Πλήττοντας στρατιωτικές, ενεργειακές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές, αλλά και πάρκα, πλατείες και πολυκατοικίες, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σκόρπισαν από νωρίς χθες τον τρόμο ακόμα και στους κατοίκους στο ιστορικό κέντρο του Κιέβου, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο πόλεμος επανέρχεται ως προς την ορμή του στα επίπεδα του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν οι ίδιοι είχαν περάσει και πάλι πολλές ώρες από την καθημερινότητά τους, στα υπόγεια καταφύγια.
Με αυστηρή σύσταση για τηλεργασία και με αναστολή λειτουργίας των σχολείων μέχρι την Παρασκευή, οι Ουκρανοί προσπαθούν τώρα να αποκωδικοποιήσουν τα επόμενα βήματα Ρώσου Προέδρου, στην σκιά του χτυπήματος της γέφυρας της Κριμαίας. Λίγες ώρες μετά τα φετινά γενέθλιά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλεσε «τρομοκρατική ενέργεια» την έκρηξη στη γέφυρας της Κριμαίας και προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσει σκληρή απάντηση, σε περίπτωση που η Ουκρανία εξακολουθεί να πλήττει νευραλγικούς στόχους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Τα δεδομένα των εγκληματολογικών και άλλων εξετάσεων, καθώς και οι επιχειρησιακές πληροφορίες, δείχνουν ότι η έκρηξη της 8ης Οκτωβρίου είναι τρομοκρατική ενέργεια. Μια τρομοκρατική επίθεση με στόχο την καταστροφή των κρίσιμων πολιτικών υποδομών της Ρωσίας. Είναι επίσης προφανές ότι οι οργανωτές και οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης είναι οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο Ρώσος Πρόεδρος.
Πρόκειται, άλλωστε, για την αφετηρία των αντίμετρων της Μόσχας, καθώς «μόλις παίχτηκε το πρώτο επεισόδιο, θα έρθουν και άλλα», όπως γνωστοποίησε για το χθεσινό βομβαρδισμό με 83 πυραύλους αξίας 400- 700 εκατομμυρίων δολαρίων ο πρώην Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, χωρίς να διαβλέπει σημάδια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Με 11 νεκρούς και σοβαρά πλήγματα σε νευραλγικές υποδομές (ηλεκτρισμού, θέρμανσης, ύδρευσης κ.ά) σε περισσότερες από πέντε μεγαλουπόλεις της Ουκρανίας και με καταστροφές σε 11 κρίσιμες υποδομές, για «απόπειρα αφανισμού» εγκάλεσε από την πρώτη στιγμή το Ρώσο ομόλογό του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος επιδίδεται με τη σειρά του σε διπλωματικό μαραθώνιο τις τελευταίες ώρες, προκειμένου να επικαιροποιηθεί η θετική στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη χώρα του.
Παρά τα εντυπωσιακά χτυπήματα σε μη στρατιωτικούς κυρίως στόχους χθες, η συνολική στάση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν απέναντι στην εισβολή συνιστά ένα από τα βασικά ζητούμενα τόσο για τους Ουκρανούς, όσο και για τους αναλυτές, υπογραμμίζοντας στο μήνυμά του με αφορμή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας την κατάταξη του χτυπήματος στη γέφυρα της Ουκρανίας στο πεδίο της τρομοκρατίας. Πέρα από την μεγάλη κλιμάκωση που σηματοδοτεί στο εξής ο χθεσινός, ταυτόχρονος βομβαρδισμός, η κίνηση του Ρώσου Προέδρου να χαρακτηρίσει τρομοκρατικό το χτύπημα στη γέφυρα, βασιζόμενος στο γεγονός ότι υπήρχαν άμαχοι στα θύματα, απελευθερώνει το Βλαντιμίρ Πούτιν τόσο ηθικά, όσο και τεχνικά να αναβαθμίσει τις επιχειρήσεις, ακόμη και ζητώντας τη συνδρομή άλλων κρατών προς βοήθεια. Ήδη, η ανάπτυξη μιας περιφερειακής δύναμης από πλευράς της Λευκορωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία είναι ένα πρώτο δείγμα της αλλαγής στάσης της Μόσχας, η οποία αναμένεται να αναβαθμίσει τις επιχειρήσεις, αλλάζοντας επίπεδο ως προς τους στόχους της.
