Πώς προέκυψε η φράση «κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα»

    Ημερομηνία:

    Στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε πλείστες όσες φράσεις, τις οποίες, ωστόσο, τις περισσότερες φορές δεν ξέρουμε καν ποια είναι η προέλευσή τους. Μια τέτοια φράση είναι και το «Κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα».

    GLEARNET

    Σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις το 1830, σ’ ένα χωριουδάκι της Κυνουρίας, στο Άστρος, παρουσιάστηκε ένας περίεργος άνθρωπος, που άρχισε να διαδίδει επίμονα ότι ήταν ο Άγιος Παντελεήμονας, που ήρθε να σώσει τον κόσμο από τις διάφορες αρρώστιες, που τον μάστιζαν.

    Στην χριστιανική θρησκεία ο Άγιος Παντελεήμονας είναι ο προστάτης των ανάπηρων και οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι γιατρεύει, εκτός από τις άλλες παθήσεις και τις παραμορφώσεις του σώματος, καθώς και τους τυφλούς.

    Ο άγνωστος του Άστρους όμως δεν έκανε το παραμικρό θαύμα.

    Επειδή δεν ενοχλούσε κανέναν με την παρουσία, τον άφηναν να λέει ό,τι θέλει. Παρ όλ’ αυτά, η φήμη πως στο όμορφο χωριό της Κυνουρίας παρουσιάστηκε ο Άγιος Παντελεήμονας, απλώθηκε γρήγορα σε όλη την τότε Ελλάδα.

    Όπως ήταν επόμενο, όσοι έπασχαν από τα μάτια τους, τ’ αφτιά τους, τα πόδια τους και από ένα σωρό άλλες ασθένειες, παράτησαν τα σπίτια τους και τις δουλειές τους και ξεκίνησαν να πάνε στο Άστρος, με την ελπίδα ότι θα γίνουν καλά.

    Κι ήταν τόσοι πολλοί αυτοί οι ανάπηροι, ώστε από τα διάφορα χωριά που περνούσαν, έλεγαν οι άλλοι που τους έβλεπαν: «Κουτσοί, στραβοί, στον Άγιο Παντελεήμονα».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ξένοι φοιτητές στην Ευρώπη: Ποιες χώρες προσφέρουν καλύτερες ευκαιρίες εργασίας

    Η Ευρώπη αποτελεί κορυφαίο προορισμό για εκπαίδευση και πολιτιστικές ανταλλαγές, φιλοξενώντας 1,76 εκατ. φοιτητές από...

    Πρωτοποριακή θεραπεία βάζει τέλος στην πρεσβυωπία – Πώς οι οφθαλμικές σταγόνες θα αντικαταστήσουν τα γυαλιά

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://ygeiasthemata.gr/%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%b2%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84/

    Δράμα: Θανατηφόρα συνάντηση 61χρονου ορειβάτη με αρκούδα

    Σαράντα εννέα συγκλονιστικά δευτερόλεπτα πριν από τον θάνατό του,...

    Καλάβρυτα: Kονδύλια σε δρόμους

    Πίστωση 20.000 ευρώ, από τον Προϋπολογισμό του 2025 αποφάσισε να...