Δεν φαίνεται να επηρεάζεται προς το παρόν από την επιβολή δασμών του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, παρόλο που αρχικά υπήρχαν σενάρια πως θα συνέβαινε το αντίθετο.
Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να πηγαίνει καλά η πορεία της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, αλλά η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Για τα νέα επικρατέστερα μέτρα στήριξης των πολιτών που θα συμπεριληφθούν στο καλάθι της ΔΕΘ και που εξετάζει αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μιλά ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος στο enikonomia.gr.
«Τα μέτρα στήριξης που εξετάζονται αυτή τη στιγμή και μπορώ να σας τα πω με ασφάλεια είναι τα εξής:
1) Η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%» σημειώνει ο κ. Τσάπαλος. Αυτό αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2026 και εκτιμάται πως θα αφορά το 25% των φορολογουμένων. Υπενθυμίζεται πως ο προσδιορισμός των τεκμηρίων γίνεται με βάση την ατομική τεκμαρτή δαπάνη του φορολογούμενου. Αναλυτικά αυτή:
- α. διαμορφώνεται στα 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο φορολογούμενο.
- β. ανέρχεται στα 5.000 ευρώ για τα έγγαμα ζευγάρια. Το ποσό αυτό όμως προσαυξάνεται σύμφωνα με τις δαπάνες διαβίωσης που έχουν σχέση μεταξύ άλλων με τα ετήσια έξοδα της συντήρησης κατοικιών, των αυτοκινήτων, των σκαφών αναψυχής, των πισινών, των αεροσκαφών και άλλων ειδών πολυτελείας. Επίσης επισημαίνεται πως τεκμήριο διαβίωσης θεωρείται και η κατοικία που διαμένει ο φορολογούμενος, ανεξάρτητα από το εάν σε αυτή είναι ιδιόκτητης ή είναι μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη.
«2) Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή μονάδα » σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο. Αυτό εκτιμάται πως θα ισχύσει από το 2026.
«3) Είναι η αλλαγή στην κλίμακα της φορολόγησης, της άμεσης φορολογία ούτως ώστε η όποια αναπροσαρμογή προκύψει να δημιουργήσει ελάφρυνση στις κρατήσεις εισφορών κάθε μήνα στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους. Δηλαδή οι εν λόγω πολίτες να δουν δηλαδή μια έμμεση αύξηση μισθών λόγω της αναπροσαρμογής των φορολογικών κλιμάκων» σημειώνει.
« Αυτά είναι από τα επικρατέστερα μέτρα που εξετάζονται. Από εκεί και πέρα ο στόχος μας είναι στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης να παρουσιαστεί ένα πακέτο ενίσχυσης εισοδημάτων και μείωσης φόρων που θα καλύπτει όσο γίνεται περισσότερο συμπολίτες μας. Το πακέτο αυτό θα έχει δηλαδή όσο γίνεται περισσότερο οριζόντιο χαρακτήρα και μέσα σε αυτή την λογική εξετάζουμε μέτρα τα οποία αποσκοπούν προς αυτήν την κατεύθυνση » τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Τσάπαλος
Διευκρινίσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ
Στη συνέχεια σε ερώτηση για το εάν εξετάζεται να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ με αφορμή τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο απάντησε πως «Όλα αυτά είναι δημοσιογραφικά σενάρια. Αυτά δεν έχουν βγει από το οικονομικό επιτελείο για το σε ποιο βαθμό μπορεί να μειωθεί περαιτέρω ο ΕΝΦΙΑ».
«Ο κ. Πιερρακάκης δεν ανέφερε ότι θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ. Ο υπουργός επικαλέστηκε το παράδειγμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ για το 35% από το 2019 μέχρι και σήμερα. Από εκεί και πέρα το τι θα εξεταστεί μέχρι τη ΔΕΘ το ξέρει το οικονομικό επιτελείο» διευκρινίζει.
Και υπενθυμίζει πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε απανωτές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ της τάξεως του 35% από το 2019 μέχρι και σήμερα όπου εάν κάποιος προσθέσει και την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών η περαιτέρω έκπτωση μπορεί να είναι ακόμη και 20%. Άρα το σύνολο της έκπτωσης του φόρου είναι 55%».

