Σε εμφανή αμηχανία βρίσκονται κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία, μετά την απίστευτη κίνηση του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, να δώσει το λόγο σε μαχητή του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ, κατά τη ζωντανή του σύνδεση με την ελληνική Βουλή. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας θέλησε να δώσει τον λόγο σε δύο στρατιώτες που πολεμούν τη Ρωσία.
Ένας εξ αυτών μάλιστα, ο πρώτος που μίλησε στην ελληνική Βουλή, επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης, είπε πως είναι Ελληνοουκρανός, με καταγωγή από τη Μαριούπολη, τονίζοντας πως ο παππούς του είχε πολεμήσει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το παράδοξο, όμως, είναι πως ο εν λόγω στρατιώτης-ομιλητής που απευθύνθηκε μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι μέλος του νεοναζιστικού Τάγματος του Αζόφ, πράγμα που αποκάλυψε ο ίδιος στην αρχή της ομιλίας του και πριν αναφερθεί στην τραγική κατάσταση της Μαριούπολης. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως είναι μέλος της ακροδεξιάς ομάδας της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας, που πολεμά αυτή την περίοδο στη χώρα, σε μία ντροπιαστική στιγμή μέσα στην ελληνική Βουλή και ένα μελανό σημείο της γενικότερης ομιλίας Ζελένσκι.
“Καλημέρα αξιότιμα μέλη της ελληνικής Βουλής. Απευθύνομαι σε εσάς σαν Έλληνας στην καταγωγή. Λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές.
Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην ουκρανική άμυνα, μέσα από το Τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, είναι το χρέος μου σαν άντρας. Πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη”, είπε ο εν λόγω στρατιώτης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωση του μετά την παρέμβαση Ζελένσκι αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι “η μάχη της Ουκρανίας μας αφορά”, ζήτημα στο οποίο απέφυγε να αναφερθεί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρά την πάσα που του είχε δώσει νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασουλάς. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στο επίμαχο ζήτημα με τον μαχητή του τάγματος Αζόφ.
Εξηγήσεις από Τασούλα ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ- Αποχώρησαν 4 βουλευτές
Το εν λόγω στιγμιότυπο προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και αντιδράσεις από ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης, ανεξάρτητα από την παρουσία ή όχι των κομμάτων στη Βουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μάλιστα, προτίθεται να ζητήσεις εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ώστε να εξακριβωθεί αν ο ίδιος γνώριζε ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Μάλιστα, η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε χαρακτηριστικά: “Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα”.
Να σημειωθεί πως, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε τελικά με αρκετές απουσίες στη Βουλή, ενώ οι παρόντες βουλευτές δεν χειροκρότησαν στο τέλος της ομιλίας Ζελένσκι.
Μάλιστα, όταν έγινε η παρέμβαση του στρατιωτικού από το Τάγμα Αζοφ, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από τη Βουλή. Ο λόγος για τους Θοδωρή Δρίτσα, Νίκο Φίλη, Γιάννη Γκιόλια και Γιώργο Βαρεμένο.
Η απάντηση του κ. Οικονόμου
Να υποβαθμίσει σε …τεχνικό λάθος, αιφνιδιασμό και ασυνεννοησία των υπηρεσιών, την παρέμβαση μέλους του Τάγματος Αζόφ στην Βουλή κατά την ομιλία του Β. Ζελέσκσυ θέλησε με εξηγήσεις που έδωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας. Μάλιστα δήλωσε ότι δεν προτίθεται να βγάλει κάποια ανακοίνωση αποδοκιμασίας για τα όσα συνέβησαν.
Ο Πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε αναφορικά με το επίμαχο βίντεο πως «έμαθα 10 λεπτά πριν ότι θα μιλήσουν στρατιώτες και θα μας πουν τις κακουχίες που τραβάνε υπερασπιζόμενοι την Μαριούπολη». Σημείωσε επίσης ότι στις επαφές που έγιναν με την Ουκρανική πρεσβεία «είχαν την εντύπωση ότι θα ήταν βίντεο με σκηνές του πολέμου. Μου είπαν ότι θα είναι στρατιώτες. Ο επίσημος μεταφραστής της ουκρανικής πρεσβείας μου είπε ότι λένε αυτά που τραβάνε στη Μαριούπολη». Μάλιστα ανέφερε πως ο ίδιος δεν πρόσεξε την αναφορά στο Τάγμα Αζόφ. Όπως είπε για την παρέμβαση του στρατιωτικού από την Μαριούπολη «δεν άκουσα για το Αζόφ. Άκουσα για τον παππού του και ρώτησα μετά που έγινε αυτή η μάχη».
“Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη. Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει.”
Εν τω μεταξύ όμως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες διαφωνεί εν γένει με τις επιλογές του Μαξίμου όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, είχε αφήσει αιχμές κατά της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας σε πηγαδάκι στη Βουλή “μεγάλο λάθος” την υπόθεση με τον μαχητή του τάγματος Αζόφ.
Γαλάζια στελέχη επέρριπταν ευθύνες και στον Πρόεδρο της Βουλής, που ομολογούσε ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο του μηνύματος Ζελένσκι. Με τον τρόπο αυτό βέβαια ο κ.Τασούλας θέλει να αποσείσει την ευθύνη, ωστόσο βουλευτές έλεγαν ότι έπρεπε να γνωρίζει η ελληνική πλευρά και να μην αποδεχθεί ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δεν ήθελε να ενημερώσει για το περιεχόμενο του μηνύματος του με το επιχείρημα ότι μιλάει πάντα από στήθους, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες.
Την απογοήτευση στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ εντείνει και το γεγονός ότι όπως σχολίαζαν ο κ.Ζελένσκι έφερε την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, χωρίς να προσφέρει έστω μία κουβέντα για την Κύπρο και τα ελληνικα δίκαια έναντι της Τουρκίας, κάτι που αποτελεί βασικό κυβερνητικό επιχείρημα για τη στάση της Αθήνας απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Δυσαρέσκεια και από Σαμαρά- “Μεγάλο λάθος”
Αντίδραση πάντως στην ομιλία του στρατιωτικού από το Τάγμα Αζόφ, φέρεται να υπήρξε και από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες μιλώντας σε “πηγαδάκι” στην Βουλή χαρακτήρισε τα όσα έγιναν “μεγάλο λάθος”.
ΚΚΕ: “Ντράπηκε και η ντροπή”
Οργισμένη αντίδραση και από την ΚΕ του ΚΚΕ, που σχολίασε το περιστατικό με ανάρτηση στα social media:
“Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη Βουλή και την ομιλία Ζελένσκι, με τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ”.
Αποχώρησε ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25
Όπως έγινε γνωστό από το ΜέΡΑ 25, ο μοναδικός εκπρόσωπος του κόμματος στην ομιλία Ζελένσκι, Γιώργος Λογιάδης αποχώρησε από τη Βουλή όταν πήρε τον λόγο ο Ελληνοουκρανός στρατιώτης.
“Αυτό που συνέβη σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα.
Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης αποχώρησε άμεσα από την αίθουσα της Βουλής μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο. Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ!”, αναφέρεται σε ανάρτηση του κόμματος.