Πρασοκιμαδόπιτα: Πώς να τη φτιάξετε και να βγει τραγανή

    Ημερομηνία:

    Κάποιες πίτες έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά και στο τραπέζι μας. Η πρασοκιμαδόπιτα είναι μία από αυτές.

    Συνήθως την ετοιμάζω όταν υπάρχει γιορτινή αφορμή, ίσως επειδή έχω ταυτίσει τις πίτες που περιέχουν κρέας, με τις ειδικές περιστάσεις.

    Για τα γενέθλια της κόρης μου, που έρχονται, έχω δύο παραγγελιές: πορτοκαλόπιτα και πρασοκιμαδόπιτα. Και θα γίνει το θέλημά της.

    Το μυστικό με όλες τις πίτες, άρα και με την πρασοκιμαδόπιτα, είναι να μην βάζουμε πολλή γέμιση, ώστε να γίνει η πίτα τραγανή και το κομμάτι να μην βαραίνει, αλλά να «στέκεται», όπως ένα κομμάτι πίτσα.

    Το χωριάτικο φύλλο, ταιριάζει πολύ, σε αυτή την πίτα. Αν βρείτε βέργας, ακόμη καλύτερα.

    Υλικά:

    • 4 πράσα σε ροδέλες
    • 300 γρ. κιμά, χοιρινό
    • 300 γρ. κιμά, μοσχαρίσιο
    • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
    • 50 ml κρασί, λευκό
    • 1 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
    • 1/4 κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
    • 80 γρ. κασέρι, τριμμένο
    • 2 αυγά
    • 1/4 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
    • 1/4 μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
    • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο για πίτες
    • αλάτι
    • πιπέρι
    • ελαιόλαδο

    Εκτέλεση:

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.

    Ζεσταίνουμε μια βαθιά κατσαρόλα 3 κ.σ. ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε τους κιμάδες για 5 λεπτά. Βάζουμε τον κιμά σε μπόλ και αφήνουμε στην άκρη.

    Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν.

    Έπειτα προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε με ξύλινη κουτάλα για 1 ακόμη λεπτό, να βγάλει τα αρώματά της η ντομάτα.

    Ρίχνουμε τον κιμά στην κατσαρόλα μαζί με το θυμάρι, το μπαχάριαλάτιπιπέρι και σβήνουμε με το κρασί.

    Μαγειρεύουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, το κασέρι, τα αυγά και ανακατεύουμε.

    Ανοίγουμε τη συσκευασία του φύλλου, λαδώνουμε το ταψί μας, απλώνουμε ένα φύλλο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και βάζουμε ένα ακόμη φύλλο.

    Μοιράζουμε τα φύλλα, μισά πάνω, μισά κάτω, ανάλογα με το πόσα έχει η συσκευασία. Το φύλλο βέργας έχει 4, ενώ το χωριάτικο, συνήθως 6.

    Στη μέση, στρώνουμε τη γέμιση, βάζουμε ένα φύλλο ακόμη ραντίζουμε με ελαιόλαδο και γυρίζουμε τις άκρες από τα φύλλα προς τα μέσα.

    Τέλος, καλύπτουμε με το τελευταίο φύλο, κλείνουμε προς τα μέσα, λαδώνουμεχαράζουμε και ραντίζουμε με λίγο νερό.

    Ψήνουμε την πρασοκιμαδόπιτα για 50- 55 λεπτά στον φούρνο.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Στην τελική φάση ο σχεδιασμός για τη μείωση της διδακτέας ύλης σε δημοτικό και γυμνάσιο

    Στην τελική φάση επεξεργασίας του σχεδίου για τον περιορισμό...

    Ηγουμενίτσα: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» και γκρέμισε τοίχο γηπέδου κατά τη διάρκεια καταδίωξης – ΦΩΤΟ

    Σκηνές από αστυνομική ταινία εκτυλίχθηκαν το βράδυ του Σαββάτου...

    Νέο Προσοντολόγιο: Για πρώτη φορά διορισμοί στο Δημόσιο για δεκάδες χιλιάδες αποφοίτους νέων πανεπιστημιακών τμημάτων

    Σε ριζική αναμόρφωση και εμπλουτισμό του Προσοντολογίου – Κλαδολογίου...

    ΑΧΑΪΑ – ΤΩΡΑ: Παράσυρση πεζού στον Αλισσό

    Παράσυρση πεζού στον Ανω Αλισσό κοντά στα καταστήματα. Σύμφωνα...