Νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους, εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και σε άλλους χώρους, όπως η εστίαση, μέτρα όπως στα σούπερ μάρκετ. Δηλαδή, να υπάρχει περιορισμός και στην πληρότητα αλλά και να τηρούνται μεγαλύτερες αποστάσεις. Άλλο ένα σενάριο, είναι η εφαρμογή της τηλεργασίας, όμως, φαίνεται σε αυτό να έχει κάποιες αντιρρήσεις το υπουργείο Εργασίας. Επιπλέον, μελετούν το ενδεχόμενο να υπάρξει κλιμακωτό ωράριο στις δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να αποσυμφρορηθούν τα μέσα μεταφοράς. Πιθανό είναι επίσης, να επιστρέψει η χρήση μάσκα και σε ανοιχτούς χώρους αλλά και η χρήση διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Γιάννης Οικονόμου: «Η αγορά, η οικονομία, η παιδεία, θα μείνουν όρθιες, κανείς δε θέλει να γυρίσει στο καθεστώς των SMS και στην τηλεκπαίδευση»
Στη «γραμμή» να μη λάβει οριζόντια μέτρα που θα αφορούν και εμβολιασμένους παραμένει η κυβέρνηση, ενώ από σήμερα μπήκαν περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται μέσα στα καταστήματα τροφίμων.
«Η αγορά, η οικονομία, η παιδεία, θα μείνουν όρθιες, κανείς δε θέλει να γυρίσει στο καθεστώς των SMS και στην τηλεκπαίδευση» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Για τα σχολεία ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως ο σχεδιασμός που έχει γίνει έχει αποδώσει με 80.000 τμήματα να λειτουργούν, ενώ λιγότερα από 20 τμήματα έκλεισαν και ξανάνοιξαν.
Μόσιαλος: Να εφαρμοστούν άμεσα τα ηπιότερα μέτρα, έσχατη λύση το lockdown
Οι δύσκολοι μήνες της πανδημίας είναι μπροστά μας, το ΕΣΥ πιέζεται, ειδικά από Θεσσαλία και βορειότερα, μολονότι πίεση υπάρχει και στα νότια, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου.
«Το λοκντάουν ή τα τοπικά λοκντάουν είναι το έσχατο μέτρο, πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν τα ηπιότερα μέτρα» διευκρίνισε ο κ. Μόσιαλος.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι χρειάζεται αυστηροποίηση των μέτρων ή αλλαγή της σύστασης των μέτρων, όπως να αλλάξει το ωράριο των δημοσιών υπαλλήλων, ώστε να μην συνωστίζονται την ιδία ώρα στα μέσα μεταφοράς, να γίνουν συστάσεις στους υπερήλικες να μειώσουν στο μίνιμουμ τις συναναστροφές τους, ή η επαναφορά μασκών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, χωρίς χρειάζεται να είναι σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.