ
    Βίκτωρ Τροκούδης

    Η συγκεκριμένη start up ξεκίνησε ως chatbot στο Facebook Messenger, βοηθώντας τους ανθρώπους να εξοικονομούν χρήματα αυτόματα και σήμερα απασχολεί 160 υπαλλήλους (το 50% εξ αυτών στην Ελλάδα), έχει την έδρα της στο Λονδίνο με γραφεία στην Αθήνα (τα 4 τελευταία χρόνια) και στη Λευκωσία της Κύπρου.

    Από την ίδρυση της Plum μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει τους χρήστες της να αποταμιεύσουν (ή να κερδίσουν από επενδύσεις) περισσότερα από 1,79 δισ. ευρώ.

    Όπως σχολιάσθηκε, η Plum πραγματοποιεί την είσοδό της στην Ελλάδα σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η διαχείριση χρημάτων είναι ομολογουμένως πιο σημαντική από ποτέ, με τον πληθωρισμό και το κόστος ζωής στα ύψη.

    Πρόθεση της, να ενισχύσει την επενδυτική κουλτούρα των Ελλήνων.

    «Η παρουσία μας στην Ελλάδα θα εξακολουθήσει να διευρύνεται, ιδίως μιας και η ανάγκη για μακροπρόθεσμη οικονομική ανθεκτικότητα είναι πιο έκδηλη από ποτέ.

    Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους Έλληνες χρήστες να εξασφαλίσουν την οικονομική τους ευημερία σήμερα και στο μέλλον δίνοντας κίνητρο στα χρήματά τους», δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Plum κ. Τροκούδης.

    Google, Meta και Amazon

    Η εφαρμογή είναι πλέον διαθέσιμη σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα όπου έγινε την περασμένη Τρίτη η επίσημη έναρξη της και σηματοδότησε το επόμενο βήμα στην επέκταση της Plum στην Ευρώπη.

    Plum: Η ελληνική start up που βοήθησε 1,5 εκατ. ανθρώπους να αποταμιεύσουν πάνω από 1,8 δισ. ευρώ
    Η ομάδα της Plum
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Ως τώρα λειτουργούσε με επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και στο Βέλγιο και στην φάση αυτή εκτός από την ελληνική αγορά, η Plum εισέρχεται ταυτόχρονα σε άλλες 4 ευρωπαϊκές χώρες, σε Κύπρο, Πορτογαλία, Ολλανδία και Ιταλία, διπλασιάζοντας τον αριθμό τους. Δείγμα των ρυθμών ανάπτυξης της Plum.

    Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, οι κάτοικοι της Ελλάδας μπορούν να συνδέουν στην εφαρμογή τους λογαριασμούς τους από 10 μεγάλες τράπεζες, όπως η Εθνική Τράπεζα, η Πειραιώς, η Eurobank, η Alpha Bank και η Attica Bank και να αξιοποιούν τα αυτοματοποιημένα εργαλεία της Plum για την καταπολέμηση της αδράνειας και τη λήψη έξυπνων αποφάσεων όσον αφορά τα οικονομικά τους.

    Ακόμα, οι χρήστες αποκτούν την δυνατότητα να επενδύσουν σε έως και 3.000 μετοχές των Χρηματιστηρίων των ΗΠΑ χωρίς προμήθεια, ξεκινώντας από μόλις 1 ευρώ με κλασματικά μερίδια σε δημοφιλείς εταιρείες παγκόσμιας κλάσης, όπως η Google, η Meta ή η Amazon.

    H Plum καθιέρωσε τις επενδύσεις σε μετοχές χωρίς προμήθεια στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη το 2022.

    Το Τechcrunch ανέφερε ότι η Plum συνεργάστηκε με την Bitpanda στην Ευρώπη για να προσφέρει συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.

    Silicon Valley Bank UK και Deloitte

    Η Plum έχει αντλήσει συνολικά πάνω από 45 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση μέχρι στιγμής.

    Το 2022 ολοκλήρωσε μια δημοφιλή καμπάνια συγκέντρωσης κεφαλαίων (crowdfunding), εξασφαλίζοντας 1,7 εκατομμύρια λίρες από περίπου 4.500 επενδυτές.

