Πιο δεκτικοί στην αλλαγή τιμολογίου εμφανίζονται οι οικιακοί καταναλωτές σε σχέση με τους εμπορικούς καθώς τα νοικοκυριά που επέλεξαν να μετακινηθούν από το πράσινο στο μπλε τιμολόγιο το 2024 σχεδόν πενταπλασιάστηκαν φτάνοντας τις 800.265 από 161.461 που ήταν στις αρχές του 2024.

Ανάλογη είναι η εικόνα που δίνουν τα απολογιστικά στοιχεία της ετήσιας έκθεση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) για το σύνολο της προηγούμενης χρονιάς σύμφωνα με τα οποία, οι εμπορικοί καταναλωτές έδειξαν διάθεση μετακίνησης αλλά με χαμηλότερη ένταση καθώς από 7.685 πελάτες τον Ιανουάριο του 2024 στο τέλος του ίδιου έτους στα μπλε τιμολόγια οδηγήθηκαν 93.842 καταναλωτές.
Το μπλε καταφύγιο
Τα μπλε τιμολόγια, προσέλκυσαν μεγάλη μερίδα καταναλωτών εξαιτίας των έντονων διακυμάνσεων που παρατηρήθηκαν πέρσι το καλοκαίρι στην αγορά ηλεκτρισμού ως αποτέλεσμα των στρεβλώσεων που σημειώθηκαν στο διασυνοριακό εμπόριο που έφεραν την εκτίναξη της τιμής της χονδρεμπορικής σε επίπεδα πλησίον της ενεργειακής κρίσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη αύξηση του ειδικού τιμολογίου εντοπίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, με την μέση τιμή να φτάνει τα 21,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα μετά την οριζόντια έκπτωση. Η διάρκεια του φαινομένου δημιούργησε έντονο προβληματισμό στην αγορά, με τους καταναλωτές να αναζητούν μεγαλύτερη ασφάλεια και προβλεψιμότητα στο ενεργειακό τους κόστος, την οποία πρόσφεραν απλόχερα τα μπλε τιμολόγια.
Σ’ αυτό συνεισέφερε επίσης ο μεγάλος ανταγωνισμός που επικράτησε στην αγορά και το πλήθος των προϊόντων που διακινήθηκαν με ανταγωνιστικές τιμές 6 έως 12 μηνών, οι οποίες αύξησαν την απόσταση από το πράσινο τιμολόγιο. Οι μεγαλύτερες μετακινήσεις έγιναν το περασμένο καλοκαίρι (Ιούνιο –Ιούλιο) που οι τιμές των πράσινων τιμολογίων αυξήθηκαν πολύ όπως άλλωστε και τον Δεκέμβριο. Παρόλα αυτά το ειδικό τιμολόγιο παρέμεινε ο κυρίαρχος «παίκτης» του παιχνιδιού στην αγορά ηλεκτρισμού, με το μερίδιο στο τέλος του 2024 να ανέρχεται σε 72,41% και το υπόλοιπο να μοιράζονται (πολύ κοντά) σε μερίδια τα μπλε και τα κίτρινα τιμολόγια.
Πιο πολλοί στο κίτρινο

Στους κόλπους των εμπορικών καταναλωτών, υπερτερούσε αντίστοιχα το κίτρινο κυμαινόμενο τιμολόγιο, μια κατηγορία που στις αρχές του 2024 είχε προσελκύσει πάνω από 190.000 πελάτες που στο τέλος του έτους ξεπέρασε τους 260.000.
Η έκθεση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας αποδίδει την περιορισμένη μετακίνηση των εμπορικών καταναλωτών προς τα σταθερά και κίτρινα τιμολόγια στο γεγονός ότι οι τιμές τους ήταν ελάχιστα χαμηλότερες σε σχέση με τα ειδικά τιμολόγια γεγονός που είχε αποθαρρύνει πολλούς επαγγελματίες να αλλάξουν τιμολόγιο.
Η τιμή της κιλοβατώρας
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στατιστικά στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής σε σχέση με το κόστος που πλήρωσαν οι Ελληνες καταναλωτές όλη την προηγούμενη χρονιά για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως αποδεικνύεται στις τιμές των πράσινων ειδικών τιμολογίων, ο φθηνότερος μήνας ήταν ο Μάιος ενώ ο Αύγουστος του 2024 ήταν ότι ο μήνας με τις ακριβότερες τιμές οι οποίες έφτασαν κατά μέσο όρο τα 191,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ήτοι πάνω από 19 λεπτά η κιλοβατώρα συμπεριλαμβανομένης και της έκπτωση συνέπειας.
Αντίστοιχα, η φθηνότερη κατά μέσο όρο τιμή του πράσινου τιμολογίου ήταν το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2024 όπου το κόστος διαμορφώθηκε σε 11 λεπτά και 11,5 λεπτά αντίστοιχα. Στα οικιακά κυμαινόμενα τιμολόγια, η χαμηλότερη μέση τιμή (μετά την οριζόντια αύξηση) ήταν πέρσι τον Μάιο και ανήλθε σε 10,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα και η ακριβότερη ήταν το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς με 19,4 λεπτά η κιλοβατώρα.
Σε ό,τι αφορά την καθολική υπηρεσία (το τιμολόγιο στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο οι οικιακοί καταναλωτές που έχει πάψει να εκπροσωπεί ένας πάροχος) πέρσι παρατηρήθηκε μείωση στον αριθμό των παροχών (20% στις οικιακές και 21% στις μη οικιακές) σε σχέση με το 2023 αλλά παρατηρήθηκε σταθερότητα στην κατανάλωσή τους.