Ο βασιλιάς Κάρολος φέρεται να έχει συγκεντρώσει μια προσωπική καθαρή αξία 600 εκατομμυρίων λιρών – που ισοδυναμεί με περίπου 745 εκατομμύρια δολάρια σε δολάρια ΗΠΑ – σύμφωνα με μια νέα ανάλυση για τη Sunday Times Rich List.
Η υποτιθέμενη καθαρή του αξία ξεπερνά εκείνη της μητέρας του, της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η οποία πέθανε τον Σεπτέμβριο σε ηλικία 96 ετών. Πέρυσι, οι Sunday Times υπολόγισαν την καθαρή της αξία σε 370 εκατομμύρια λίρες- περίπου 460 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Προφανώς, ο πλούτος του βασιλιά ξεπερνά άλλους εκατομμυριούχους όπως ο Ντέιβιντ και η Βικτόρια Μπέκαμ και ο σερ Έλτον Τζον.
Πώς υπολογίζεται η περιουσία του βασιλιά Καρόλου
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που υπεισέρχονται στον υπολογισμό της περιουσίας του ίδιου του βασιλιά – συμπεριλαμβανομένων των δύο ιδιωτικών βασιλικών περιουσιών που είναι γνωστές ως δουκάτα, καθώς και του κτήματος Sandringham και του κάστρου Balmoral.
Δουλειά του διαδόχου του θρόνου είναι να φροντίζει το Δουκάτο της Κορνουάλης, ενώ το Δουκάτο του Λάνκαστερ ελέγχεται από τον βασιλεύοντα μονάρχη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο βασιλιάς Κάρολος ανέλαβε το Δουκάτο της Κορνουάλης το 1969, όταν ήταν 21 ετών. Μετά το θάνατο της βασίλισσας, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ κληρονόμησε την ιδιωτική περιουσία.
Όταν ο βασιλιάς ήταν επικεφαλής του δουκάτου της Κορνουάλης, τους απέφερε σημαντικό κέρδος. Αύξησε τα ετήσια κέρδη τους κατά 42,6% σε 25,4 εκατομμύρια λίρες μεταξύ 2011 και 2022, σύμφωνα με την ανάλυση των Sunday Times.
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, τα πλούτη του δουκάτου αυξήθηκαν σε 1,04 δισεκατομμύρια λίρες – δηλαδή σχεδόν κατά 50%, ανέφερε το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τους Times, μεγάλο μέρος αυτού οφείλεται στα έσοδα που προέρχονταν από την «ενοικίαση εμπορικών ακινήτων» σε άλλες περιοχές της Αγγλίας, τα οποία «αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ένα τρίτο των χρημάτων που έφεραν, συνολικά σε 17,6 εκατομμύρια λίρες».
Ο ίδιος έλαβε 212,7 εκατομμύρια λίρες από το δουκάτο μεταξύ 2012 και 2022, και προθυμοποιήθηκε να πληρώσει φόρο εισοδήματος για το ποσό αυτό, παρόλο που δεν ήταν απαραίτητο, σύμφωνα με τους Sunday Times.
Ένας πρώην σύμβουλος του βασιλιά δήλωσε επίσης στο πρακτορείο ότι ο Κάρολος έγινε «συνετός στο να βάζει στην άκρη κάποια χρήματα από το δουκάτο» μετά το ακριβό διαζύγιό του από την αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα.
Επιπλέον, το κτήμα Sandringham και το κάστρο Balmoral υποτίθεται ότι είναι τα «πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του βασιλιά». Με βάση άλλες εκτιμήσεις, οι Times υπολόγισαν την αξία του Sandringham σε 245 εκατομμύρια λίρες και του κάστρου Balmoral και της περιουσίας του σε συνολικά 210 εκατομμύρια λίρες.
Σημείωσαν επίσης ότι το Sandringham φέρνει κάποια χρήματα από τον τουρισμό, καθώς προσφέρει περιηγήσεις σε σαφάρι και έχει μια εταιρεία χυμού μήλου, που ονομάζεται Sandringham Apple Juice.
Τόσο το κτήμα όσο και το κάστρο ανήκαν στην αείμνηστη βασίλισσα, αλλά όταν εκείνη πέθανε, πέρασαν και τα δύο στον βασιλιά Κάρολο. Και, λόγω μιας απαλλαγής που θέσπισε ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Μέιτζορ το 1993, δεν πλήρωσε φόρους κληρονομιάς όταν του δόθηκαν.
Η σειρά τροφίμων και προϊόντων
Ο βασιλιάς κέρδισε επίσης ένα μέρος του πλούτου του από τη σειρά τροφίμων και προϊόντων του που ονομάζεται Duchy Originals, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 1990. Αυτή τη στιγμή, είναι σήμερα η μεγαλύτερη μάρκα βιολογικών τροφίμων και ποτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον ιστότοπο.
Οι λιχουδιές, όπως τα περίφημα βιολογικά μπισκότα βρώμης Duchy, ήταν διαθέσιμα στα πολυτελή πολυκαταστήματα Harrods και Fortnum & Mason, ενώ αργότερα, επεκτάθηκαν στο mainstream παντοπωλείο Waitrose. Με την πάροδο των χρόνων, πρόσθεσε σε αυτή τη σειρά μπύρα, φυτικά φάρμακα και εργαλεία κηπουρικής.
Ο βασιλιάς Κάρολος πίνει τσάι / Φωτογραφία: James Glossop/Pool Photo via AP
Το εγχείρημα αυτό λειτουργεί χωριστά από το Δουκάτο της Κορνουάλης και, σύμφωνα με το Tasting Table, όλα τα κέρδη από τη συνεργασία του με τη Waitrose διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
«Πολλοί άνθρωποι μπερδεύονται σχετικά με τα βασιλικά οικονομικά – θεωρώντας λανθασμένα ότι [η βασιλική οικογένεια] κατέχει προσωπικά το Crown Estate και τα δουκάτα» δήλωσε στους Times ο συγγραφέας Robert Hardman, ο οποίος δημοσίευσε πρόσφατα μια βιογραφία για την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ.
«Για να είμαστε ειλικρινείς, οι οικονομικές τους ρυθμίσεις δεν είναι πραγματικά τόσο πολύπλοκες όσο [εκείνες] πολλών βασιλικών οικογενειών και ηγεμόνων σε άλλες χώρες, οι οποίες είναι συχνά πολύ πιο αδιαφανείς. Η μοναρχία μας δεν είναι πραγματικά τόσο πλούσια όσο πολλοί άνθρωποι πιστεύουν. Σίγουρα δεν πιστεύω ότι ο βασιλιάς είναι δισεκατομμυριούχος».
Το πρακτορείο υποστήριξε επίσης ότι ο βασιλιάς είναι γνωστό ότι είναι αρκετά «λιτός» λόγω της αγάπης του για το περιβάλλον και τον έχουμε δει να φοράει τα κοστούμια και άλλα είδη ένδυσης του περισσότερες από μία φορές.