Μια νέα σελίδα ανοίγει για την Τράπεζα Ηπείρου3, καθώς ο εφοπλιστής Πέτρος (Πήτερ) Νομικός, μέσω της επενδυτικής του εταιρείας Capstone Capital, γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχος, αποκτώντας ποσοστό που του δίνει τον έλεγχο του ιστορικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Με επένδυση άνω των 30 εκατ. ευρώ, μέσω της εταιρείας CapStone Capital και αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ο νέος μέτοχος αποκτά το 51% της τράπεζας που στο επόμενο διάστημα θα λάβει άδεια πανελλαδική και για το σκοπό αυτόν θα μετεξελιχθεί σε ανώνυμη εταιρία προκειμένου να υλοποιήσει το σχεδιασμό αυτόν, ενώ αναμένεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλες δραστηριότητες και τομείς.
Η είδηση της εξαγοράς δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους τραπεζικούς κύκλους. Ο Νομικός είναι γνωστός για τις αθόρυβες αλλά καθοριστικές του κινήσεις -και αυτή τη φορά, φαίνεται ότι δεν περιορίζεται σε μια απλή οικονομική τοποθέτηση, αλλά φιλοδοξεί να μεταμορφώσει την Τράπεζα Ηπείρου σε έναν νέο χρηματοπιστωτικό πυλώνα με πανελλαδική εμβέλεια.
Από τη Σαντορίνη στον κόσμο
Η ιστορία του Πέτρου Νομικού ξεκινά από τη Σαντορίνη, όπου η οικογένειά του έχει βαθιές ρίζες και έντονη παρουσία ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα. Ο παππούς του, Μάρκος Νομικός, ήταν ο πρώτος βουλευτής Κυκλάδων και σημαντική μορφή της τοπικής κοινωνίας. Η οικογένεια έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του νησιού μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1956.
Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση στη ναυτιλία, ο Πέτρος Νομικός έγινε εφοπλιστής, αλλά όχι με τον κλασικό τρόπο. Αντί να επιδιώκει αποκλειστικά την ισχύ στα ναυτιλιακά, επέλεξε μια πολυσχιδή πορεία, με το βλέμμα στραμμένο σε κοινωνικές πρωτοβουλίες, τον πολιτισμό και την Ελλάδα.
Η μπύρα, το μουσείο και το χρέος
Το όνομά του έγινε ευρύτερα γνωστό στο κοινό το 2013, όταν μέσα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Greece Debt Free (GDF), κατάφερε να αποκτήσει και να διαγράψει 2 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο χρέος. Πώς; Αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά με χρήματα που συγκέντρωσε από πολίτες και ιδρύματα – και εν συνεχεία τα ακύρωσε.
Η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε αίσθηση, όχι μόνο για την ουσία της, αλλά και για το μήνυμα που μετέφερε: ότι η ευθύνη για την Ελλάδα ανήκει και στους ίδιους τους Έλληνες, ακόμα και στη διασπορά.

Λίγο νωρίτερα, είχε ιδρύσει στη Σαντορίνη το Santozeum, ένα μοντέρνο πολιτιστικό κέντρο που προβάλλει την ιστορία και την τέχνη του Αιγαίου, με έμφαση στην τοπική ταυτότητα και τη σύγχρονη έκφραση. Παράλληλα, λάνσαρε την μπύρα Volkan, ένα προϊόν που «μυρίζει» Σαντορίνη και κυκλοφόρησε με το σλόγκαν: «Drink a beer. Pay the debt.» – καθώς μέρος των κερδών της πήγαινε στη GDF για το δημόσιο χρέος.
Από τη ναυτιλία στις τράπεζες
Η πρόσφατη εξαγορά της Τράπεζας Ηπείρου σηματοδοτεί μια νέα φάση για τον Πέτρο Νομικό. Δεν πρόκειται απλώς για μια επένδυση κεφαλαίων, αλλά για έναν ολόκληρο επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του τραπεζικού τομέα -τουλάχιστον έτσι φαίνεται να την οραματίζεται ο ίδιος.
Η πορεία της Τράπεζας Ηπείρου
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου αρχικά ιδρύθηκε και λειτούργησε στην πλούσια από κάθε άποψη πόλη των Ιωαννίνων με την επωνυμία «Αναπτυξιακός Πιστωτικός Συνεταιρισμός Νομού Ιωαννίνων Ο ΣΤΟΧΟΣ – ΣΥΝ.Π.Ε.» Η πρωτοβουλία για την ίδρυση της τράπεζας ανήκε στο Επιμελητήριο των Ιωαννίνων και σε αυτήν μετείχαν και επιχειρηματίες μιας τοπικής κοινωνίας. Τον Νοέμβριο του 1993, με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος μετεξελίχθηκε σε Πιστωτικό ίδρυμα και το 2008 το όνομα της άλλαξε και έτσι έγινε Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου Συν. Π. Ε. ενώ τότε ιδρύθηκε και το πρώτο κατάστημα της τράπεζας εκτός Ιωαννίνων στην Πρέβεζα.
Το όραμα της Τράπεζας Ηπείρου μέχρι πρότινος περιελάμβανε το χτίσιμο ενός ισχυρού Χρηματοοικονομικού οργανισμού με υψηλό κύρος στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και κατ’ επέκταση όλης της Βορειοδυτικής Ελλάδος. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, χτίστηκε μια ισχυρή πελατοκεντρική προσέγγιση από την τράπεζα, για την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών της. Με βάση στοιχεία τέλος του 2023 διέθετε 9 καταστηματα και 17 ATMs. Το β τρίμηνο του 2024 η Τράπεζα της Ελλάδος κατέγραψε πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για την τράπεζα που στις 31.12.23 είχε κεφάλαια ύψους 23 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα για το 2023 κατέγραψε κέρδη μετά από φόρους 1,488 εκατ. ευρώ, πλην όμως τα κέρδη αυτά απομείωσαν συσσωρευμένες ζημιές 8 εκατ. ευρώ και έτσι οι τράπεζες μείωσε συνολικά τις ζημιές από πέρυσι στα 6,5 εκατ. ευρώ.
