Πώς τα Ιωάννινα κατάφεραν να προσελκύσουν ξένες εταιρείες και εργαζόμενους

    Ημερομηνία:

    Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που τα Ιωάννινα αποτελούσαν οικονομικό και πνευματικό κέντρο των Βαλκανίων. Η πόλη που «γέννησε» 42 εθνικούς ευεργέτες, η πόλη που ήταν διάσημη ως πρώτη «στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα» στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα, διεκδικεί και πάλι τη θέση της στον ευρωπαϊκό χάρτη ως κέντρο ανάπτυξης καινοτομίας, νέων τεχνολογιών και πολιτισμού.

    Πώς τα Ιωάννινα κατάφεραν να προσελκύσουν ξένες εταιρείες και εργαζόμενους
    Τάσος Κούτλας, αν. διευθυντής ψηφιακών λύσεων Ευρώπης FFW

    Στη σκιά δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων και της γεωγραφικής απομόνωσης για δεκαετίες, η πόλη άρχισε να βγαίνει από την αφάνεια χάρη στο πανεπιστήμιό της -ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ισχυρά σε παραγωγή έρευνας πανεπιστήμια στην Ελλάδα – και στην ολοκλήρωση κρίσιμων οδικών αξόνων.

    Η αρχή έγινε το 2017, όταν η πολυεθνική εταιρεία διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού P&I, με έδρα στη Γερμανία, επέλεξε τα Γιάννενα για την ανάπτυξη ενός κέντρου καινοτομίας.

    Σήμερα το οικοσύστημα των Ιωαννίνων περιλαμβάνονται εταιρείες με ισχυρή διεθνή παρουσία όπως οι Τeamviewer, BestSecret, Terracom, PwC, Deloitte, IQSoft, Tekmon, PD Neurotechnology και Νatech.

    Πώς τα Ιωάννινα κατάφεραν να προσελκύσουν ξένες εταιρείες και εργαζόμενους
    Θανάσης Ναυρόζογλου, διευθύνων σύμβουλος της Natech

    Δεν είναι δύσκολο να «πουλήσεις» τα Ιωάννινα σε υποψήφιους εργαζόμενους εντός και εκτός Ελλάδας. Εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, μικρές αποστάσεις, αυθεντικές διαπροσωπικές σχέσεις, πλούσια ιστορία, ελάχιστη εγκληματικότητα, καλές υποδομές υγείας και εκπαίδευσης και ένα κόστος ζωής που -σε σύγκριση με άλλες πόλεις της Ελλάδας και κυρίως της Ευρώπης- παραμένει διαχειρίσιμο. Για όλους αυτούς τους λόγους, η πόλη έχει ήδη προσελκύσει εκατοντάδες ψηφιακούς νομάδες από όλο τον κόσμο.

    Το ζητούμενο τώρα είναι να προσελκύσει και περισσότερες εταιρείες.

    «Με τα χαρακτηριστικά που έχει, η πόλη θα μπορούσε να αναπτυχθεί ακόμα και αν βρισκόταν “στον αυτόματο πιλότο”. Όμως εμείς θέλουμε να έχουμε ένα όραμα για την πόλη: να γίνει γνωστή στο εξωτερικό ως τεχνολογικός προορισμός, να προσελκύσουμε και άλλες ξένες εταιρείες, να δημιουργηθούν περισσότερες startup, να αναπτυχθεί το τοπικό οικοσύστημα, οι μικρές τεχνολογικές εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια για να μπορέσουν να αναπτυχθούν, να δημιουργηθούν coworking spaces, να ανθίσουν τεχνολογικές ομάδες ώστε να διαχυθεί η τεχνογνωσία» λέει στο newmoney ο Τάσος Κούτλας, αναπληρωτής διευθυντής ψηφιακών λύσεων Ευρώπης στη διεθνή τεχνολογική εταιρεία FFW και συνιδρυτής της κοινότητας ψηφιακών νομάδων και εργαζομένων τεχνολογίας C. Ioannina.

    Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται, για πρώτη φορά φέτος, το διεθνές συνέδριο Techfuse, το πρώτο συνέδριο στην Ελλάδα που στοχεύει να γεφυρώσει την τεχνολογία και την καινοτομία με τον πολιτισμό, με συμμετοχή διεθνών ομιλητών από την πολιτική, την επιχειρηματικότητα, τον ακαδημαϊκό χώρο και τις τέχνες.

    Μεταξύ των ομιλητών είναι και ο Θανάσης Ναυρόζογλου, διευθύνων σύμβουλος της Natech, της εταιρείας που παράγει καινοτόμο τραπεζικό λογισμικό για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζουν την πρώτη ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα.

