Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Δεκεμβρίου του 2004 όταν ο 44χρονος τότε Κυριάκος Παπαχρόνης αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους ύστερα από 21,5χρόνια κάθειρξης για τα εγκλήματά του.
Ο γεννηθείς το 1960, γνωστός και ως ο «δράκος» της Δράμας, ήταν διαβόητος εγκληματίας της δεκαετίας του 1980…
Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός του Στρατού, απασχόλησε την κοινή γνώμη με σωρεία εγκληματικών ενεργειών, οι βιαιότερες των οποίων ήταν οι βιασμοί και οι ανθρωποκτονίες ιερόδουλων γυναικών στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Η δολοφονική του δράση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1981 όταν βίασε και σκότωσε μια ιερόδουλη και τελειώνει τον Δεκέμβριο του 1982, με τον σοβαρό τραυματισμό μιας 30χρονης μητέρας τεσσάρων παιδιών.
Στο διάστημα αυτό διέπραξε δύο ανθρωποκτονίες γυναικών, επτά απόπειρες ανθρωποκτονιών, οκτώ απόπειρες βιασμών, κακοποιήσεις αλλά και πέντε βομβιστικές επιθέσεις.
Οι μαρτυρίες των θυμάτων που επέζησαν καθώς και το γεγονός ότι τις περισσότερες επιθέσεις τις πραγματοποιούσε φορώντας τη στρατιωτική του στολή βοήθησαν στη σύλληψή του, η οποία έγινε στις 13 Δεκεμβρίου του 1982 από την Ασφάλεια της Δράμας.
Κυριάκος Παπαχρόνης: Το χρονικό της σύλληψής του
Οι περιγραφές του δράστη από τα επιζώντα θύματά του και το γεγονός ότι αναφέρονταν σε έναν άντρα που φοράει στρατιωτική στολή, διευκόλυνε τις διωκτικές Αρχές, περιορίζοντας το εύρος των υπόπτων. Η συμμετοχή των στρατιωτικών Αρχών στην αναζήτηση του δολοφόνου, με τη λεπτομερή διεξαγωγή ερευνών και παρακολούθηση των κινήσεων των «ύποπτων» στρατιωτών και στρατιωτικών, οδήγησαν στη σύλληψή του, λίγες μέρες μετά την τελευταία δολοφονική του επίθεση.
Όταν μαθεύτηκε η είδηση της επίθεσης στη Λαζαρίδου, δύο αξιωματικοί του στρατοπέδου, ο Χρήστος Τριανταφυλλίδης και ο Τάσος Κοσμίδης, ψάχνοντας στα αρχεία ανακάλυψαν ότι εκείνη τη νύχτα, ήταν ελάχιστοι άντρες έξω από το στρατόπεδο (λόγω απαγόρευσης εξόδου), και ένας από αυτούς, ο Κυριάκος Παπαχρόνης, είχε αργήσει μάλιστα, να επιστρέψει.
Κλήθηκε σε ανάκριση από τον υπεύθυνο του στρατοπέδου, και το γεγονός πως δεν είχε άλλοθι για το συγκεκριμένο βράδυ καθώς και η εμφανής νευρικότητά του, έκαναν τον αξιωματικό να δώσει εντολή να ερευνηθεί το διαμέρισμά του. Από την έρευνα αυτή, ανακαλύφθηκαν τα μαχαίρια του καθώς ο αναπτήρας που είχε κρατήσει ως «αναμνηστικό» από την Αναστασία Αλεξανδρίδου. Έπειτα το λόγο πήρε η Ασφάλεια της Δράμας. Συνέλαβε τον Παπαχρόνη το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου του 1982.
Η απόλυτη άρνηση των συμβάντων που αρχικά επέλεξε ως τρόπο άμυνας εναντίον των κατηγοριών, σύντομα κατέρρευσε. Οι πολλές ανακρίβειες, οι λανθασμένες απαντήσεις του, η σωρεία των αναγνωρίσεων από τα θύματά του, η έλλειψη άλλοθι, αλλά και η κούραση από τις ανακρίσεις, τον οδήγησαν εν τέλει να παραδεχτεί και να αποδεχτεί όλα τα εγκλήματά του και τις κατηγορίες που τον αφορούσαν.
Επίσης ομολόγησε ότι στις 12 Μαρτίου του 1982 είχε τοποθετήσει δύο ωρολογιακές βόμβες στο Ταχυδρομείο και στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Ξάνθη, ότι την επόμενη μέρα, 13 Μαρτίου είχε τοποθετήσει άλλε δύο βόμβες σε ένα κατάστημα και στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πίστεως στην Καβάλα, ότι στις 16 Ιουνίου 1982 είχε τοποθετήσει ακόμα μια βόμβα στην πόρτα του στρατοπέδου του στη Δράμα, και ότι είχε προκαλέσει μικρό εμπρησμό στο αεροδρόμιο της Καβάλας.
Συγκεκριμένα, ο Παπαχρόνης κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για:
- Τον βιασμό και την ανθρωποκτονία με στιλέτο της ιερόδουλης Γρ. Θεοχαρίδου στις 5-9-1981 στην Δράμα.
- Την απόπειρα δολοφονίας στις 20-12-1981 της Μ. Ποστιάδου στην Δράμα.
- Την απόπειρα βιασμού και την ανθρωποκτονία της φοιτήτριας Ε. Παπαδοπούλου στις 15-1-1982 στην Δράμα.
- Τον βιασμό και την ειδεχθή ανθρωποκτονία της 20χρονης φοιτήτριας Αναστασίας Αλεξανδρίδου στις 15-8-1982, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.