Συγκεκριμένα, η επίκληση της τρομοκρατίας απενοχοποιεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ώστε να πλήττει πιο εύκολα μη στρατιωτικούς, αλλά στρατηγικούς στόχους, όπως κρίσιμες ενεργειακές υποδομές, μονάδες τηλεπικοινωνιών, ακόμη και κατοικημένες περιοχές, προς εξολόθρευση του στόχου. Σε αυτήν την κατεύθυνση, εκτιμάται ότι πυκνοί βομβαρδισμοί θα εξελιχθούν για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται ο Ρώσος Πρόεδρος να απευθύνει τελεσίγραφο τις επόμενες ώρες προς τους Ουκρανούς να παραδοθούν, πριν δηλαδή να κλιμακώσει κατακόρυφα τα χτυπήματά του.
Αν και η ραγδαία κλιμάκωση από πλευράς της Ρωσίας θεωρείται ως ειλημμένη και αμετάκλητη απόφαση, καθώς τα πρώτα σχετικά δείγματα έχουν καθησυχάσει μερικώς και τους ανησυχούντες για το μέλλον της εισβολής Ρώσους προπαγανδιστές, εντούτοις από τη χθεσινή δήλωση του Ρώσου Προέδρου απουσίαζε κάθε αναφορά, ακόμη και έμμεση, στη Δύση, σε αντιδιαστολή με το γεγονός ότι ο ίδιος περιέγραψε ως αποκλειστικά υπαίτιες του χτυπήματος στη γέφυρα της Κριμαίας τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.
Ακόμη και αν το χτύπημα του περασμένου Σαββάτου πλήγωσε τον αυτοκρατορικό εγωισμό του Βλαντιμίρ Πούτιν, διαταράσσοντας το Σαββατοκύριακο των γενεθλίων του, σύμφωνα με τους αναλυτές, στην πραγματικότητα αποτέλεσε τον καλύτερο βατήρα για την επανεκκίνηση της πολεμικής κούρσας στην Ουκρανία, όπου τους τελευταίους επτά μήνες η Ρωσία είχε βαλτώσει ελλείψει οργάνωσης και ισχυρού κινήτρου, εν αντιθέσει με τους Ουκρανούς.
Μάλιστα, η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς χθες από πλευράς του Κρεμλίνου στα πυρηνικά όπλα και στην επαπειλούμενη χρήση τους έρχεται να προστεθεί στην αλλαγή γραμμής πλεύσης από πλευράς της Μόσχας, η οποία φαίνεται να επιλέγει την ολική σύγκρουση με το Κίεβο, περιορίζοντας εμμέσως τον ορίζοντα των έξωθεν παρεμβάσεων στο θέατρο του πολέμου, μέσω της αποστολής εξοπλισμού.
Παρά τη μετωπική σύγκρουση Μόσχας- Κιέβου με όρους καθαρά στρατιωτικής ισχύος, η εικόνα των βομβαρδισμένων κατοικιών με θύματα δεκάδες αμάχους προκάλεσε πάνδημη καταδίκη, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να καταδικάζει τις ρωσικές εχθροπραξίες και την κλιμάκωση της επιθετικότητας.«Εξαιτίας των επιθέσεων σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν άμαχοι πολίτες και καταστράφηκαν εγκαταστάσεις. Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται η απόλυτη βαρβαρότητα του πολέμου που έχει κηρύξει ο Πούτιν κατά του ουκρανικού λαού» υπογράμμισε ο κ. Μπάιντεν, ενώ το μπαράζ βομβαρδισμών καταδίκασαν από τις πρώτες ώρες η Ευρωπαϊκή Ένωση δια της Προέδρου της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ και πολλοί άλλοι βουλευτές και αξιωματούχοι της περιοχής.