    Η ιστορία της Natech είναι ενδεικτική των δυνατοτήτων αλλά και των προσκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που ιδρύονται στα Γιάννενα.

    Πώς τα Ιωάννινα κατάφεραν να προσελκύσουν ξένες εταιρείες και εργαζόμενους
    Στην παλιά πόλη, το ακίνητο του κληροδοτήματος της Ελένης Αλεξάνδρας Γκαστή θα ανακαινιστεί πλήρως. Σε αυτό ο δήμος Ιωαννίνων και η κοινότητα C.Ioannina ετοιμάζουν το πρώτο coworking space της πόλης

    «Δεν υπήρχαν καθόλου πόροι χρηματοδότησης» εξηγεί στο newmoney ο Θ. Ναυρόζογλου. «Κάναμε την αρχή με δικά μας κεφάλαια. Επίσης είναι δύσκολες οι μετακινήσεις για να συναντήσεις πελάτες, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι οι αεροπορικές συνδέσεις δεν είναι επαρκείς. Από την άλλη πλευρά, ήταν πιο εύκολο να βρούμε ανθρώπινο δυναμικό από τον χώρο της τεχνολογίας, με διάθεση να εργαστεί σε ένα καινοτόμο πρότζεκτ. Τώρα πια, το γεγονός ότι είμαστε από τα Γιάννενα λειτουργεί ως ενισχυτικό του brand name της εταιρείας. Στο δικό μας αντικείμενο -που είναι η παραγωγή software για τράπεζες-, οι εταιρείες -σε παγκόσμιο επίπεδο- δεν είναι πολλές. Το γεγονός ότι είμαστε “η εταιρεία από τα Γιάννενα” μας κάνει να ξεχωρίζουμε. Όταν ξεκινήσει η λειτουργία της πρώτης ψηφιακής τράπεζας στα Γιάννενα πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουμε στην προσέλκυση νέων εταιρειών στην πόλη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι προσπάθειες μεμονωμένων εταιρειών δεν αρκούν. Για να αναπτυχθεί το οικοσύστημα στα Γιάννενα χρειάζεται συντονισμένη δράση, χρειάζονται υποδομές, για παράδειγμα μεγαλύτεροι χώροι, χώροι φιλοξενίας startup, συνεδριακά κέντρα, καλύτερη αεροπορική διασύνδεση με την Ευρώπη και πιο εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότη από τα venture capital funds.»

    Πώς τα Ιωάννινα κατάφεραν να προσελκύσουν ξένες εταιρείες και εργαζόμενους
    Στην παλιά πόλη των Ιωαννίνων, σε ακίνητο του κληροδοτήματος της Ελένης Αλεξάνδρας Γκαστή, που θα ανακαινιστεί πλήρως, ο δήμος Ιωαννίνων και η κοινότητα C.Ioannina ετοιμάζουν το πρώτο coworking space της πόλης

    «Στα Ιωάννινα, υπάρχει το πανεπιστήμιο, που προσφέρει “πρωτοεμφανιζόμενους” στην αγορά εργασίας (juniors). Όμως για να αναπτυχθούν οι εταιρείες έχουν ανάγκη από ένα μείγμα juniors- medium- seniors εργαζομένων. Για αυτό είναι πολύ σημαντική η έννοια του οικοσυστήματος: γιατί προσφέρει τη δυνατότητα εξέλιξης των εργαζομένων. Για να εξελιχθεί περαιτέρω το οικοσύστημα των Ιωαννίνων χρειάζονται και άλλες εταιρείες» συμπληρώνει ο Τ. Κούτλας.

    Στόχος της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της κοινότητας C.Ioannina είναι η τεχνολογία να αποτελέσει για την περιοχή τον τρίτο πυλώνα ανάπτυξης, πίσω από τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό που έχει αναπτυχθεί σημαντικά μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας και της Ιονίας Οδού.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα: Εκδήλωση με τίτλο «Ευρωπαϊκή Συνάντηση Τεχνών» με πρωτοβουλία του Πανηπειρωτικού συλλόγου

    O Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Iνστιτούτο Politecnico da...

    Κωνσταντίνος Αργυρός για Ελένη Φουρέιρα: Κάθε φορά που τη βλέπω στη σκηνή, λέω «δεν μπορεί να είναι τόσο καλή»

    Ο Κωνσταντίνος Αργυρός είχε βρεθεί στα Mad VMA και έκανε μερικές...

    Λαγκάρντ: Δεν φταίει μόνο η Τέιλορ Σουίφτ για τον υψηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Τρίτη...

    Ευρωζώνη: Κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός – Κερδίζει χρόνο για τα επιτόκια η ΕΚΤ

    Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο – προσθέτοντας στοιχεία που...