- Τις απόπειρες βιασμού και ανθρωποκτονίας κατά της 18χρονης Αγοραστής Τέζα και της 30χρονης νοσοκόμας Βασιλικής Λαζαρίδου, στη Δράμα.
- Την απόπειρα βιασμού και ανθρωποκτονίας κατά της 23χρονης Δ. Πεχλιβανίδου.
- Δύο ακόμη απόπειρες βιασμού και δολοφονίας κατά μιας ιερόδουλης και μιας άλλης γυναίκας, στην Ξάνθη.
- Πέντε βομβιστικές επιθέσεις: 2 ωρολογιακές βόμβες στις 12-3-1982 στο Ταχυδρομείο και την Εθνική Τράπεζα της Ξάνθης, άλλες 2 στις 13-3-1982 στην Τράπεζα Πίστεως κι σε ένα κατάστημα στην Καβάλα και μια πέμπτη στις 16-6-1982 στην είσοδο του στρατοπέδου της Δράμας.
- Έναν εμπρησμό στο Διεθνές Αεροδρόμιο Καβάλας.
Ως έφεδρος δόκιμος αξιωματικός, η δίκη του διεξήχθη από το Διαρκές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, και ο Παπαχρόνης βρέθηκε αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της παράνομης οπλοχρησίας και οπλοκατοχής κατ’ εξακολούθηση.
Το δικαστήριο τον καταδίκασε «δις εις θάνατον», ποινή που μετατρεπόταν σε 22 χρόνια κάθειρξη. Τον πρώτο καιρό της φυλάκισής του υπήρξε ιδιαίτερα απείθαρχος και βίαιος αλλά από τη δεκαετία του 1990 και έπειτα μεταβλήθηκε σε υποδειγματικό κρατούμενο.
Η υπόσχεση που δεν κράτησε μετά την αποφυλάκισή του…
«Στείλτε με στο απόσπασμα γιατί αν βγω έξω, πάλι τα ίδια θα κάνω»… είχε πει μετά τη σύλληψή του.
Η θανατική ποινή που του επιβλήθηκε αρχικά μετατράπηκε σε ισόβια, ωστόσο ο «Δράκος της Δράμας» έδειχνε ότι καταλάβαινε πόσο επικίνδυνος είναι για την κοινωνία. Οι δηλώσεις του μπροστά στην κάμερα φανέρωναν μια ξεκάθαρα διαταραγμένη προσωπικότητα. «Στα έξι μέτρα να τελειώνουμε», είχε συμπληρώσει, κάνοντας κι ένα νεύμα σαν να πυροβολεί με το δάχτυλο.
Ο Παπαχρόνης αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2004. 22 χρόνια και 6 μήνες μετά την καταδίκη του. Μπορεί κάποιοι να φοβήθηκαν (και δικαιολογημένα) ότι θα έκανε πράξη τις φρικτές απειλές του, εκείνος όμως εκφώνησε φανερά φορτισμένος την ακόλουθη δήλωση: «Πριν 22 χρόνια, παρασυρόμενος από την ακρισία της ηλικίας και κυρίως από τις φαυλεπήβολες συναναστροφές μου, πουλήσαμε όλοι μας τις ψυχές μας στον Εωσφόρο -όπως ο Φάουστ- κι εγώ προσωπικά έχασα, λαμβάνοντας εξοντωτική ένδικη μισθαποδοσία. Ζητώ από τη θεσπίζουσα πολιτεία από την κοινή γνώμη συγγνώμη από «μέσης ψυχής» για εκείνα τα απεχθή φορτία των ανομιών μου και υπόσχομαι στο εφεξής να διαβιώ «εν αγνεία και σεμνή πολιτεία…» και φυσικά «άμεμπτος εν παντί…»»! Hasta la vista, εν ευθέτω χρόνω».
Στη συνέχεια αποσύρθηκε στην επαρχία και δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τα media. Μια από τις σπάνιες εξαιρέσεις ήταν όταν κυκλοφόρησε μια φωτογραφία του στο πλευρό της Τζούλιας Αλεξανδράτου. Οι δυο τους συναντήθηκαν τυχαία σε ένα κλαμπ της Ελασσόνας. Η Τζούλια έκανε τότε (2011) τις γνωστές τουρνέ της και ο Παπαχρόνης διασκέδαζε στο μαγαζί. Τα είπαν για κάμποση ώρα και η είδηση απασχόλησε κατά βάση τα κουτσομπολίστικα περιοδικά.
Πώς είναι σήμερα ο Κυριάκος Παπαχρόνης
Λίγα χρόνια μετά την αποφυλάκισή του, ο Παπαχρόνης ήρθε στην επιφάνεια εξαιτίας των δηλώσεων ότι «γράφει τη βιογραφία του» στη Λάρισα, όπου είχε εγκατασταθεί, αλλά και λόγω του αρραβώνα του με την κατά πολλά χρόνια νεότερή του Λίνα Τόλιου.
Οι φωτογραφίες διαδέχονταν η μία την άλλη, ωστόσο σήμερα οι τόνοι έχουν πέσει αισθητά.
Ο «δράκος» έχει… εξαφανισεί από τα social media, είναι πλέον παντρεμένος με την αγαπημένη του Λίνα, ωστόσο τα νέα για την υγεία του δεν είναι καλά.
Οι φωτογραφίες στο Facebook διαδέχονταν η μία την άλλη, ωστόσο πλέον οι τόνοι είναι πιο χαμηλοί.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία γνωμάτευση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του ΚΕ.Π.Α., ο «Δράκος της Δράμας» έπειτα από ισχαιμικό επεισόδιο πάσχει από σπαστική ημιπληγία της δεξιάς πλευράς και εκφυλιστική αρθρίτιδα γόνατος και ισχίου, με το συνολικό ποσοστό αναπηρίας του να αγγίζει το 89%.