Σε εξέλιξη το πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους, ηλικίας 30-59 ετών, με έμφαση στις γυναίκες, το οποίο υπεγράφη από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.
Στόχος του προγράμματος της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας, με τη δημιουργία νέων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από 5.880 ανέργους, ηλικίας 30-59 ετών, με έμφαση στις άνεργες γυναίκες.
Η δράση «πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους, ηλικίας 30-59 ετών, με έμφαση στις γυναίκες» συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» 2021-2027, με τη συνολική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων/δικαιούχων της δράσης ανέρχεται σε 17.000 ευρώ και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:
– 2η δόση, ύψους 6.200 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης, κατόπιν επαλήθευσης της λειτουργίας για χρονικό διάστημα έξι μηνών,
– 3η δόση, ύψους 6.200 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης, κατόπιν επαλήθευσης της λειτουργίας για χρονικό διάστημα έξι μηνών.
Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων ξεκίνησε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024 και λήγει την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025.
Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Σπύρος Πρωτοψάλτης, σημείωσε: «Τα προγράμματα νέας επιχειρηματικότητας της ΔΥΠΑ αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσω της πρόσβασης των ανέργων στο επιχειρείν. Με τη νέα δράση του ΕΣΠΑ στοχεύουμε στη στήριξη με 100 εκατ. ευρώ σχεδόν 6.000 επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, δίνοντας μάλιστα έμφαση στις γυναίκες, που αποτελούν τα 2/3 των ανέργων στη χώρα μας. Συνεχίζουμε ακόμα πιο εντατικά τις επενδύσεις στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, δίνοντας έμφαση στις ομάδες που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια εργασιακής επανένταξης, όπως οι γυναίκες, με καινοτόμες δράσεις. Στόχος η συνεχής μείωση της ανεργίας και η ενίσχυση της απασχόλησης».