Επίκουρος καθηγητής πανεπιστημίου της Αθήνας τέθηκε οριστικά εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς «ψάρευε» πρωτοετείς φοιτητές μέσω ενός δικτύου που είχε στήσει στο Facebook και στο Instagram. Από τον πρύτανη του πανεπιστημίου κατατέθηκε πειθαρχική αγωγή κατά του επίκουρου καθηγητή, ο οποίος παράλληλα εργάζεται στον τραπεζικό τομέα, για επτά πειθαρχικά παραπτώματα:
«1) Παραβάσεις κανόνων συμπεριφοράς,
2) παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα,
3) αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη συμπεριφορά για υπάλληλο εκτός και εντός υπηρεσίας και ειδικά ως προς το κεφάλαιο που αφορά τη γενετήσια συμπεριφορά,
4) παράβαση της αρχής της αμεροληψίας,
5) παράβαση της αρχής της εχεμύθειας,
6) χρησιμοποίηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας που κατέχει για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων του ιδίου και
7) σύναψη στενών κοινωνικών σχέσεων με πρόσωπα, με αφορμή τον χειρισμό θεμάτων της αρμοδιότητάς του».
Καταθέσεις-σοκ
Σύμφωνα με την ομόφωνη πειθαρχική απόφαση, ο καθηγητής είχε αναπτύξει «με σχετική ευκολία» ένα δίκτυο επικοινωνίας μέσω Facebook και Instagram με ικανό αριθμό φοιτητών. Αρχικά ξεκινούσε επαφές με τους φοιτητές που επέλεγε σχετικά με θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος και στη συνέχεια έστελνε μηνύματα τα οποία δημιουργούσαν «άγχος, πίεση και φόβο σχετικά με τη βαθμολογία τους». Αργότερα προχωρούσε στο δεύτερο στάδιο της πάγιας τακτικής του.
Σύμφωνα με κατάθεση πρωτοετούς 18χρονου φοιτητή, ο καθηγητής τού έστελνε συνεχώς μηνύματα και καθημερινά από 10 έως 20 φωτογραφίες του, «ζητώντας να συναντηθούν από κοντά», με αποκορύφωμα ένα μήνυμά του όπου έγραφε στον φοιτητή: «Σεξ θα κάνουμε;». Ο φοιτητής υπό αυτές «τις πιέσεις, τον φόβο και το σοκ που είχε δεχθεί», δεν απάντησε σε κανένα από τα μηνύματα του καθηγητή και τον μπλόκαρε από τα social media. Το γεγονός όμως ότι δεν αποδέχθηκε τις προτάσεις του καθηγητή είχε ως συνέπεια να κοπεί στο μάθημά του με 2, όπως ανέφερε.
Στην περίπτωση άλλου, αλλοδαπού φοιτητή ο επίκουρος καθηγητής «ακολούθησε το ίδιο μοτίβο επαφών». Επιπρόσθετα, τον Ιανουάριο του 2020 προσέγγισε τον εν λόγω φοιτητή στη δικτυακή εφαρμογή γνωριμιών Grindr, που απευθύνεται σε μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και στην οποία ο επίμαχος φοιτητής είχε λογαριασμό.
Δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι τον Απρίλιο του 2022 ο Σύλλογος Φοιτητών της Σχολής στην οποία δίδασκε ο επίκουρος καθηγητής είχε γνωστοποιήσει με ψήφισμά του τη συστηματική σεξουαλική παρενόχληση προς τους φοιτητές, υπογραμμίζοντας ότι ο εν λόγω καθηγητής «δεν δίστασε να κόψει πρωτοετή φοιτητή όταν δεν θέλησε να προχωρήσει σε ερωτική επαφή μαζί του».
Δεύτερη απόλυση
Ο δεύτερος απολυθείς ήταν αναπληρωτής καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και είχε καταδικαστεί από το Εφετείο σε φυλάκιση 9 μηνών για πλαστογραφία μετά χρήσεως, κατ’ εξακολούθηση και απάτη κατ’ εξακολούθηση (πλημμελήματα). Κι αυτό γιατί πλαστογραφούσε τους υπηρεσιακούς καταλόγους των φοιτητών που δικαιούνταν να λάβουν τα δύο βιβλία-συγγράμματά του και έβαλε επιπλέον περίπου 100 πλαστές υπογραφές φοιτητών που δεν είχαν το δικαίωμα να τα πάρουν, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται οικονομικά το πανεπιστήμιο.
Ακόμη, ο ίδιος καθηγητής το ίδιο χρονικό διάστημα είχε καταδικαστεί από το Εφετείο σε φυλάκιση 20 μηνών για ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση συναδέλφου του, επίκουρου καθηγητή. Εν τέλει, παύτηκε οριστικά λόγω «της βαρύτητας των τελεσθέντων εκ μέρους του από δόλο πράξεων της απάτης, πλαστογραφίας, ψευδούς καταμήνυσης και συκοφαντικής δυσφήμισης, για τις οποίες καταδικάστηκε αμετάκλητα».
Η τρίτη καθηγήτρια που απολύθηκε δίδασκε σε πανεπιστήμιο της Αττικής και είχε καταδικαστεί από το Εφετείο Αθηνών σε φυλάκιση 8 μηνών για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση. Η καθηγήτρια, σύμφωνα με την πειθαρχική απόφαση, με πρόθεση παρέβη τα καθήκοντά της με σκοπό να προσποριστεί παράνομο όφελος και να βλάψει το ίδρυμα. Κι αυτό γιατί παράλληλα δίδασκε παράνομα σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας και είχαν χαθεί τα ίχνη της στο αντίστοιχο ελληνικό, από το οποίο λάμβανε εικονικές άδειες ασθενείας.
