Πώς θα αυξηθούν τα εισοδήματα και πόσο αντέχει η οικονομία (γράφημα)

    Ημερομηνία:

    Το οικονομικό επιτελείο δίνει έμφαση στην αύξηση των εισοδημάτων εντός του 2025, την οποία φαίνεται πως θα προσπαθήσει να καταφέρει κυρίως με μειώσεις φόρων και εισφορών.

    Ο Πρωθυπουργός είχε θέσει προεκλογικά ως στόχο την αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ μέχρι το 2027.

    Το 2024, ο μέσος μισθός διαμορφώθηκε στα 1.342 ευρώ, αυξημένος κατά 7,2% σε σχέση με το 2023. Ο δε κατώτατος μισθός είναι στα 830 ευρώ, μετά την τελευταία του αύξηση τον περασμένο Απρίλιο.

    Ωστόσο, οι στόχοι για αύξηση των εισοδημάτων συνδέονται άμεσα με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Τα στοιχεία από το σύστημα Εργάνη που δημοσιεύθηκαν, σε συνδυασμό με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, δείχνουν ότι οι στόχοι που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζουν επιτεύξιμοι.

    Το ερώτημα, όμως, είναι αν αντέχει η ελληνική οικονομία τόσο μεγάλες αυξήσεις ώστε να επιτευχθεί πραγματική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, καθώς και σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

     

    Πώς θα αυξηθούν τα εισοδήματα και πόσο αντέχει η οικονομία (γράφημα)

    «Η οριστική απάντηση στην ακρίβεια είναι η μόνιμη αύξηση των μισθών.

    Είναι προτεραιότητά μας, είναι εθνικός στόχος», δήλωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του συστήματος Εργάνη για τους μισθούς, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ και του κατώτατου στα 950 ευρώ έως τις εκλογές του 2027.

    Για να επιτευχθούν οι κυβερνητικοί στόχοι θα πρέπει οι ετήσιες αυξήσεις μισθών να κυμαίνονται από 4,8% έως 5,3%.

    Ο ρυθμός αύξησης του κατώτατου μισθού θα είναι περίπου στα 40 ευρώ ετησίως, έτσι ώστε σταδιακά από τα 830 ευρώ το 2024 να διαμορφωθεί στα 950 ευρώ το 2027, ενώ η επίτευξη του κυβερνητικού στόχου για διαμόρφωση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ το 2027 προϋποθέτει ετήσια αύξηση άνω των 50 ευρώ.

     

    Ο μέσος μισθός το 2024 ανήλθε στα 1.342 ευρώ από 1.251 που ήταν το 2023, καταγράφοντας αύξηση 7,2%, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του συστήματος Εργάνη.

    Η σημαντική άνοδος των αποδοχών το περασμένο έτος επηρεάστηκε από την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, από την επαναφορά των επιδομάτων προϋπηρεσίας (τριετιών) στον ιδιωτικό τομέα καθώς και από την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία επιδρά και στις ανώτερες μισθολογικές βαθμίδες ασκώντας πιέσεις για αυξήσεις.

    Οι αυξήσεις στους μισθούς εκτιμάται ότι φέτος θα κατεβάσουν ταχύτητα και θα «τρέξουν» με πιο αργούς ρυθμούς, με την Τράπεζα της Ελλάδος να προβλέπει αυξήσεις μισθών κατά 5,6% οι οποίες θα προέλθουν κυρίως από την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας αλλά και από το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα.

    Μεγαλύτερες αυξήσεις

    Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η οικονομία θα πάει καλύτερα από τις παραδοχές του Προγράμματος Σταθερότητας και δεν αποκλείουν ο μέσος μισθός να ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ το 2027. Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, «αν τα πράγματα εξελιχθούν κανονικά και λίγο χειρότερα, καθώς είμαστε πάντοτε συντηρητικοί στις προβλέψεις μας, θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω αυξήσεις αποδοχών και μειώσεις φόρων, που θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό το φθινόπωρο στη ΔΕΘ».

    Μείωση φόρων

    Η ενίσχυση των εισοδημάτων περνάει μέσα και από τη μείωση των φόρων, με το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα με στόχο ελάφρυνση των νοικοκυριών με μεσαία εισοδήματα 20.000 έως 40.000 ευρώ. Για παράδειγμα, μια μείωση του φορολογικού συντελεστή στο κλιμάκιο που περιλαμβάνει τα εισοδήματα από 10.001 έως 20.000 ευρώ από το 22% που είναι σήμερα στο 15% φέρνει ετήσια ελάφρυνση ύψους 700 ευρώ, οδηγώντας σε έμμεση αύξηση αποδοχών κατά 50 ευρώ τον μήνα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με τους 14 μισθούς.

    Ασφαλιστικές εισφορές. Εργαζόμενοι και εργοδότες θα πάρουν άλλη μία φορο-ανάσα έως το 2027 με την περαιτέρω μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ οι φορολογούμενοι θα βλέπουν τα τεκμήρια να «χαλαρώνουν», μέχρι να καταργηθούν οριστικά.

     

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τυχερά παιχνίδια: Αύξηση 11% στα έσοδα (GGR) των παρόχων το 2024 (πίνακας)

    Με διψήφια άνοδο στα έσοδα (GGR) των παρόχων έκλεισε το 2024...

    Αιγιάλεια: Το κοινωνικό προφίλ του Δήμου – Οι στόχοι του αντιδημάρχου Γιώργου Αγγελόπουλου

    Απολογισμός πεπραγμένων, παρουσίαση της καθημερινότητας και παράλληλα ανάπτυξη στόχων...

    Γιώργος Μασούρας: Από την Κεχρινιά Αιτωλοακαρνανίας, «ήρωας» της Μπόχουμ

    Ο Γιώργος Μασούρας είναι από τους Έλληνες ποδοσφαιριστές που δεν χρειάζονται...
    Best Shop