Η μεγάλη αιτία του προβλήματος που έχει οδηγήσει στην εκτίναξη των ενοικίων στην Πάτρα, όπως και σε όλη τη χώρα, είναι ο περιορισμός του αριθμού των διαθέσιμων προς ενοικίαση διαμερισμάτων μετά την επέλαση των Airbnb.
Με άλλα λόγια, η πόλη γέμισε με Airbnbπου «ξεφύτρωσαν» παντού και συνεχίζουν να ξεπηδούν σαν «μανιτάρια», με αποτέλεσμα η ζήτηση για ενοικίαση να είναι μεγαλύτερη από την διαθεσιμότητα, άρα να αυξηθεί και το αντίτιμο. Συν ενός ακόμη παράγοντα που έχει να κάνει με την αύξηση του κόστους ζωής γενικώς, (άρα και οι ιδιοκτήτες θέλουν παραπάνω χρήματα), όπως επίσης, και την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, αφού μέσα στο «τσουχτερό» ενοίκιο περιλαμβάνονται και εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης ή και εφοδιασμού του σπιτιού με έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου RealEstate κ. Θεμιστοκλή Μπάκα, ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην ΔΕΘ δεν έδωσε λύσεις στο πρόβλημα της στέγασης. Λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός δεν μίλησε καθόλου για το Εθνικό Σχέδιο Φοιτητικών Κλινών που προβλέπει δημιουργία 8.153 φοιτητικών κλινών και τονίζοντας ότι η Πάτρα, παρότι μεγάλη φοιτητούπολη, είναι εκτός αυτού του Σχεδίου. Επίσης, για την απαγόρευση νέων Airbnbστην Αθήνα, ο κ. Μπάκας είπε ότι… τώρα που το πρόβλημα άγγιξε «ταβάνι» τέθηκε η απαγόρευση, αλλά το κακό έχει ήδη γίνει.
Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Πάτρα σημειώνοντας ότι σχετική απαγόρευση δεν υπήρξε για καμιά άλλη περιοχή της χώρας, άρα ούτε και για την Πάτρα, που σημαίνει ότι τα Airbnbθα συνεχίσουν να ξεπετάγονται σαν «μανιτάρια», συνεπώς το πρόβλημα εύρεσης στέγης θα διογκώνεται στο μέλλον! Ήδη στην Πάτρα υπάρχουν πάνω από 470 κατοικίες Airbnb.
Τέλος, ο κ. Μπάκας είπε ότι ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στον όρο «Κοινωνική Αντιπαροχή», ένα σχέδιο που έχει αποδώσει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Τονίζοντας ωστόσο ότι στην Ελλάδα «δεν θα προχωρήσει», διότι «οι όροι είναι τέτοιο που θα δεν θα προσελκύσουν κανέναν επενδυτή, ούτε το 2027».