Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 2019, η συνολική κατανάλωση αλκοόλ σε παγκόσμιο επίπεδο αντιστοιχούσε σε 5,5 λίτρα ανά άτομο ηλικίας 15 ετών και άνω, με τη μπύρα να κατακτά την κορυφή των δημοφιλέστερων αλκοολούχων ποτών στον κόσμο. Πράγματι, σύμφωνα με έρευνες, η μπύρα – μετά το νερό και το τσάι – είναι το ποτό που καταναλώνεται περισσότερο στον πλανήτη. Από ανθρώπους τουλάχιστον, καθώς όπως αποκαλύπτεται από έρευνες, ακόμα και τα ζώα αγαπούν το αλκοόλ και το εντάσσουν στην καθημερινότητά τους.
Μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και δημοσιεύθηκε στο Cell Press Trends in Ecology & Evolution ανατρέπει όσα πιστεύαμε σχετικά με την κατανάλωση του αλκοόλ από ζωικά είδη.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τη στιγμή που η αιθανόλη ανιχνεύεται σχεδόν σε κάθε οικοσύστημα, είναι πιθανό να καταναλώνεται πολύ συχνά από ζώα που τρέφονται με φρούτα και νέκταρ.
Εντούτοις, πλέον απομακρυνόμαστε από την ιδέα της αποκλειστικής χρήσης τους από τους ανθρώπους, αφού σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Κίμπερλι Χόκινς, από το Κέντρο Οικολογίας και Διατήρησης του Πανεπιστημίου του Έξετερ «τα περισσότερα ζώα που τρώνε φρούτα με ζάχαρη θα εκτεθούν σε κάποιο ποσοστό αιθανόλης. Είναι πολύ πιο άφθονο στον φυσικό κόσμο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, και τα περισσότερα ζώα που τρώνε φρούτα με ζάχαρη θα εκτεθούν σε κάποιο επίπεδο αιθανόλης».
Υπολογίζεται πως τα φρούτα που έχουν υποστεί ζύμωση φθάνουν μόνο το 1-2% αλκοόλ κατ’ όγκο (ABV), αλλά συγκεντρώσεις έως και 10,3% ABV έχουν βρεθεί σε πολύ ώριμους καρπούς φοίνικα στον Παναμά.
Παρ’όλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές που αν υπερβούν το όριο – συγκεντρώσεις αιθανόλης άνω του 4% -αντιμετωπίζουν επιπτώσεις.
Ποιο, όμως, είναι το είδος εκείνο που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αιθανόλης χωρίς παρενέργειες;
Σύμφωνα με έρευνα ειδικών από τη Σχολή Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ που δημοσιεύθηκε στο PNAS η ανατολική σφήκα (Vespa orientalis) το… ρίχνει λίγο έξω, χωρίς ωστόσο να μεθάει.
Αναλυτικότερα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η χρόνια κατανάλωση αιθανόλης, ακόμη και σε συγκεντρώσεις που άγγιζαν το 80%, δεν είχε καμία επίδραση στη συμπεριφορά της σφήκας, ούτε στον τρόπο με τον οποίο έχτισαν τη φωλιά τους με τα απαραίτητα που είχαν αφήσει στη διάθεσή τους οι επιστήμονες.
Παράλληλα ούτε το ποσοστό θνησιμότητας άλλαξε από την… κραιπάλη, αφού δεν παρατηρήθηκε αύξηση παρότι ήπιαν σαν σφουγγάρι.
Μάλιστα, αποδείχθηκε ότι τη μεταβολίζουν πολύ καλύτερα από τις μέλισσες, δίνοντας στους ερευνητές πολύτιμες πληροφορίες για τους μηχανισμούς του οργανισμού τους και τις πιθανές θεραπείες ανθρώπων που υποφέρουν από παθήσεις που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.