Ποιος έχει την ευθύνη για τα λούνα παρκ – Οι έλεγχοι των δήμων και τα δελτία καταλληλότητας

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Η τραγωδία που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, εκεί όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος, έφερε ξανά στη δημοσιότητα τη συζήτηση για τις ευθύνες λειτουργίας τέτοιων χώρων.

    Πρόκειται για χώρους που καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα, τους επισκέπτονται χιλιάδες ενήλικες και παιδιά, προκειμένου να διασκεδάσουν, χωρίς να μπορούν να γνωρίζουν αν υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική τους ακεραιότητα ή για την ίδια τους τη ζωή.

    Αυτό είναι ευθύνη των φορέων που οφείλουν να ελέγξουν και να εγκρίνουν τη λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων, και στους οποίους οι υπεύθυνοι λειτουργίας θα πρέπει να παρουσιάζουν τα σχετικά πιστοποιητικά.

    Μπαλάκι… ευθυνών

    Στην πρόσφατη περίπτωση, η δήμαρχος Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Αναστασία Χαλκιά, έσπευσε να τονίσει ότι δεν δίνει άδεια λειτουργίας ο δήμος και ότι οι ευθύνες «πέφτουν» στο υπουργείο Ανάπτυξης.

    «Το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Από εκεί παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. O δήμος απλά βλέπει αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση» ανέφερε η κυρία Χαλκιά, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση του συγκεκριμένου λούνα παρκ δεν είχε γίνει καμία τέτοια γνωστοποίηση, άρα λειτουργούσε παράνομα.

    Ωστόσο, άμεση ήταν η απάντηση από το υπουργείο Ανάπτυξης δείχνοντας προς τον δήμο τις ευθύνες για «τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα παρκ».

    «Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα παρκ είναι ο δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δήμος Κασσάνδρας» τόνισε με ανακοίνωσή του το υπουργείο.

    Παράλληλα, και η Ελληνική Αστυνομία είχε βεβαιώσει ότι η επιχείρηση δεν είχε γνωστοποιήσει τη λειτουργία του λούνα παρκ, ζητώντας από το δήμο Κασσάνδρας να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη σφράγιση του χώρου.

    Ο έλεγχος είχε γίνει στις 7 Ιουλίου, με το σχετικό έγγραφο να διαβιβάζεται στο δήμο Κασσάνδρας στις 9 Ιουλίου.

    Το ίδιο λούνα παρκ είχε «κοπεί» στην Κοζάνη

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ είχε αποκλειστεί από πανηγύρι στην Κοζάνη, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς δεν είχε την απαιτούμενη πιστοποίηση.

    Συγκεκριμένα, στις 29 Ιουλίου 2024 κατατέθηκε πρόταση η οποία ωστόσο απορρίφθηκε καθώς αποδείχτηκε πως το συγκεκριμένο λούνα παρκ δεν κατέθεσε πιστοποιητικά καταλληλότητας για κανένα ψυχαγωγικό μέσο.

    «Την πρώτη φορά ήρθαν δύο ανάδοχοι που και οι δύο δεν είχαν σωστά τα δικαιολογητικά και τα πιστοποιητικά τους, οπότε και ο διαγωνισμός βγήκε άγονος», ανέφερε μιλώντας στο MEGA, ο δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης. Ποιος έχει την ευθύνη για τα λούνα παρκ – Οι έλεγχοι των δήμων και τα δελτία καταλληλότητας

    «Στις 19/08, τη μέρα που έγινε το δυστύχημα, ήταν η δεύτερη φορά που είχε βγει ο διαγωνισμός, κατέθεσαν τρεις υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι τον φάκελό τους για να δούμε όλα αυτά που βλέπει ένας δήμος».

    Η συγκεκριμένη διαδικασία ακολουθείται καθώς ο χώρος στον οποίο θα έστηναν τα λούνα παρκ είναι δημοτικός. Στην περίπτωση που ο χώρος δεν είναι δημοτικός «είναι άλλη διαδικασία» υποστήριξε ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι κάποιες φορές γίνονται «εκπτώσεις» στις διαδικασίες.

