Αν προσπαθείτε να ελέγχετε τις δαπάνες σας, μπορεί να έχετε καταγράψει τα οικονομικά σας σε ένα λογιστικό φύλλο, να παρακολουθείτε τις κινήσεις των χρημάτων σας και να έχετε δημιουργήσει ένα αυστηρό σχέδιο δαπανών.
Ήρθε η στιγμή που σύμβουλος οικονομικών χαρακτηρίζει αυτόν τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων σας ως «τοξικό». Η Dana Miranda, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια προσωπικών οικονομικών, αναλύει στο CNBC ότι πρόκειται για μια κουλτούρα που βασίζεται στον περιορισμό, τη ντροπή και την απληστία, την οποία παρομοιάζει μάλιστα με την κουλτούρα της δίαιτας. Στην πράξη, εξηγεί, οι άνθρωποι δεν τηρούν αυτούς τους κανόνες με αποτέλεσμα να νιώθουν αποτυχημένοι.
Αναφέρθηκε επίσης σε μια μελέτη του 2018 από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, οι οποίοι βρήκαν ελάχιστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο προϋπολογισμός βοηθά στην επίτευξη μακροπρόθεσμων οικονομικών στόχων, προσθέτοντας ότι μπορεί επίσης να αυξήσει το άγχος.
Επιπλέον κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμο σε νοικοκυριά με χαμηλό, ακόμα και μεσαίο εισόδημα, το οποίο δεν επιτρέπει έναν αυστηρό, κανονιστικό προϋπολογισμό.
Δοκιμάστε «διαισθητικές» δαπάνες με προσοχή
Σύμφωνα με τη Miranda, η τοξικότητα του προϋπολογισμού έγκειται στην κουλτούρα του να συσσωρεύει κανείς περιουσιακά στοιχεία έναντι της ποιότητας ζωής του. Αντί να τσιγκουνεύεστε, η Miranda συνέστησε ως εναλλακτική λύση τις «συνειδητές δαπάνες», λέγοντας πως πρόκειται για διαισθητική ή προσεκτική προσέγγιση στο να ξοδεύετε τα χρήματά σας.
Προτείνει, αντί του να προσπαθείτε να τηρήσετε αυστηρά το πού θα ξοδέψετε κάθε ευρώ και στη συνέχεια να τιμωρείτε τον εαυτό σας αν δεν το πετύχετε, να σκέφτεστε πώς σας εξυπηρετούν τα χρήματα αυτή τη στιγμή; Πώς μπορούν τα χρήματα να σας εξυπηρετήσουν με έναν ευρύτερο τρόπο έξω από τους αριθμούς και τα λογιστικά φύλλα;
Η Miranda αναγνώρισε ότι δεν είναι εύκολο να υιοθετήσει κανείς αυτή τη νοοτροπία, αλλά πιστεύει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να εμπιστεύονται περισσότερο τον εαυτό τους.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον κίνδυνο των υπερβολικών δαπανών, απάντησε ότι το να έχεις χρέος σε πιστωτικές κάρτες δεν είναι πάντα τόσο καταστροφικό ή ηθικά λανθασμένο όπως πιστεύει η κοινωνία, μια απάντηση αμφιλεγόμενη για πολλούς.
Η ίδια εξήγησε ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, «εφόσον κατανοούμε πώς λειτουργούν τα προϊόντα χρέους μας και οι συνέπειες των διαφόρων αποφάσεων που λαμβάνουμε».
Το αποτέλεσμα ωστόσο μπορεί να σας κοστίσει ακριβά, οδηγώντας σε πρόσθετο χρέος, αύξηση των τόκων και τελικά ζημία.
Κάντε ένα «ραντεβού» με τα χρήματα
Ένας άλλος τρόπος για να αποφύγετε τις αλόγιστες δαπάνες είναι να βγάζετε τον εαυτό σας σε ένα «ραντεβού για τα χρήματα» κάθε δεκαπενθήμερο, μας συμβουλεύει η Miranda. Στο ραντεβού των χρημάτων, μπορείτε να ελέγχετε πώς τα έξοδά σας επηρεάζουν διάφορους τομείς της ζωής σας και να βάζετε προτεραιότητες σε ό,τι είναι σημαντικό.
Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε έναν «χρηματικό χάρτη», ο οποίος σας βοηθά να οργανώσετε τους στόχους σας, τους πόρους στους οποίους έχετε πρόσβαση και τις οικονομικές σας υποχρεώσεις. Ο χάρτης αυτός θα πρέπει να είναι ευέλικτος.
Για παράδειγμα, αν αρχικά είχατε προγραμματίσει το 10% των χρημάτων σας να πηγαίνει σε αποταμιεύσεις συνταξιοδότησης κάθε μήνα, αλλά στη συνέχεια συνειδητοποιήσατε ότι προτιμάτε να ξοδέψετε αυτά τα χρήματα τώρα, μπορείτε να το κάνετε αυτό με έναν χάρτη χρημάτων. «Μπορείτε κατά κάποιο τρόπο να τα μετακινήσετε όπως σας συμφέρει, αλλά σας βοηθά να δείτε την οικονομική σας κατάσταση, ώστε να μπορείτε να κατανοήσετε τις συνέπειες των αποφάσεων που παίρνετε», λέει.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός είναι μια τυπική μέθοδος οικονομικού προγραμματισμού που συνιστάται από τους ειδικούς. Το να τηρείτε ένα budget είναι σημαντικό, ανεξάρτητα από το εισόδημα, καθώς ορίζει το πού πηγαίνουν τα χρήματα ώστε να έχετε τη ζωή που θέλετε, ιδιαίτερα εάν δεν έχετε πολλά.