Πόλεμος στην Ουκρανία: Απόσυρση ή παγίδα από τους Ρώσους στη Χερσώνα;

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Σκηνικό απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων στήνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην «μητέρα των μαχών» του πολέμου στην Ουκρανία, τη Χερσώνα, αλλά χωρίς μια τέτοια εξέλιξη να εντάσσεται με βεβαιότητα στις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας, καθώς η εξόφθαλμη υποχώρηση του ρωσικού στρατού θα κόστιζε ακόμη περισσότερο στη θολή -πλέον- δημόσια εικόνα του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που μεγάλη μερίδα αναλυτών μοιάζει επιφυλακτική απέναντι στο ενδεχόμενο η ρωσική πλευρά να παραχωρήσει «ζωτικό χώρο» αμαχητί στους Ουκρανούς, ιδίως όταν αυτό θα αναπτέρωνε κατά πολύ τις δυνάμεις των αμυνόμενων, που κρατούν σθεναρή αντίσταση από τα τέλη του καλοκαιριού. Υπό αυτό το πρίσμα, τα σημάδια αποσύνδεσης του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα μπορεί να υπηρετούν αλλότριους σκοπούς, με πρώτο αυτόν της παραπλάνησης, πάγια τακτική μέθοδος για «στρυμωγμένους» επιχειρησιακά σχηματισμούς.

    Στην περίπτωση που, η εικόνα υποχώρησης είναι μέρος ενός κόλπου των ρωσικών δυνάμεων για να κυκλώσουν, είτε να αδρανοποιήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις, μάλλον ο όποιος αιφνιδιασμός θα πέσει στο κενό, καθώς το ενδεχόμενο τακτικών ελιγμών ή παγίδευσης από τους Ρώσους έχει μελετηθεί διεξοδικά από τα ουκρανικά επιτελεία, με δεδομένο ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αποφεύγει τακτικές ανορθόδοξου ή υβριδικού πολέμου, δεδομένου ότι οι δυνάμεις του εισέβαλαν το 2014 στην Κριμαία χωρίς στολές και διακριτικά.

    Πρακτικές εκτόπισης

    Αν όντως, όμως, πρόκειται για την «μεγάλη μπλόφα» του Βλαντιμίρ Πούτιν, αυτή δεν αποκλείεται να έρχεται ως κάλυψη της όλης στρατιωτικής επιχείρησης, ώστε να αμβλυνθούν οι όποιες αντιδράσεις για τις υποχρεωτικές απελάσεις κατοίκων της Χαρσώνας, στις οποίες επιδίδονται τις τελευταίες ώρες οι ρωσικές Αρχές. Το Κίεβο «καταδικάζει σθεναρά» τις υποχρεωτικές απελάσεις πέριξ της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, καθώς «διαβάζει» πίσω από το όψιμο ενδιαφέρον του Βλαντιμίρ Πούτιν για τους αμάχους (τους οποίους βομβαρδίζει με drones καμικάζι) μια «αναγκαστική μαζική εκτόπιση».

    Ήδη, «η ρωσική κατοχική διοίκηση ξεκίνησε την αναγκαστική μετακίνηση κατοίκων» της περιοχής της Χερσώνας και ιδιαίτερα στο Σκαντόβσκ και την Καχόβκα προς την Κριμαία ή στη Ρωσία, όπως γνωστοποίησε χθες το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ταυτόχρονα, ένας Ρώσος αξιωματούχος «αποκάλυπτε» ότι η Μόσχα είναι πιθανό να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, σηματοδοτώντας μια τεράστια υποχώρηση που, εάν επιβεβαιωθεί, θα ήταν μια σημαντική καμπή στον πόλεμο, αν όχι το αποφασιστικό του σημείο, κρίνοντας σε μεγάλο βαθμό τον τελικό νικητή.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Αρκετά υποψιασμένες, ωστόσο, απέναντι στο ενδεχόμενο μιας καλοστημένης ρωσικής παγίδας, οι Ουκρανικές δυνάμεις δεν εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, ούτε ρίχνουν τους ρυθμούς της άμυνας, καθώς δεν αποκλείουν την περίπτωση παγίδευσής τους από το ρωσικό στρατό, με σκοπό την εξαΰλωσή τους. Στον αντίποδα, Ρώσοι αξιωματούχοι φροντίζουν να συντηρούν στη δημοσιότητα την πιθανότητα της μερικής υποχώρησης, για να «θολώσουν τα νερά», κατά κάποιους αναλυτές. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και ουκρανοί αξιωματούχοι, αλλά και μέρος των δυτικών αναλυτών θεωρούν ότι η όποια μετακίνηση πληθυσμών προς την ανατολική πλευρά του Δνείπερου ποταμού θα βελτίωνε τις θέσεις του ρωσικού στρατού ενόψει του δριμύ, επικείμενου χειμώνα, αλλά και των λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

