Πώς οι μέλισσες μπορούν να βοηθήσουν οικογένειες στην Ουκρανία

    Ημερομηνία:

    Η Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, στοχεύει σε ενεργειακές υποδομές της χώρας, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Το πρόβλημα εντείνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς, η απαραίτητη ψύξη για τα τρόφιμα εκλείπει σε ορισμένες περιοχές.

    Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν μία λύση για τους κατοίκους της πολιορκημένης χώρας, η οποία εστιάζει στο κερί της μέλισσας.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, το προϊόν αυτό θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των τροφίμων σε εμπόλεμες ζώνες όπως η Ουκρανία.

    Οι επιστήμονες βοηθούν τους μελισσοκόμους της Ουκρανίας να αναπτύξουν νέα περιτυλίγματα από κερί για ευπαθή τρόφιμα, εν μέσω ρωσικών επιθέσεων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μελιού στην Ευρώπη και οι ερευνητές που εδρεύουν στο Κάρντιφ αναλύουν μεμονωμένα μελίσσια για να αποφασίσουν ποια θα μπορούσαν να προσφέρουν την καλύτερη προστασία στα ευπαθή τρόφιμα.

    «Η χρήση ενός περιτυλίγματος από κερί μέλισσας που μπορεί να σκοτώσει τα ζωύφια, φαίνεται σαν ένας φυσικός τρόπος αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος», τονίζουν οι ερευνητές.

    Παραδείγματος χάρη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διατηρεί το ψωμί, τα φρούτα και τα λαχανικά πιο φρέσκα.

    Δοκιμές για την καλύτερη λύση

    Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε διάφορους συνδυασμούς συνηθισμένων αντικειμένων που είναι ακόμη πιθανό να είναι διαθέσιμα σε εμπόλεμες ζώνες, για να δημιουργήσουν περιτυλίγματα διατήρησης τροφίμων.

    «Η μαγεία βρίσκεται στο μείγμα», δήλωσε ο καθηγητής Baille, ο οποίος εξήγησε ότι ένα κομμάτι ύφασμα ή ακόμη και χαρτί συνδυάζεται με κερί μέλισσας και άλλα φυσικά αντιμικροβιακά φυτά, όπως το φασκόμηλο, για να σχηματιστούν τα περιτυλίγματα.

    Σημείωσε πάντως ότι, η μέθοδος αυτή δεν μπορεί να κρατήσει τα φαγώσιμα φρέσκα επ’ αόριστον, αλλά θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους για μερικές ημέρες.

    Ιδιαίτερα στο Χάρκοβο, στη γραμμή του μετώπου, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες και μένουν συχνά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα να χαλάνε πολλά τρόφιμα.

    Προσπάθειες για άμεση εφαρμογή

    Επιστήμονες στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Χάρκοβο έχουν διαδώσει τις πληροφορίες από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την ελπίδα ότι οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τη μέθοδο το φετινό καλοκαίρι.

    Ο καθηγητής Baille και η ομάδα μικροβιολόγων του ευελπιστούν ότι η εργασία τους με την Ουκρανία θα βοηθήσει και άλλους κατοίκους σε εμπόλεμες ζώνες σε όλο τον κόσμο να αξιοποιήσουν τις φυσικές αντιβιοτικές ιδιότητες του μελιού, το οποίο κάποτε χρησιμοποιούνταν από πολιτισμούς όπως η αρχαία Ελλάδα.

    Ο ίδιος τονίζει ότι υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση από τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος υιοθέτησε αυτή την ιδέα.

    Άλλωστε όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής: «Εάν μπορούμε να κάνουμε ένα μικρό πράγμα για να βελτιώσουμε την κατάσταση από τα ασφαλή σπίτια μας, τότε αξίζει τον κόπο».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σε ακίνητα το 43,3% των άμεσων ξένων επενδύσεων το πρώτο τρίμηνο

    Εξακολουθούν να κυριαρχούν οι επενδύσεις σε ακίνητα ως ποσοστό...

    Ανησυχητικά αργός είναι πλέον ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας

    Με βραδύτερο ρυθμό από αυτόν που παρουσίαζε τα προηγούμενα...

    Οι μετακινήσεις οδηγούν σε κατάρρευση – Στη μέριμνα των αρμόδιων φορέων εναποτίθενται οι ελπίδες

    Είναι πρόδηλα δεδομένο και ευρέως γνωστό ότι το Ογκολογικό...

    ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έμφαση στα δυτικά

    Και μόνο το γεγονός ότι πρόκειται για ένα έργο...