Ποιες αλλαγές αναμένεται να φέρει το μοντέλο “ενεργού γήρανσης” στους 65άρηδες εργαζόμενους

    Ημερομηνία:

    Την ταχύτατη αύξηση στην απασχόληση των 65άρηδων λόγω του δημογραφικού και της σταδιακής μείωσης του οικονομικά ενεργού πληθυσμού στα επόμενα χρόνια δείχνουν όλες οι μελέτες.

    Προ των πυλών βρίσκεται το μοντέλο της «ενεργού γήρανσης» που αποτελεί το δόγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας θα μειωθεί, λόγω της υπογεννητικότητας, και το κενό στην απασχόληση και στο ασφαλιστικό θα έρθει να καλυφθεί από 65άρηδες εργαζόμενους που σήμερα βγαίνουν στη σύνταξη, αλλά σε μερικά χρόνια θα παραμένουν ακόμη εργαζόμενοι.

    Η αναλογία θα έπρεπε να είναι 1 προς 4, δηλαδή σε κάθε 100 συνταξιούχους να αντιστοιχούν 400 εργαζόμενοι για να είναι θωρακισμένο το ασφαλιστικό. Αντιθέτως, όμως η έλλειψη επαρκών και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ανάσχεση της υπογεννητικότητας και την αναστροφή των δεικτών της δημογραφικής γήρανσης θα δημιουργήσει την ανάγκη να παραμένουν στην απασχόληση περισσότεροι ηλικιωμένοι ελπίζοντας και σε μεγαλύτερη σύνταξη.

    Ηλικίες που σήμερα θεωρούνται «παροπλισμένες» εργασιακά, όπως οι άνω των 65 ετών, θα αποτελούν σε μερικά χρόνια μια μεγάλη δεξαμενή εργατικού δυναμικού!

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Συγκλονίζει η 25χρονη Αυστραλή που επέλεξε υποβοηθούμενη αυτοκτονία λόγω ανίατης νόσου – «Αφήστε με να πεθάνω με τους δικούς μου όρους»

    Συγκλονίζει η απόφαση μίας νεαρής γυναίκας από την Αυστραλία να βάλει τέλος...

    Θεσσαλονίκη: Θρίλερ με την εξαφάνιση της 42χρονης Βίκυς που αγνοείται από τον Ιούλιο – «Έψαξα παντού» λέει ο πρώην σύντροφός της

    Νέα στοιχεία για την εξαφάνιση της 42χρονης Ευρυδίκης Κουτσάκη στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, η...

    Τραγωδία στην Δυτική Ελλάδα: Νεκρός 44χρονος που έπεσε από μπαλκόνι – Λιπόθυμη βρέθηκε η αδελφή του

    Τραγωδία εκτυλίχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (22/11) στους Κιρκιζάτες...

    Παναγιώτης Καρασπήλιος: «Δύναμή μας, η βάση μας”

    Η παράταξή μας, έχει ως κύτταρό της τις αξίες...