    «Όταν υπάρχουν καμιά φορά διαβεβαιώσεις, ίσως με μια υπεύθυνη δήλωση ότι θα φέρουν τα έγγραφα τα σωστά κτλ. τότε εκεί ίσως καμιά φορά γίνονται εκπτώσεις, όπως ενδεχομένως έγινε αυτήν τη φορά, αλλά ο δήμος δεν έχει τον ελεγκτικό μηχανισμό να ελέγξει».

    Παράλληλα, ο κ. Κοκκαλιάρης προσπάθησε και αυτός να «αποτινάξει» από πάνω του την ευθύνη ελέγχου τέτοιων επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι υποχρέωση του δήμου. Ο δήμος έχει την υποχρέωση να ελέγξει μόνο τα πιστοποιητικά και από εκεί και πέρα τον έλεγχο τον κάνει η Αστυνομία».

    «Ο δήμος, από εκεί και πέρα, επιβάλλει ένα πρόστιμο το οποίο έχει μια χρονική διαδικασία κάποιων ημερών και από εκεί και πέρα φαντάζομαι ότι πρέπει να σφραγιστεί από την Αστυνομία» συμπλήρωσε σχετικά με τις κινήσεις που γίνονται από πλευράς δημοτικής αρχής.

    «Αν γνωρίζει ο δήμος ότι κάπου είναι να γίνει ένα λούνα παρκ, το πρώτο πράγμα που ζητάει, πέρα από οικονομικά στοιχεία του ενδιαφερόμενου, αυτό που είναι απαραίτητο είναι τα δελτία καταλληλότητας, τα πιστοποιητικά του κάθε παιχνιδιού», κατέληξε ο κ. Κοκκαλιάρης.

    «Η διαδικασία είναι ίδια σε όποιον και αν ανήκει ο χώρος»

    Από την άλλη πλευρά και σε μια διαμετρικά αντίθετη άποψη, ο Λευτέρης Αβραμίδης, πολιτικός μηχανικός και προϊστάμενος της διεύθυνσης περιβάλλοντος δήμου Πέλλας, τονίζει πως «η διαδικασία είναι ίδια σε όποιον και αν ανήκει ο χώρος».

    «Η αδειοδοτούσα Αρχή και η αρμόδια Αρχή για να ελέγξει τα δικαιολογητικά, ο τελικός αποδέκτης, είναι ο δήμος. Δεν μπορεί να λειτουργήσει τέτοιου είδους επιχείρηση χωρίς να υπάρξει άδεια εγκατάστασης και σίγουρα έγκριση της άδειας λειτουργίας, ακόμη και αν το κάνει έξω από το οικόπεδό του και από το σπίτι του».

    «Υπάρχει ένας νόμος του 2021, ο κανονισμός ασφάλειας του 2020 και υπάρχουν και διευκρινήσεις μέσω μιας ΚΥΑ του 2022. Σε αυτές τις διατάξεις είναι σαφές ότι η έναρξη της λειτουργίας δραστηριοτήτων λούνα παρκ, παγοδρομίων κτλ. απαιτεί συγκεκριμένες διαδικασίες με τελικό φορέα που τις εγκρίνει και υπεύθυνο για τον έλεγχο της διαδικασίας, όχι τον έλεγχο των παιχνιδιών, τον δήμο στον οποίο είναι η αρμοδιότητα η χωρική που αναπτύσσεται η δραστηριότητα. Την δραστηριότητα ελέγχουμε, όχι το οικόπεδο».

