«Προ των πυλών» γενικευμένη επίθεση του Ισραήλ στη Χεζμπολά

    Ημερομηνία:

    Κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή και ευρύτερων πολεμικών συγκρούσεων, μετά το φονικό χτύπημα στα Υψώματα του Γκολάν -σε εδάφη κατεχόμενα από το Ισραήλ- και τα αντίποινα της κυβέρνησης Νετανιάχου που απειλούν με ανάφλεξη την περιοχή. Σήμερα, χιλιάδες πολίτες παρακολούθησαν -σε κλίμα θρήνου- τις τελετές κηδείας για τα 12 παιδιά που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση.

    Το χθεσινοβραδινό χτύπημα στα Υψώματα του Γκολάν έπληξε την πόλη Majdal Shams, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με το Ισραήλ, επρόκειτο για έναν ιρανικής κατασκευής πύραυλο Falaq-1 , ο οποίος έφερε κεφαλή 53 κιλών. Η ρουκέτα έπληξε γήπεδο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 παιδιά και νέοι ηλικίας δέκα ως 20 ετών, αλλά η Χεζμπολά διέψευσε πως εκτοξεύτηκε από μαχητές της. Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση δήλωσε πως δεν είχε «καμία απολύτως σχέση με το περιστατικό», κατηγορώντας εχθρικά μέσα ενημέρωσης για «ψευδείς ισχυρισμούς». Η Χεζμπολά είναι η μόνη που έχει τέτοιους πυραύλους, απαντά το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

    Η Χεζμπολά βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή, ανέφεραν δύο πηγές ασφαλείας στο Reuters. Οι πηγές ασφαλείας είπαν ότι η Χεζμπολά απομακρύνθηκε προληπτικά από μερικές σημαντικές τοποθεσίες τόσο στο νότιο Λίβανο όσο και στην ανατολική Κοιλάδα της Μπεκάα, υπό το ενδεχόμενο μιας πιθανής επίθεσης από το Ισραήλ.

    Σύμφωνα με το Al Jazeera, το απόγευμα της Κυριακής, η Χεζμπολά ανέφερε ότι μαχητές της στόχευσαν Ισραηλινούς στρατιώτες στον οικισμό Manara, στο βόρειο Ισραήλ. Η ομάδα ισχυρίστηκε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε ως ένδειξη αλληλεγγύης στη Γάζα. Η ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ) αναφέρει ακόμα πως οι μαχητές της έπληξαν μια ισραηλινή στρατιωτική τοποθεσία στον οικισμό Ναχάλ Οζ.

    Πολεμική ρητορική από το Ισραήλ και μετά τα αντίποινα

    Σύμφωνα με το ισραηλινό επιτελείο, ως αντίποινα, στρατιωτικά αεροσκάφη «έπληξαν σειρά τρομοκρατικών στόχων» της οργάνωσης βαθιά στην επικράτεια του Λιβάνου και στον νότιο Λίβανο, ανάμεσά τους «αποθήκες όπλων και τρομοκρατικές υποδομές στις περιοχές Σαμπρίχα, Μπουρτζ ελ Σμάλι, Μπεκάα, Κφαρκέλα, Ραμπ Ελ Ταλάτιν, Χιάμ και Τάιρ Χάρφα».

    Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν με στόχο το κέντρο και τη νότια Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 άτομα και τραυματίζοντας περίπου 200, ενώ ένα χτύπημα έπληξε σχολείο όπου χιλιάδες αναζητούσαν καταφύγιο. Αξιωματούχοι του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας δήλωσαν ότι τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στο σχολείο Khadija στο Deir al-Balah στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

    Επισκεπτόμενος τον τόπο της επίθεσης στο Γκολάν, ο αρχηγός του IDF Herzi Halevi επανέλαβε τη θέση του Ισραήλ ότι η Χεζμπολά ήταν υπεύθυνη για την εκτόξευση του ιρανικού πυραύλου και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «αυξάνει σημαντικά την ετοιμότητά του για το επόμενο στάδιο των μαχών στο βορρά».

    Ο υπουργός Παιδείας του Ισραήλ Yoav Kisch σχολίασε πως αναμένει από το υπουργικό συμβούλιο να απαντήσει «με πλήρη ισχύ», μετά τη φονική επίθεση με πυραύλους στα Υψώματα του Γκολάν «ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα εισέλθει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο» με τη Χεζμπολά. Ο Kisch χαρακτήρισε την επίθεση «μεγάλη καταστροφή», προσθέτοντας ότι «η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι».

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραήλ Κατς, δήλωσε στο ισραηλινό Channel 12 ότι μπορεί ενδεχομένως να ξεσπάσει ευρύτερος πόλεμος. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Χεζμπολά έχει ξεπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές εδώ», φέρεται να είπε. «Βρισκόμαστε κοντά στη στιγμή που αντιμετωπίζουμε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο».

