flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Προετοιμάζουν να δημιουργήσουν κοινό νόμισμα Βραζιλία και Αργεντινή

Προς τη δημιουργία κοινού νομίσματος φαίνεται πως κινούνται Βραζιλία και Αργεντινή.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Νότιας Αμερικής αυτήν την εβδομάδα σε σύνοδος κορυφής στο Μπουένος Άιρες ξεκινούν τις συζητήσεις για το σχέδιο του κοινού νομίσματος.

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Αργεντινής αναμένεται να ανακοινώσουν προκαταρκτικές συζητήσεις για την κοινού νομίσματος, όπως μετέδωσαν οι Financial Times. Εάν το σχέδιο υλοποιηθεί, θα πρόκειται για τη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης νομισματικής ένωσης.

Το πλάνο των συζητήσεων που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα στο Μπουένος Άιρες

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζουν μια Σύνοδο Κορυφής στο Μπουένος Άιρες για το θέμα και θα προσκαλέσουν και άλλες χώρες της ηπείρου για να συμμετάσχουν.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί το κατά πόσο το νέο νόμισμα, με τη Βραζιλία να προτείνει την ονομασία sur (νότιο), θα μπορούσε να ενισχύσει το εμπόριο της περιοχής και να μειώσει την εξάρτηση από το δολάριο των ΗΠΑ. Στα «βρεφικά» βήματα αυτού του νομίσματος, θα τρέχει παράλληλα με το ρεάλ Βραζιλίας και το πέσο Αργεντινής.
«Θα είναι… μια απόφαση να ξεκινήσει η μελέτη των παραμέτρων που απαιτούνται για ένα κοινό νόμισμα, το οποίο περιλαμβάνει τα πάντα, από δημοσιονομικά ζητήματα μέχρι το μέγεθος της οικονομίας και τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών», δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Σέρχιο Μάσα.

«Θα ήταν μια μελέτη μηχανισμών για την εμπορική ολοκλήρωση», πρόσθεσε. «Δεν θέλω να δημιουργήσω ψευδείς προσδοκίες… είναι το πρώτο βήμα σε έναν μακρύ δρόμο που πρέπει να διανύσει η Λατινική Αμερική».

Αρχικά ένα διμερές σχέδιο, αλλά η πρωτοβουλία θα απευθυνθεί και σε άλλα έθνη στη Λατινική Αμερική. «Είναι η Αργεντινή και η Βραζιλία που προσκαλούν την υπόλοιπη περιοχή», είπε ο Αργεντινός υπουργός.

Τι θα σημαίνει αυτή η πιθανή νέα νομισματική ένωση

Μια νομισματική ένωση που κάλυπτε όλη τη Λατινική Αμερική θα αντιπροσώπευε περίπου το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, εκτιμούν οι FT. Η μεγαλύτερη νομισματική ένωση στον κόσμο, το ευρώ, περιλαμβάνει περίπου το 14% του παγκόσμιου ΑΕΠ όταν μετράται σε όρους δολαρίου.

Άλλα νομισματικά μπλοκ περιλαμβάνουν το φράγκο CFA που χρησιμοποιείται από ορισμένες αφρικανικές χώρες και είναι συνδεδεμένο με το ευρώ, και το δολάριο της Ανατολικής Καραϊβικής. Ωστόσο, αυτά περιλαμβάνουν ένα πολύ μικρότερο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής.

Για να γίνει πραγματικότητα θα χρειαστούν πολλά χρόνια, όπως μεταφέρει το in.gr. Ο Μάσα σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάστηκε 35 χρόνια για να δημιουργήσει το ευρώ. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα στην Αργεντινή που ξεκινά σήμερα.

Η Βραζιλία και η Αργεντινή συζήτησαν για ένα κοινό νόμισμα τα τελευταία χρόνια, αλλά οι συνομιλίες κόλλησαν στην αντίθεση της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας στην ιδέα, δήλωσε ένας αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις συζητήσεις. Τώρα που και οι δύο χώρες κυβερνώνται από αριστερούς ηγέτες, υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Βραζιλίας είπε ότι δεν έχει πληροφορίες για μια ομάδα εργασίας για ένα κοινό νόμισμα. Σημείωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Χαντάντ είχε συν-συγγράψει ένα άρθρο πέρυσι, προτού αναλάβει τη θέση του, προτείνοντας ένα νοτιοαμερικανικό ψηφιακό κοινό νόμισμα.

Το εμπόριο ανθεί μεταξύ Βραζιλίας και Αργεντινής, φθάνοντας τα 26,4 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους 11 μήνες του περασμένου έτους, αύξηση σχεδόν 21% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Τα δύο έθνη είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από το περιφερειακό εμπορικό μπλοκ Mercosur, το οποίο περιλαμβάνει την Παραγουάη και Ουρουγουάη.

ypen