Γίνονται κουραμπιέδες με λιγότερες θερμίδες; Γίνονται και μάλιστα χωρίς εκπτώσεις σε γεύση -δοκιμάστε τη συνταγή που σας προτείνει ο ειδικός και θα διαπιστώσετε ότι δεν διαφέρουν καθόλου από τους κλασικούς. Την συνταγή όπως και πολλές άλλες, θα την βρείτε στο βιβλίο «Τι καλό θα μαγειρέψεις σήμερα, μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
Υλικά για τους κουραμπιέδες με λιγότερες θερμίδες
- 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι φυτίνη ή φρέσκο βούτυρο
- 1 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη για τη ζύμη και όσο χρειαστεί για να καλύψουμε τους κουραμπιέδες στο τέλος (περίπου 1/4 του κιλού)
- 2 κρόκους αυγών
- 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
- 2 βανίλιες
- 1 κιλό περίπου αλεύρι
- 1,5 φλιτζάνι αμύγδαλα καβουρδισμένα και κομμένα
- 1 φλιτζάνι ροδόνερο
- 1 κουταλάκι γλυκού σόδα
Πώς να φτιάξετε τους κουραμπιέδες
Ρίχνουμε στο δοχείο του μπλέντερ το λάδι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τους κρόκους, το κονιάκ, τις βανίλιες, το αμύγδαλο και το αλεύρι. Χτυπάμε καλά για να γίνει ένα ομοιογενές υλικό και στη συνέχεια αφήνουμε τη ζύμη για λίγα λεπτά να ξεκουραστεί.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε μικρά κομμάτια, τους τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 20 με 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Καλή απόλαυση!
Ευάγγελος Ζουμπανέας
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Συγγραφέας και διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών