Politico: Γιατί η Ε.Ε. χρειάζεται την Ταϊβάν;

    Ημερομηνία:

    Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των εντάσεων στην ανατολική Ασία, οι κινεζικές κυρώσεις σε βάρος της Ταϊβάν αποτελούν έντονη υπενθύμιση για το πόσο εξαρτημένη είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση από το νησί, και ιδιαίτερα από τα μικροσκοπικά ηλεκτρονικά τσιπ που κατασκευάζει.

    Τα μηχανήματα και οι συσκευές αποτελούσαν σχεδόν το 60% των εισαγωγών της Ε.Ε. από την Ταϊβάν πέρυσι. Η μεγαλύτερη ανησυχία για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα ήταν η ξαφνική περικοπή των προμηθειών ηλεκτρονικών τσιπ, που παράγονται από τη μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών στον κόσμο: την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC).

    Η εταιρεία καταλαμβάνει περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς ημιαγωγών από ξένους προμηθευτές και φημολογείται ότι έχει πελάτες όπως η Apple και η Qualcomm.

    Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη έχει χτίσει αυτή τη σχέση εξάρτησης με την Ταϊβάν σε διάστημα πολλών ετών, και αυτό σημαίνει πως μια περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για μια ζωτικής σημασίας εφοδιαστική αλυσίδα.

    Οι «παγίδες» για την Ευρώπη

    Πρώτον, το μπλοκ δεν διαθέτει την τεχνογνωσία, την οποία έχει προσελκύσει η Ταϊβάν. Η TSMC ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα από τον Μόρις Τσανγκ, πρώην μηχανικό στην Texas Instruments με έδρα τις ΗΠΑ. Ο Τσανγκ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς οι εταιρείες τεχνολογίας της Δύσης έχουν χάσει την τεχνογνωσία που έρχεται με μια εξειδικευμένη διαδικασία.

    Η ευέλικτη κουλτούρα της Ταϊβάν στον τομέα της απασχόλησης σημαίνει επίσης ότι οι κατασκευαστές των τσιπ μπορούν να προσλάβουν και να απολύσουν εργαζομένους πιο εύκολα ώστε να προσαρμόζονται στις αυξομειώσεις των επιπέδων ζήτησης, σύμφωνα με τον Λούντο Ντεφέρμ, εκτελεστικό αντιπρόεδρο στο ερευνητικό κέντρο ημιαγωγών Imec με έδρα το Λέβεν του Βελγίου.

    Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με την ιδιαίτερη μορφή των τσιπ της TSMC. Η εταιρεία δεν παίζει απλώς ρόλο κλειδί στα ηλεκτρονικά, αλλά κατασκευάζει ήδη πιο προηγμένα τσιπ, όπως αυτά που έχουν μέγεθος μόλις πέντε νανόμετρα ή και λιγότερο, τα οποία θα είναι άκρως σημαντικά για την αυτόνομη οδήγηση.

    Η Ε.Ε., φυσικά, γνωρίζει τις παγίδες. «Η παραγωγή τσιπ πραγματοποιείται σε μια αλυσίδα εφοδιασμού με παγκόσμιο και πολύπλοκο χαρακτήρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ένας αξιωματούχος της Ε.Ε.

    Γιατί η Ταϊβάν χρειάζεται την Ευρώπη;

    Πλέον, οι εντάσεις μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν εγείρουν το ερώτημα για το πώς πρόκειται να κινηθούν τόσο το Πεκίνο όσο και οι Βρυξέλλες.

    Ο κρίσιμος ρόλος της TSMC δεν πέρασε απαρατήρητος στην Κίνα. Σε μια συγκλονιστική ομιλία τον Ιούνιο, ένας κορυφαίος Κινέζος οικονομολόγος κάλεσε ανοιχτά το Πεκίνο να «καταλάβει» την εταιρεία.

    Ορισμένοι δυτικοί παρατηρητές, ωστόσο, αμφιβάλουν πως αυτή η απειλή θα υλοποιηθεί – σημειώνοντας ότι απλώς δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας να το κάνει, καθώς η TSMC βασίζεται σε άλλες εταιρείες για την παροχή εξοπλισμού, όπως η ολλανδική εταιρεία ASML.

    Αυτό δήλωσε και ο επικεφαλής της TSMC σε συνέντευξή του στο CNN, προειδοποιώντας ότι η εταιρεία του δεν θα μπορούσε αν λειτουργήσει εάν η Κίνα εισέβαλε στην Ταϊβάν.

    Ο Hermann Hauser, επιχειρηματίας και ιδρυτής της Acorn Computers, δήλωσε στο POLITICO ότι αυτό δίνει δύναμη στην Ε.Ε.. «Έχουμε ένα διαπραγματευτικό χαρτί ως Ευρώπη», είπε. «Κανένας στον κόσμο δεν μπορεί να παράγει τσιπ κάτω των πέντε νανομέτρων χωρίς τα εργαλεία που παράγει η ASML».

    Ωστόσο, η σκέψη για το ακραίο σενάριο της πλήρους αποκοπής των ταϊβανέζικων τσιπ – χωρίς αμφιβολία θα οδηγήσει τους Ευρωπαίους νομοθέτες και τις επιχειρήσεις στο να επιταχύνουν τα υπάρχοντα σχέδιά τους για επαναφορά της παραγωγής τσιπ  στην Ευρώπη και διπλασιασμό του μεριδίου αγοράς της στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας ημιαγωγών.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Στην Αθήνα την Τρίτη ο ΓΓ του ΝΑΤΟ: Θα συναντηθεί με Μητσοτάκη, Δένδια και Γεραπετρίτη

    Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί την ερχόμενη Τρίτη (26/11) ο Γενικός...

    Ώρα Πατρών: Η Δημοτική αρχή Πελετίδη βάζει το κάρο μπροστά από τ’ άλογο

    Είναι πλέον αποδεκτό, σε ολοένα και περισσότερους, μιας και...

    Δυτική Ελλάδα: Πέφτει 10 βαθμούς η θερμοκρασία- «Κυριακή με πανωφόρια»

    Αλλάζει το σκηνικό του καιρού τις επόμενες μέρες, καθώς έντονοι άνεμοι...

    Πάτρα: Ιερά Αγρυπνία Παναγίας Γεροντίσσης και Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου

    Την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2024 όπως είδαμε, θα τελεστεί...
    Best Shop