Την Παρασκευή θα ψηφιστεί εκτός απροόπτου το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας και άλλες διατάξεις», στο οποίο θα συμπεριληφθούν οι ρυθμίσεις που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Κυριάκος Πιερρακάκης για τις χρεώσεις στις αναλήψεις από ΑΤΜ. Ο νόμος θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και το περιθώριο που θα δοθεί στις τράπεζες και τους παρόχους για την εφαρμογή των νέων μέτρων δεν θα ξεπερνά τις δύο εβδομάδες. Επομένως, οι μηδενικές χρεώσεις σε όλα τα τραπεζικά ΑΤΜ και το πλαφόν του 1,50 ευρώ θα τεθούν σε ισχύ το αργότερο την εβδομάδα 11-15 Αυγούστου. «Οι τραπεζικές υπηρεσίες πρέπει να εξυπηρετούν τους πολίτες, δεν πρέπει να τον επιβαρύνουν άδικα» είπε ο Πρωθυπουργός σε μήνυμά του στο TikTok, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης υπερασπίστηκε (ΟΡΕΝ) τη διάταξη του ΥΠΕΘΟ, τονίζοντας πως «οι τράπεζες πήγαν γυρεύοντας».

Από την ανακοίνωση των νέων ρυθμίσεων το μεσημέρι της Δευτέρας, τα επιτελεία των τραπεζών και της ΔΙΑΣ εργάζονται πυρετωδώς ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στα συστήματά τους και να αφαιρεθούν οι χρεώσεις για τις συγκεκριμένες συναλλαγές. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η κατάργηση των χρεώσεων στις αναλήψεις από ΑΤΜ θα έχει κόστος 20-50 εκατ. ευρώ ετησίως για το σύνολο της αγοράς.

Τη μεγαλύτερη ζημία αναμένεται να έχει η Εθνική Τράπεζα που διατηρεί το μεγαλύτερο δίκτυο ΑΤΜ, με 1.416 (εκ των οποίων τα 887 εκτός καταστημάτων). Δεύτερη στη σχετική λίστα είναι η Πειραιώς με 1.290 (360 εκτός καταστημάτων), ενώ ακολουθούν η Alpha Bank με 1.195 (τα 613 εκτός καταστημάτων) και η Eurobank με 1.188 (τα 829 εκτός καταστημάτων). Οι μικρότερες τράπεζες (CrediaBankOptima Bank και συνεταιριστικές) έχουν πιο περιορισμένα δίκτυα ΑΤΜ και αναμένεται να επωφεληθούν από την κατάργηση των χρεώσεων στις αναλήψεις, αφού πλέον οι πελάτες τους θα μπορούν να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μηχάνημα χωρίς κόστος. Ο αριθμός των ΑΤΜ κάθε τράπεζας αποτέλεσε, άλλωστε, και το κριτήριο σύμφωνα με το οποίο είχαν τεθεί οι χρεώσεις για αναλήψεις που ισχύουν μέχρι σήμερα, ύστερα από σχετική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Πριν απ’ τον Δεκαπενταύγουστο οι νέες χρεώσεις στα ΑΤΜ – Αντιμέτωπα με λουκέτο χιλιάδες μηχανήματα

Αντιμέτωπα με λουκέτο χιλιάδες ΑΤΜ

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το πιθανότερο αποτέλεσμα της ρύθμισης είναι οι τράπεζες να προχωρήσουν σταδιακά στο κλείσιμο των ΑΤΜ τους που βρίσκονται εκτός καταστήματος. Ο κλάδος των ΑΤΜ, ούτως ή άλλως, δεν φέρνει σημαντικά έσοδα στις τράπεζες και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ζημιογόνος. Καθώς τα κόστη ασφάλειας, συντήρησης και, ακόμα περισσότερο, των χρηματαποστολών θα παραμείνουν σταθερά, η λογική λέει ότι οι τράπεζες είτε θα αποσύρουν τα εν λόγω μηχανήματα, είτε θα τα πουλήσουν σε εταιρείες διαχείρισης ΑΤΜ όπως η Euronet και η Cashflex.

Τα ΑΤΜ εκτός καταστημάτων που εκτιμάται ότι θα «κινδυνεύσουν» είναι 2.767. Πάντως, όσα εξ αυτών βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές και φέρνουν έσοδα στις τράπεζες δεν αναμένεται να κουνηθούν. Αλλωστε, από το ΥΠΕΘΟ ξεκαθαρίζουν ότι το πλαφόν του 1,50 ευρώ στις χρεώσεις είναι «εθνικό» και δεν αφορά τους τουρίστες που θα κάνουν αναλήψεις από ΑΤΜ στην Ελλάδα.