Προειδοποίηση Στουρνάρα: Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που μας οδήγησαν στα μνημόνια

    Ημερομηνία:

    Η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας δεν πρέπει να προκαλέσει εφησυχασμό και δημοσιονομική χαλάρωση, τονίζουν αναλυτές και ανώτατοι αξιωματούχοι. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προειδοποιεί να “μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος”. 

    “Αν λάβουμε υπόψη μας ότι δύο φορές κατά το παρελθόν, το 2012 και κυρίως το 2015, η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών και ακαδημαϊκών οικονομολόγων πίστευε ότι η Ελλάδα δεν θα τα κατάφερνε να παραμείνει στο ευρώ, είναι μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι σήμερα επιστρέφει στην κανονικότητα” σχολιάζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής.

    Ο κ. Στουρνάρας εφιστά ωστόσο την προσοχή: “Πρέπει να προσέξουμε” λέει, “να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που μας οδήγησαν στα μνημόνια. Δεν πρέπει να αντιστρέψουμε τα σωστά μέτρα των μνημονίων, πχ στο ασφαλιστικό, την φορολογία και την δημοσιονομική διαχείριση που εξασφάλισαν δημοσιονομική ισορροπία”.

    Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η Ελλάδα έχει σήμερα μία μεγάλη ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες βιωσιμότητας του χρέους, που εξασφάλισαν τα τρία μνημόνια και να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα και να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης 3 % κατά μέσο όρο την προσοχή δεκαετία.

    Προϋπόθεση για την επενδυτική βαθμίδα, όπως τονίζει, είναι “να επιστρέψουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα από το επόμενο έτος και να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις, ιδίως αυτές που αφορούν στην κατάργηση της γραφειοκρατίας στο δημόσιο τομέα και τις επενδύσεις στο τρίγωνο της γνώσης”.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οι αθλητικές μεταδόσεις 27/7/2025

    Το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου ξεχωρίζει στο πρόγραμμα με τις αθλητικές...

    Γνωστός τραγουδιστής χώρισε με ηθοποιό και τρεις μήνες μετά περιμένει παιδί από τη νέα του σύντροφο

    Ο έρωτας με έρωτα περνάει αλλά ο τραγουδιστής βάλθηκε...

    Κλιματιστικό: Το Νο1 λάθος που κάνουμε στον καύσωνα και δεν αποδίδει, σύμφωνα με ειδικούς

    Αναρωτιέστε γιατί το κλιματιστικό σας δεν σας δροσίζει όσο...

    Τουρκία: Εικόνες αποκάλυψης από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή της Προύσα

    Σκηνές βιβλικής καταστροφής καταγράφονται στη βορειοδυτική Τουρκία, όπου ανεξέλεγκτη πυρκαγιά μαίνεται...