    Αυτό, ακολούθησε την έγκριση της Silicon Valley Bank UK, η οποία παρέχει 5 εκατομμύρια λίρες σε χρηματοδότηση επιχειρηματικού χρέους στην Plum.

    Στους επενδυτές που την έχουν χρηματοδοτήσει συμπεριλαμβάνονται οι dmg Ventures, Ventura Holdings Group, VentureFriends, Global Brain Corporation, 500 Global.

    Η εφαρμογή κατέλαβε την 1η θέση μεταξύ των εταιρειών fintech και την 5η θέση συνολικά στην 2022 Deloitte UK Technology Fast 50, μια κατάταξη των 50 ταχύτερα αναπτυσσόμενων τεχνολογικών εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Η Endeavor συμπεριλαμβάνει την Plum μέσα στις πιο πολλά υποσχόμενες και ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα.

    «Pockets» και προσωπικοί στόχοι

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πώς επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση χρημάτων. Η εφαρμογή της Plum λειτουργεί συνδέοντας τον τραπεζικό λογαριασμό των χρηστών με το σύστημα της start up και βοηθά στην αυτόματη αποταμίευση χρημάτων, σύμφωνα με διαφορετικούς κανόνες αποταμίευσης.

    Αυτοί οι κανόνες περιλαμβάνουν τα εξής:

    – Πρόκληση 52 εβδομάδων (52-week challenge): Οι χρήστες εξοικονομούν 1 ευρώ την πρώτη εβδομάδα, 2 ευρώ τη δεύτερη και ούτω καθεξής μέχρι να εξοικονομήσουν συνολικά 1.378 ευρώ σε ένα χρόνο,

    Plum: Η ελληνική start up που βοήθησε 1,5 εκατ. ανθρώπους να αποταμιεύσουν πάνω από 1,8 δισ. ευρώ

    – Ημέρες πληρωμής (Pay Days): Οι χρήστες αποταμιεύουν αυτόματα ένα επιπλέον μέρος του μισθού τους, την μέρα που πληρώνονται.

    – Βροχερές ημέρες (Rainy Days): Οι χρήστες αποταμιεύουν αυτόματα ένα μικρό ποσό που έχουν διαλέξει κάθε μέρα όπου προβλέπεται να βρέξει στην περιοχή τους

    – Εβδομαδιαίες αποταμιεύσεις (Weekly savers): Οι χρήστες αποταμιεύουν αυτόματα ένα χρηματικό ποσό κάθε εβδομάδα.

    Οι χρήστες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν τα δικά τους «Pockets» αποταμίευσης με βάση τους προσωπικούς τους στόχους, είτε αυτοί είναι διακοπές, καινούργιο αυτοκίνητο ή σπίτι ή οτιδήποτε άλλο θελήσουν.

    Οι χρήστες της εφαρμογής έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιούν και να πολλαπλασιάζουν τα χρήματά τους μακροπρόθεσμα με την υπηρεσία επενδύσεων σε μετοχές.

    Η Plum προσφέρει επίσης μια 100% βιοδιασπώμενη και ανακυκλώσιμη χρεωστική κάρτα VISA, διαθέσιμη χωρίς επιπλέον κόστος για τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους πελάτες της, η οποία και επιτρέπει στους χρήστες να πληρώνουν στο διαδίκτυο, μέσω Google Pay ή απευθείας στον έμπορο ή να κάνουν ανάληψη μετρητών χωρίς πρόσθετες χρεώσεις οπουδήποτε στην Ευρώπη.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Φόρος κατά προσέγγιση και πρόστιµο για µη υποβολή δήλωσης

    Εκκαθαριστικά με φόρο εισοδήματος ο οποίος θα προσδιορίζεται με...

    Δέκα ταινίες όπου οι ηθοποιοί έκαναν πραγματικά σεξ

    Καμιά φορά δεν έχει να κάνει με το πόσο...

    Οι Αμερικανοί «ψηφίζουν» Ελλάδα για τις διακοπές τους

    Η Ελλάδα αναδείχθηκε ως καλύτερος τουριστικός προορισμός διεθνώς για...

    «Καμπανάκι» ΟΗΕ για τη στεγαστική κρίση στην Ευρώπη – Στις χειρότερες θέσεις η Ελλάδα

    Πολλά νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε ολόκληρη την...
    Best Shop