Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι υπόσχεται πως θα ανακαταληφθεί «όλη» η χώρα

    Ημερομηνία:

    Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε εκ νέου χθες Τετάρτη ότι θα ανακαταληφθεί κάθε τμήμα της χώρας του που έχουν κυριεύσει οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, καθώς στο ανατολικό μέτωπο τα στρατεύματά του φέρονται να σημείωσαν εδαφικά κέρδη στην Μπαχμούτ, όπου οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται από το καλοκαίρι του 2022.

    «Δεν θα αφήσουμε ούτε εκατοστό της πατρίδας μας στον εχθρό, η τυραννία δεν θα διαφεντεύει πουθενά», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στο βραδινό του διάγγελμα. «Πρέπει να ξαναφέρουμε την ελευθερία, την ασφάλεια και την Ευρώπη σε όλη την ουκρανική γη».

     

    Μερικές ώρες νωρίτερα, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωναν πως απώθησαν μονάδες της Ρωσίας ως και 2 χιλιόμετρα σε τομείς του μετώπου κοντά στην Μπαχμούτ, πόλη 70.000 κατοίκων προπολεμικά που έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.

    «Διεξάγουμε αποτελεσματικές αντεπιθέσεις εκεί», διαβεβαίωσε ο Ολεξάντρ Σίρσκι, ο διοικητής του ουκρανικού στρατού ξηράς, μέσω Telegram.

    ICECAP

    Εξήγησε ότι μονάδες της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ στην Μπαχμούτ αντικαταστάθηκαν σε κάποιους τομείς από μονάδες του τακτικού στρατού. Αυτές οι μονάδες, που είναι λιγότερο καλά εκπαιδευμένες, ηττήθηκαν, πρόσθεσε και συμπλήρωσε «η μάχη για την Μπαχμούτ συνεχίζεται».

    Ο Αντρίι Μπιλέτσκι, ο ιδρυτής του τάγματος Αζόφ, ανέφερε μέσω Telegram πως η περιοχή που ανακαταλήφθηκε εκκαθαρίστηκε εντελώς από τις ρωσικές δυνάμεις, ότι τουλάχιστον δύο ρωσικές «ταξιαρχίες» ηττήθηκαν και ότι πάρθηκαν αιχμάλωτοι.

    Ο επικεφαλής της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποιος φέρεται να βρίσκεται σε διένεξη με ανώτατους αξιωματικούς του ρωσικού στρατού, εξέφρασε την ανησυχία του πως οι άνδρες του θα περικυκλωθούν στις εχθροπραξίες γύρω από την Μπαχμούτ, διαμαρτυρόμενος ξανά πως τα πυρομαχικά που του υποσχέθηκαν επιτελείς δεν έχουν φθάσει.

    «Με δεδομένη την έλλειψη πυρομαχικών, η ‘κρεατομηχανή’ απειλεί τώρα να γυρίσει προς την αντίθετη κατεύθυνση», προειδοποίησε ο κ. Πριγκόζιν μέσω Telegram χθες.

    Λόγω του υψηλού αριθμού απωλειών της, συνέχισε, η Βάγκνερ χρειάστηκε υποστήριξη στα πλάγια από μονάδες του τακτικού στρατού — αυτές ακριβώς φέρονται να απωθήθηκαν ως και 2 χιλιόμετρα, κατά την ουκρανική πλευρά.

    «Υπάρχει τώρα σοβαρός κίνδυνος περικύκλωσης (μονάδων) της Βάγκνερ λόγω της κατάρρευσης των άκρων του σχηματισμού», επέμεινε ο κ. Πριγκόζιν.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αλμπερτ Μπουρλά (Pfizer): «Δεσμευόμαστε να επεκτείνουμε την παρουσία της Pfizer στην Ελλάδα»

    Ο Αλμπερτ Μπουρλά δεν χρειάζεται συστάσεις. Ως επικεφαλής της Pfizer, μία από τις...

    Γραφικά εκκλησάκια της Αχαΐας – Ξεχωρίζουν για την μοναδική ιστορία τους (φωτο)

    Στο νομό Αχαΐας υπάρχουν αρκετά εκκλησάκια σε κάθε γωνιά...

    Μιζούρι: 32χρονη καθηγήτρια Μουσικής σε γυμνάσιο συνελήφθη για δύο σεξουαλικές επιθέσεις σε μαθητή της

    Στη σύλληψη μιας 32χρονης καθηγήτριας Μουσικής σε γυμνάσιο για σεξουαλική επίθεση σε μαθητή της προχώρησαν...

    Ρέιφ Φάινς: «Φέτες» σε ηλικία 62 ετών – Δείτε φωτογραφίες του από το γυμναστήριο

    Σε άψογη φυσική κατάσταση φαίνεται ότι διατηρείται ο Ρέιφ Φάινς διατηρώντας...