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέστρεψε στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ, νωρίτερα από το προγραμματισμένο, και κατευθύνεται σε σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.

    Και οι ΗΠΑ «βλέπουν» Χεζμπολά

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι «όλες οι ενδείξεις» υποδηλώνουν πως ο πύραυλος που έπεσε στα Υψώματα του Γκολάν προήλθε από τη λιβανική Χεζμπολά, αφήνοντας ανοικ΄το το ενδεχόμενο το χτύπημα να μην ήταν στοχευμένο.

    «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία και όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι οι πύραυλοι προήλθαν από τη Χεζμπολά», είπε ο Μπλίνκεν όταν ρωτήθηκε σχετικά σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο. «Για άλλη μια φορά, τονίζω το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τους πολίτες του από τρομοκρατικές επιθέσεις και την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε ότι μπορεί να το κάνει. Αλλά δεν θέλουμε επίσης να επιδεινωθεί η σύγκρουση. Δεν θέλουμε να επεκταθεί. Αυτός ήταν ένας από τους στόχους μας από την πρώτη μέρα, από τις 7 Οκτωβρίου, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα τέλος στη σύγκρουση στη Γάζα, η οποία διήρκεσε πάρα πολύ», είπε ο Μπλίνκεν προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε «συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση».

    Λίβανος, Γαλλία, Βρετανία συνιστούν αυτοσυγκράτηση

    Η Βηρυτός ζήτησε τη διενέργεια «διεθνούς έρευνας» για το φονικό χτύπημα και προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο θα μπορούσε να προκαλέσει περιφερειακή ανάφλεξη.

    Εντωμεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Abdallah Bou Habib, δήλωσε στο Reuters ότι μια επίθεση από το Ισραήλ θα οδηγούσε σε έναν «περιφερειακό πόλεμο», υπογραμμίζοντας πόσο κοντά είναι η περιοχή σε μια ανεξέλεγκτη σύγκρουση. Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο η Χεζμπολά, η οποία κυριαρχεί στην πολιτική ζωή στον Λίβανο, να είχε στοχοθετήσει αμάχους, διαβεβαιώνοντας ότι έχει στοχοποιήσει μόνο «στρατιωτικές» θέσεις από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η επίθεση θα μπορούσε «να έχει πραγματοποιηθεί από άλλες οργανώσεις» ή ότι μπορεί να είναι «λάθος του Ισραήλ ή ακόμη και λάθος της Χεζμπολά». Ο υπουργός ζήτησε να εφαρμοστεί και από τα δύο μέρη η απόφαση 1701 του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε μετά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ της Χεζμπολά και του Ισραήλ, ορίζοντας ότι μόνο ο λιβανέζικος στρατός και η UNIFIL θα πρέπει να αναπτυχθούν στο νότο του Λιβάνου.

    Γαλλία καταδίκασε την επίθεση στα Υψώματα του Γκολάν και κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ενώ ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να συμβουλεύει τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο, το Ισραήλ ή τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Παρομοίως, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι καταδίκασε την επίθεση και δήλωσε πως ανησυχεί ότι θα πυροδοτήσει περαιτέρω βία. «Ανησυχούμε βαθιά για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης και αποσταθεροποίησης. «Είμαστε ξεκάθαροι ότι η Χεζμπολά πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις της».

    Η Αίγυπτος τόνισε τη σημασία της υποστήριξης του Λιβάνου για «να γλιτώσει από τη μάστιγα του πολέμου», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Το Κάιρο, μεσολαβητής στον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους από το άνοιγμα ενός νέου πολεμικού μετώπου με τον Λίβανο.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Νέα καταγγελία από την 27χρονη σε βάρος του πρώην συζύγου της για ξυλοδαρμό και απειλές

    Σε νέα καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος του πρώην συζύγου...

    Αυτά είναι τα ζώδια που έχουν «τσακωθεί» με την κουζίνα

    Η μαγειρική είναι μια τέχνη που απαιτεί υπομονή, δημιουργικότητα και αγάπη...

    Στέγνωσε η Πικρολίμνη- Xάθηκε κάθε ίχνος ζωής

    Η λειψυδρία σε περιοχές όλης της Ελλάδας χτυπάει κόκκινο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα...

    Πνιγμοί: Κατακόρυφη αύξηση τον Ιούλιο – Ποια ηλικιακή ομάδα κινδυνεύει περισσότερο

    Κάθε χρόνο, σχεδόν ένα τέταρτο του εκατομμυρίου άνθρωποι χάνουν...