Πόλεμος στην Ουκρανία: «Θα τελειώσει ως το καλοκαίρι του 2023»

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία έως το καλοκαίρι του 2023, λόγω της φθοράς και των δύο αντιπάλων, προβλέπει ο βρετανός ιστορικός Ίαν Κέρσοου, εκτιμώντας πως οι συνέπειες για τη Μόσχα θα είναι μακροπρόθεσμες.

    Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έβαλε τον εαυτό του σε θέση που δεν είχε ποτέ προβλέψει. Βρίσκεται τώρα σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδίσει και ο οποίος είναι πολύ δαπανηρός και επιζήμιος», δηλώνει ο κ. Κέρσοου σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung και προσθέτει ότι «μένει τώρα να δούμε σε τι κατάσταση θα βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις των δύο πλευρών στο τέλος του χειμώνα».

    Αυτός ο χειμώνας «θα είναι πολύ σκληρός για την Ουκρανία, αλλά και για πολλούς Ρώσους», εκτιμά ο βρετανός ιστορικός, ο οποίος ειδικεύεται στην ευρωπαϊκή ιστορία του 20ού αιώνα και έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τη βιογραφία του Αδόλφου Χίτλερ.

    «Την άνοιξη θα δούμε αν οι Ουκρανοί, με την υποστήριξη της Δύσης, είναι έτοιμοι για μια νέα επίθεση, η οποία θα τους επιτρέψει να απωθήσουν του επιτιθέμενους. Αν συμβεί αυτό, τότε την άνοιξη ή το καλοκαίρι θα βρισκόμαστε στον δρόμο για τη μία ή την άλλη λύση. Ο σημερινός βαθμός φθοράς είναι κάτι που πολύ δύσκολα θα αντέξουν και οι δύο πλευρές. Για αυτό και υποθέτω ότι ο πόλεμος θα έχει τελειώσει σε μισό χρόνο», συνεχίζει ο Ίαν Κέρσοου.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη Μόσχα: «Η Ρωσία είναι πλέον απομονωμένη, τουλάχιστον στην Ευρώπη. Υπό αυτή την έννοια, η απόφαση για εισβολή ήταν πολύ δαπανηρή. Θα αλλάξει την Ευρώπη – το πώς ακριβώς δεν μπορεί όμως να προβλεφθεί. Είναι πάντως ήδη ξεκάθαρο ότι ο πόλεμος μας επέβαλε νέα ενεργειακή πολιτική και προκάλεσε ύφεση», δηλώνει.

    Ουκρανός υπουργός Άμυνας: Ο ρωσικός στρατός θα χρειαστεί τουλάχιστον 5 χρόνια για να συνέλθει

    Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε χθες Παρασκευή ότι με δεδομένο το επίπεδο των απωλειών τις οποίες έχει υποστεί στην ένοπλη σύρραξη που ξέσπασε πριν από δέκα και πλέον μήνες, ο στρατός της Ρωσίας έχει απολέσει μεγάλο μέρος της δύναμής του και θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε χρόνια για να το ανακτήσει.

    «Σύμφωνα με τα στοιχεία του NATO, οι Ρώσοι έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, στοιχείων του πυροβολικού και στρατιωτών», δήλωσε ο κ. Ρέζνικοφ στην Ουκραΐνσκα Πράβντα.

    «Οι τακτικές ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα μπορούσαν να ανακτήσουν το επίπεδο της ισχύος τους σε πέντε χρόνια το νωρίτερο, πιθανόν όχι προτού περάσουν δέκα χρόνια», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως το ίδιο ισχύει για το απόθεμα πυραύλων του ρωσικού στρατού.

    Πρόκειται για «πόλεμο πόρων», είπε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το NATO μπορεί να υπολογίσει αυτούς τους πόρους.

    Ο κ. Ρέζνικοφ δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για την κατάσταση του ουκρανικού στρατού.

    Και οι δύο χώρες εκτιμάται πως έχουν υποστεί βαριές απώλειες αφότου ξεκίνησε η εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια, την 24η Φεβρουαρίου.

    Η Ρωσία λέει πως στη Μαριούπολη σκοτώθηκαν 3.000 άμαχοι και κατηγορεί τις ουκρανικές δυνάμεις

    Ρώσοι αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μαριούπολης από τον ρωσικό στρατό σκοτώθηκαν κάπου 3.000 άμαχοι. Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση που δίνεται στη δημοσιότητα από τη Μόσχα, μήνες μετά τον τερματισμό των μαχών στην πόλη.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ρωσικής επιτροπής έρευνας, οι ζημιές που προκλήθηκαν στην πόλη κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, η οποία τερματίστηκε με την κατάληψη όλης της πόλης από τον ρωσικό στρατό, έχουν κόστος 176 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (περίπου 2,24 δισεκ. ευρώ).

    Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για τους θανάτους αμάχων και τις καταστροφές. Διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν αντιθέτως τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες προσάπτουν πολλά εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της μάχης για την κατάληψη της Μαριούπολης, που έκτοτε η Ρωσία ανακοίνωσε πως προσαρτά, κίνηση που δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

    Η μάχη για τη Μαριούπολη, στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, άρχισε τον Φεβρουάριο και τερματίστηκε όταν τα ρωσικά στρατεύματα αιχμαλώτισαν τους τελευταίους ουκρανούς στρατιωτικούς που είχαν απομείνει τον Μάιο.

    Το Κίεβο από την πλευρά του κάνει λόγο για δεκάδες χιλιάδες άμαχους νεκρούς από τις ομοβροντίες του πυροβολικού και την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε εξαιτίας της πολιορκίας.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επίσης κάνει λόγο για εγκλήματα πολέμου των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της μάχης της Μαριούπολης.

    Η Μόσχα κατηγορεί τις ουκρανικές δυνάμεις. Η ρωσική επιτροπή έρευνας υπό τον Αλεξάντερ Μπαστίρκιν, άνθρωπο εξ απορρήτων του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε πως οι 3.000 άμαχοι σκοτώθηκαν από τον ουκρανικό στρατό.

    Η τεράστια καταστροφή των πολιτικών υποδομών στη Μαριούπολη οφειλόταν στο γεγονός πως τα στρατεύματα του Κιέβου χρησιμοποιούσαν σπίτια και νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, υποστήριξε ακόμη η επιτροπή έπειτα από συνεδρίαση στην κατεχόμενη πόλη.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Switz Group: Ο Ινδός που έχει εξαγοράσει 20 ελληνικές εταιρείες τροφίμων – ΦΩΤΟ

    Εάν τώρα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα αποφασίσατε να...

    Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε… γυμνή τα Χριστούγεννα – «Η παρουσία μου είναι δώρο» γράφει

    Η Πάρις Χίλτον δεν σταματά να εκπλήσσει και φέτος τις γιορτές,...

    ΑΕΚ: Η γεμάτη OPAP Arena παραμένει πρώτη σε εισιτήρια για τρίτη σερί σεζόν

    Η ΑΕΚ από τη στιγμή που επέστρεψε στη Νέα Φιλαδέλφεια τον...
    Best Shop