Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί έχουν αλλάξει οι στόχοι του Πούτιν – Άμεση ανάλυση του ΒΒC

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη βομβαρδίζοντας την Ουκρανία, μία δημοκρατία 44 εκατομμυρίων ανθρώπων με το επιχείρημα ότι οι δυτικές βλέψεις της χώρας ήταν μια διαρκής απειλή με τη Ρωσία να αισθάνεται ανασφάλεια.

    Αλλά μετά από σχεδόν πέντε εβδομάδες βομβαρδισμών, χιλιάδες θανάτους σε ερειπωμένες πόλεις και τον εκτοπισμό 10 εκατομμυρίων πολιτών εντός και εκτός Ουκρανίας, τα ερωτήματα παραμένουν:

    Τι επιδιώκει τώρα ο Πούτιν και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του;

    Στις χθεσινές ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, η Ρωσία είπε ότι θα «μειώσει δραστικά» τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ. Η Ρωσία φαίνεται να κατεβάζει τον «πήχη» των προσδοκιών της επισημαίνοντας ότι «σε γενικές γραμμές έχει επιτύχει» τους στόχους της πρώτης φάσης της εισβολής.

    Την ίδια ώρα, όμως, οι μάχες μαίνονται σε περιοχές της Ουκρανίας, με τις ρωσικές δυνάμεις να προσπαθούν να δημιουργήσουν χερσαίο διάδρομο ανατολικά από την Κριμαία έως τα ρωσικά σύνορα.

    Πριν από τη ρωσική εισβολή, ήταν σαφές ότι ο Πούτιν ήθελε όλη την ανατολική Ουκρανία.Ένα μήνα όμως μετά την εισβολή, η Ρωσία δήλωσε ότι ο κύριος στόχος της ήταν η «απελευθέρωση του Ντονμπάς», αναφερόμενη στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, όπου τον έλεγχο έχουν οι ρωσόφωνοι.

    Πέρα από τους στρατιωτικούς του στόχους, ο απώτερος στόχος του προέδρου Πούτιν είναι να διασφαλίσει τη μελλοντική ουδετερότητα της Ουκρανίας. Οι Ουκρανοί το έχουν προσφέρει σε αντάλλαγμα για εγγυήσεις ασφαλείας από τους συμμάχους, ως μέρος ενός ευρέως ειρηνευτικού σχεδίου που παρουσιάστηκε στις συνομιλίες στην Τουρκία.

    Γιατί ο Πούτιν θέλει μια ουδέτερη Ουκρανία;

    Από τότε που η Ουκρανία πέτυχε την ανεξαρτησία της το 1991, με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, έστρεψε το βλέμμα της στη Δύση- όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και στο ΝΑΤΟ.

    Ο Ρώσος ηγέτης της Ρωσίας προσπάθησε αυτό να το αντιστρέψει, βλέποντας την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης ως «διαμελισμό της ιστορικής Ρωσίας» ενώ ισχυρίστηκε ότι Ρώσοι και Ουκρανοί είναι ένας λαός.

    Πρωταρχικός του στόχος ήταν να εισβάλει στην Ουκρανία και να ανατρέψει την κυβέρνηση Ζελένσκι, τερματίζοντας οριστικά την επιθυμία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αλλά η ρωσική εισβολή έχει βαλτώσει με τις φιλοδοξίες του Πούτιν να «ψαλιδίζονται».

    Με την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν διεμήνυσε στους Ρώσους ότι στόχος του ήταν να «αποστρατιωτικοποιήσει και να αποναζιστικοποιήσει την Ουκρανία», να προστατεύσει τους ανθρώπους από τον εκφοβισμό και τη γενοκτονία που υπέστησαν επί οκτώ χρόνια από την κυβέρνηση της Ουκρανίας. «Δεν είναι το σχέδιό μας να καταλάβουμε το ουκρανικό έδαφος. Δεν σκοπεύουμε να επιβάλουμε τίποτα σε κανέναν με τη βία», επέμενε.

    Ο ρωσικός στρατός είχε στόχο να καταλάβει το Κίεβο, εισβάλλοντας από τη Λευκορωσία στα βόρεια, καθώς και από τα νοτιοανατολικά.

    Έχει αλλάξει ο Πούτιν τους στόχους του;

    Η Ρωσία δήλωσε, μετά τις χθεσινές συνομιλίες, ότι θα μειώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και την πόλη Τσερνίχιβ. Όμως ο πόλεμος συνεχίζεται στα ανατολικά και τα νότια, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο κατά μήκος της νότιας ακτής, ανατολικά από την Κριμαία μέχρι τα ρωσικά σύνορα.

    Για τη Ρωσία, π κύριος στόχος της ήταν η «απελευθέρωση του Ντονμπάς», αναφερόμενη σε γενικές γραμμές στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, Λουχάνσκ και Ντόνετσκ.

    Ποιο θα είναι το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας;

    Πέρα από τους στρατιωτικούς του στόχους, αυτό που επιδιώκει πλέον ο πρόεδρος Πούτιν είναι να διασφαλίσει τη μελλοντική ουδετερότητα της Ουκρανίας.

    Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας -η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να συγκαταλέγονται στους εγγυητές ασφαλείας.

    Το καθεστώς ουδετερότητας σημαίνει ότι η χώρα δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενεί ξένες στρατιωτικές βάσεις, όπως ανέφεραν από την πλευρά τους οι Ουκρανοί διαπραγματευτές.

    Τι θα γίνει με την Κριμαία;

    Με βάση τις ουκρανικές προτάσεις, θα υπάρξει ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός, είπαν χθες οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πανηγυρίζει ο «σαμάνος» του Καπιτωλίου – Πήρε χάρη από τον Τραμπ και έχει ξανά πρόσβαση σε όπλα

    Σαν ένα μεγάλο δώρο είδαν οι εκατοντάδες υποστηρικτές του Ντόναλντ...

    Ανατριχιάζει ο Παύλος Ασλανίδης – “Ο Δημήτρης που ακούγεται στο ηχητικό, είναι ο γιος μου, τον ακούω”

    Συγκλονιστικά είναι τα ηχητικά ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως...

    Ο Τραμπ προειδοποιεί πως θα επιβληθούν δασμοί στις χώρες της ΕΕ

    Οι ευρωπαϊκές χώρες θα υποστούν τελωνειακούς δασμούς, «το μόνο μέσο» που έχουν...

    Δίκη Πισπιρίγκου: Παιδίατρος κατέθεσε ότι η κατηγορουμένη μητέρα της είπε πως «η Τζωρτζίνα βρήκε νεκρή την Ίριδα»

    Αίτημα να κληθεί να καταθέσει στο δικαστήριο η Παιδίατρος που...
    Best Shop