    Ποιος έχει την ευθύνη για τα λούνα παρκ – Οι έλεγχοι των δήμων και τα δελτία καταλληλότητας

    Έπειτα από ένα χρόνο που έμεινε κλειστό λόγω της πανδημίας και του lockdown που ακολούθησε, το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας, ο “Μύλος των Ξωτικών”, στα Τρίκαλα επαναλειτουργεί, συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση του πνεύματος των Χριστουγέννων αλλά και στην επιστροφή στην “κανονικότητα” με την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων. Η είσοδος επιτρέπεται σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες με το αντίστοιχο πιστοποιητικό τους σε ισχύ και σε παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών με test (self ή rapid 48 ωρών), ενώ για παιδιά έως 4 ετών δεν απαιτείται κάποιος έλεγχος. Όλες οι δραστηριότητες του πάρκου βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί για όλο το προσωπικό (όλοι εμβολιασμένοι). Για φέτος το θέμα του μύλου είναι “Ο Θρύλος του ιππότη των Χριστουγέννων” και είναι αφιερωμένος στο περιβάλλον και στην οικολογική συνείδηση, μέσα από την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Ας σημειωθεί πως στα Τρίκαλα το ποσοστό του ολοκληρωμένου εμβολιασμού έφτασε στο 61%.

    Όπως λέει ο ίδιος: «Όταν είναι να στηθεί οτιδήποτε στο πλαίσιο ενός πανηγυριού για πάνω από 60 ημέρες, χρειάζεται προέγκριση εγκατάστασης. Ακολούθως, αφού πάρει την άδεια εγκατάστασης ή αν δεν χρειάζεται άδεια εγκατάστασης στις περιπτώσεις παροδικής στα πλαίσια ενός πανηγυριού, τότε χρειάζεται έγκριση της άδειας λειτουργίας. Υπάρχουν πάρα πολλά δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν, με βασικά τα έγγραφα των ελέγχων».

    «Ο ιδιωτικός χώρος, την υποχρέωση του επιχειρηματία να το δηλώσει, δεν τη μειώνει σε τίποτα. Θέλει ακριβώς τα ίδια δικαιολογητικά», καταλήγει ο κ. Αβραμίδης.

    Έρευνα για το βιβλίο λειτουργίας και τη ρευματοδότηση της επιχείρησης

    Στην περίπτωση του λούνα παρκ της Χαλκιδικής, οι Αρχές έχουν βάλει ήδη στο μικροσκόπιο το βιβλίο λειτουργίας, όπου καταχωρούνται τα πρωτόκολλα εκπαίδευσης των χειριστών.

    Μετά την αποκάλυψη ότι η επιχείρηση είχε στήσει τα παιχνίδια και ήταν έτοιμα προς χρήση από τις 15 Μαΐου εύλογα ανακύπτει το ερώτημα πώς δεν αντιλήφθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες τη λειτουργία του λούνα παρκ και ο πρώτος έλεγχος έγινε στις 9 Ιουλίου από την αστυνομία; Μάλιστα η επιχείρηση δραστηριοποιείται στο ίδιο σημείο και αδειοδοτούταν τα τελευταία 12 χρόνια.

    Τέλος, αναπάντητο ερώτημα αποτελεί και η ρευματοδότηση αυτής της επιχείρησης, από τη στιγμή που δεν είχε άδεια λειτουργίας. Μάλιστα ο ίδιος ιδιοκτήτης λειτουργούσε ακόμη ένα λούνα παρκ, λίγα μέτρα πιο κάτω στην περιοχή, το οποίο σφραγίστηκε επίσης.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΡΕΤΡΟ: Η Μαρινέλλα και ο Στέλιος Καζαντζίδης μαζί με τον Κώστα Χατζηχρήστο

    Η Μαρινέλλα και ο Στέλιος Καζαντζίδης μαζί με τον...

    Άθληση για όλους από το Δήμο Πατρέων – Δείτε το πρόγραμμα

    Tο Τμήμα Άθλησης Πολιτισμού και Νέας Γενιάς της Διεύθυνσης Παιδείας και Αθλητισμού, του...

    Γερμανία: 100 άτομα τη μέρα υποβάλλουν αίτηση αλλαγής φύλου – Νέος νόμος φέρνει τα πάνω κάτω στη χώρα

    Περίπου 100 άτομα την ημέρα στην Γερμανία δηλώνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες την επιθυμία...

    Συνταξιοδότηση: Οι τρεις λόγοι της μεγάλης φυγής

    Πάνω από 200.000 άνθρωποι στράφηκαν στη συνταξιοδότηση την περασμένη χρονιά. Ρεκόρ στις...
    Best Shop