Το μεγάλο μπαράζ σεισμικών δονήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, σε τόσο κοντινό χρονικό διάστημα, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είναι “εγκληματικό” να πραγματοποιηθούν εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας βρίσκεται σε μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγο καιρό σεισμούς είχαμε και νοτίως της Κρήτης, σε μία περιοχή όπου με ανακοίνωση του πρωθυπουργού επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες των ερευνών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Το φαινόμενο των πολλαπλών σεισμών, ήρθε να αποδείξει ότι έχει δίκιο το Πράσινο Κίνημα, οι δεκάδες χιλιάδες πολίτες με τις υπογραφές τους και τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. Το Πράσινο Κίνημα έχει τονίσει ότι σε περίπτωση ατυχήματος – οι πιθανότητες του οποίου αυξάνονται εκθετικά στη σεισμογενή Ελλάδα και στα μεγάλα θαλάσσια βάθη – οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή, στην αλιεία θα είναι ανυπολόγιστες. Αναλογιστείτε μόνο τι θα γινόταν αν ήταν σε λειτουργία κάποια εγκατάσταση στο Αιγαίο την ώρα του σεισμού. Σε τι μέγεθος θα έφτανε η οικολογική καταστροφή.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι τις θέσεις του Πράσινου Κινήματος γύρω από τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχουν οι εξορύξεις έχει στο παρελθόν επιβεβαιώσει και ο γνωστός καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσελέντης τόνισε ότι οι έρευνες για πετρέλαιο θα προκαλέσουν ενεργοποίηση ρηγμάτων. Ο καθηγητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και συμφωνεί με όσα έχει επισημάνει το Πράσινο Κίνημα, πως υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης ρηγμάτων αλλά και καταστροφής του περιβάλλοντος.

Δεν αποκλείει φαινόμενο blowout όπως έγινε στον κόλπο του Μεξικού, ενώ αναφέρει πως στην Πολιτεία της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ στην οποία δεν γίνονται ποτέ σεισμοί, άρχισε η γη να τρέμει με 5,7 Ρίχτερ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Τσελέντης σε περιφερειακό μέσο ενημέρωση είπε χαρακτηριστικά: «Η άντληση του πετρελαίου προκαλεί δευτερογενή γέννηση σεισμών, προκαλεί ενεργοποίηση ρηγμάτων. Αυτό είναι δεδομένο. Έχω χίλια παραδείγματα. Κλασικό παράδειγμα το παράδειγμα της Οκλαχόμα. Μία περιοχή εντελώς «ασεισμική», στην οποία η άντληση προκάλεσε σεισμό κοντά στα 5,7 Ρίχτερ. Και με τεράστια σεισμική αλληλουχία. Εκεί δεν γίνονταν καθόλου σεισμό. Και δεν λέω να προκαλέσει σεισμό στο Ιόνιο και να καταστραφούν τα νησιά μας γιατί τα νησιά είναι θωρακισμένα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο σεισμός μπορεί να κόψει την γεώτρηση… σαν καρότο! Και επειδή μιλάμε για κοιτάσματα υψηλών πιέσεων τότε θα έχουμε το φαινόμενο blowout. Δεν μπορεί να δουλέψει και το πετρέλαιο βγαίνει πάνω. Και καταλαβαίνετε αυτό, τι σημαίνει! Ενδεχόμενο να υπάρξει ρύπανση… όπως στο Μεξικό! «Το φαινόμενο blowout συνέβη στον Κόλπο του Μεξικού. Εκεί είχαμε 4 εκατομμύρια βαρέλια αργό πετρέλαιο που βγήκαν στις ακτές και καταστράφηκαν ολόκληρες κοινωνίες”, κατέληξε ο καθηγητής.

Το Πράσινο Κίνημα δηλώνει για ακόμα μία φορά ότι είναι κάθετα αντίθετο σε αυτήν την ενεργειακή πρακτική που ούτως ή άλλως θεωρείται ξεπερασμένη και πολύ πιο ακριβή σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ειδικά, μάλιστα, όταν πρόκειται για έναν σχεδιασμό που στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινήσει η εξόρυξη μετά από 4-5 χρόνια. Η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν συμφέρει την Ελλάδα, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά. Η Κλιματική Κρίση από την Κλιματική Αλλαγή είναι εδώ και δεν είναι fake news.

Ειδικά στην Ελλάδα, όπου το φυσικό δυναμικό ηλιοφάνειας είναι το ισχυρότερο στην Ευρώπη, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να ακουστεί, η εμμονή στις παρωχημένες και «βρώμικες» μορφές ενέργειας. Ταυτόχρονα είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για τον τουρισμό μας, να σχεδιάζονται εξορύξεις σε σεισμογενείς περιοχές με υψηλό τουρισμό. Είναι προφανές ότι με αυτές τις πολιτικές χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τουρισμό θα πάψουν να υπάρχουν, ενώ παράλληλα το οικολογικό ισοδύναμο (που είναι το ζητούμενο πανευρωπαϊκά) θα μειωθεί δραματικά στη χώρα μας. Η εξόρυξη υδρογονανθράκων, και ιδίως η θαλάσσια, συνεπάγεται σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους και σοβαρά ατυχήματα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την τουριστική βιομηχανία στην οποία επενδύουμε τόσες ελπίδες για την οικονομική μας ανάκαμψη.

Το Πράσινο Κίνημα ζητά εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, με βάση τις προτάσεις του κόμματος που επιβάλλουν απόλυτο σεβασμό στο τοπίο, τον πολιτισμό και τη βιοποικιλότητα της ελληνικής υπαίθρου και τη στροφή προς ένα βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο, βασισμένο στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ, για την οποίες η χώρα μας διαθέτει σαφέστατα, πανευρωπαϊκά προνομιακό φυσικό δυναμικό ηλιοφάνειας, αιολικής ενέργειας και υδροκίνησης.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Το κόμμα μας με αίσθημα ευθύνης, και μακριά από κάθε λαϊκισμό, έχει ενημερώσει εγκαίρως για το τι μας περιμένει στο θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων, σε συνδυασμό με κάποιον μεγάλο σεισμό. Παρά την καθολική σιωπή γύρω από τις επιπτώσεις και την αποδοχή των εξορύξεων ως «εθνικού στόχου» από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος και των ΜΜΕ, τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών έχουν ξεκινήσει η μία μετά την άλλη να διοργανώνουν δράσεις ενάντια στις εξορύξεις, στις οποίες στέκεται δίπλα το Πράσινο Κίνημα. Είναι ξεκάθαρο ότι οι μοναδικές θάλασσες της χώρας μας, η αλιεία και ο τουρισμός κινδυνεύουν από τις τεράστιες “πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου” που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Επίσης, θαλάσσια πλάσματα, όπως τα δελφίνια και οι χελώνες Καρέτα – Καρέτα κινδυνεύουν ακόμα και με θάνατο ήδη από το στάδιο των σεισμικών ερευνών. Είμαστε το μοναδικό κόμμα που τεκμηριωμένα έχουμε εκφραστεί κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων. Οι πολλαπλοί σεισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, αλλά και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα, επιβεβαιώνουν για ακόμα μία φορά τις θέσεις μας.»