    Σημειωτέον ότι είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση πλάνων από τη Χερσώνα που απεικόνιζαν μια ρωσική σημαία που κυμάτιζε πάνω από το δημαρχείο από την ημέρα της κατάληψής της πόλης, στις 8 Μαρτίου, ξαφνικά να μην…υπάρχει στη θέση της, όπως και τα στρατεύματα, που στελέχωναν κάποια από τα σημεία ελέγχου, μέσα στην πόλη.

    Αδυνατώντας, κατά μια εκδοχή, να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα την επικαιροποιημένη, πολεμική εικόνα του φθινοπώρου, οι Ρώσοι φέρονται να έχουν απολύσει τον Στρατηγό, Αλεξάντερ Λάπιν, που θεωρείται μέχρι τώρα υπεύθυνος για την άμυνα στο Ντονμπάς, ιδίως όταν υπήρξε ο τελευταίος από τους Ρώσους στρατιωτικούς διοικητές κατά την έναρξη του πολέμου, ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει, ακόμα τη θέση του.

    Ούτε, όμως, και για τις ουκρανικές δυνάμεις τα πράγματα φαντάζουν εύκολα. Η διάχυτη αίσθηση ανατροπής της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, έτσι όπως μεταδιδόταν από στόμα σε στόμα, μετά τις δηλώσεις του Διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν περί «τεταμένης κατάστασης» στη Χερσώνα, είχε αναπτερώσει τις τελευταίες εβδομάδες τις ελπίδες του Κιέβου για ένα αίσιο τέλος, με την οργανική επιστροφή δηλαδή της Κριμαίας στην Ουκρανία, το οποίο θέτει ως προϋπόθεση ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, όταν η κουβέντα επανέρχεται διαρκώς, σχετικά με την πιθανότητα εκκίνησης ειρηνευτικών διαδικασιών και διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός.

    Παρά τη σφοδρή, φθινοπωρινή αντεπίθεση, ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες και η λάσπη επιβράδυναν τις όποιες προσπάθειες των Ουκρανών να διαμορφώσουν τους όρους απόλυτου πλεονεκτήματος στη Χαρσώνα, καθώς επιβράδυναν σταδιακά την ορμή τους εντός του περασμένου Οκτωβρίου, ψάχνοντας και πάλι περαιτέρω τρόπους προστασίας και διασφάλισης των κεκτημένων τους έως τώρα, στα πεδία της μάχης.

    Στην όλη υπόθεση της Χερσώνας, ως ο πλέον αισιόδοξος αξιωματούχος απέναντι στην πιθανότητα της «μεγάλης επιστροφής» της Κριμαίας στη Ρωσία, υπήρξε ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, καθώς δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν τη Χερσώνα από τα ρωσικά στρατεύματα, εξέλιξη που θα σηματοδοτούσε μια μεγάλη ήττα για τη Μόσχα. «Στο θέμα του αν οι Ουκρανοί μπορούν να πάρουν το υπόλοιπο έδαφος στη δυτική πλευρά του ποταμού Δνείπερου και στη Χερσώνα, σίγουρα πιστεύω ότι έχουν την ικανότητα να το κάνουν», δήλωσε ο Λόιντ Όστιν στα μέσα της εβδομάδας, σε συνέντευξη Τύπου, στο Πεντάγωνο. «Το πιο σημαντικό, οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι έχουν την ικανότητα να το κάνουν. Τους είδαμε να συμμετέχουν σε μια πολύ μεθοδική αλλά αποτελεσματική προσπάθεια για να πάρουν πίσω το κυρίαρχο έδαφος τους», κατέληξε.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Διαδήλωση κατά του Τραμπ στον Παναμά: «Κάτω τα χέρια από τη Διώρυγα»

    Περίπου εκατό άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Τρίτη μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ...

    ΠΑΤΡΑ: 40 λεπτά περίμεναν μέσα σε λεωφορεία και ΙΧ! Κατέβηκαν οι μπάρες… και κανείς δεν ερχόταν

    Απίστευτο συμβάν το βράδυ της Δευτέρας κοντά στα Ροϊτικα....

    Επιδότηση στους ηλιακούς θερμοσίφωνες σε ποσοστό 50% έως και 60%

    Επιδότηση στους ηλιακούς θερμοσίφωνες σε ποσοστό 50% έως και 60%, όταν αφορά νέα αγορά...
    Best Shop