Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κατάρ, ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε την εμπλοκή των ΗΠΑ στη Γάζα, προκαλώντας νέο γύρο αντιδράσεων, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε πιθανή συμφωνία με το Ιράν και σε κολοσσιαία οικονομικά deals που φέρεται να έκλεισε κατά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

«Έχω ιδέες για τη Γάζα που νομίζω ότι είναι πολύ καλές, να την κάνουμε μια ζώνη ελευθερίας, να εμπλακούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και να την κάνουν απλώς μια ζώνη ελευθερίας», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, σύμφωνα με το AFP, ενώ βρισκόταν στην Ντόχα του Κατάρ, την τρίτη ημέρα του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή.
Σε άλλο σημείο, πρόσθεσε: «Θα ήμουν υπερήφανος να την έχουν οι ΗΠΑ, να την πάρουν, να την κάνουν μια ζώνη ελευθερίας».
Το Κατάρ, που έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για τον πόλεμο στη Γάζα και στην απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στις παλαιότερες δηλώσεις του Τραμπ, ο οποίος είχε πει ότι θέλει να μετατρέψει τη Γάζα σε μια «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».
Ο Τραμπ απηύθυνε επίσης αυστηρή προειδοποίηση προς τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, λέγοντας πως οι ΗΠΑ θα «περάσουν ξανά στην επίθεση» εάν σημειωθούν νέες επιθέσεις.
Παράλληλα, εξέφρασε αισιοδοξία για το ενδεχόμενο συμφωνίας με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, αποτρέποντας έτσι μια στρατιωτική σύγκρουση – εξέλιξη που οδήγησε σε πτώση των τιμών του πετρελαίου.
«Νομίζω ότι πλησιάζουμε στο να κάνουμε μια συμφωνία χωρίς να χρειαστεί να το κάνουμε αυτό», εννοώντας στρατιωτική επέμβαση. Σε ερώτηση δημοσιογράφων, ανέφερε: «Μάλλον διαβάσατε σήμερα την ιστορία για το Ιράν. Είναι κάπως συμφωνημένο με όρους», χωρίς να διευκρινίσει σε ποια συγκεκριμένη συμφωνία αναφερόταν.

Σύμφωνα με το ABC News, ο Αλί Σαμχάνι, σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να παραδώσει τα αποθέματά της από εμπλουτισμένο ουράνιο υψηλής καθαρότητας, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ απέδωσε στον Εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της διπλωματίας. «Το Ιράν θα έπρεπε να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Καταριανό ηγέτη για την πίεση που άσκησε στις ΗΠΑ να αποφύγουν στρατιωτική ενέργεια εναντίον του μεγάλου του γείτονα», δήλωσε.
Αργότερα την Πέμπτη, ο Τραμπ αναμένεται να επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο τελευταίο σκέλος της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, την οποία χαρακτηρίζει ως μια ευκαιρία για μαζική δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.
Την Τετάρτη, ο Τραμπ ανακοίνωσε αυτό που αποκάλεσε τη «μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία της Boeing», λέγοντας ότι το Κατάρ συμφώνησε να παραγγείλει έως και 210 αεροσκάφη Boeing 787 Dreamliner και 777x, σε μια συμφωνία ύψους 96 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Πρόκειται για μια περιοδεία-ρεκόρ. Δεν υπήρξε ποτέ περιοδεία που θα συγκέντρωνε [τόσα χρήματα]… μπορεί να φτάσει συνολικά τα 3,5 με 4 τρισεκατομμύρια μόνο σε αυτές τις τέσσερις ή πέντε ημέρες», δήλωσε στο Κατάρ.
Την ίδια ημέρα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος έχει εξασφαλίσει «οικονομικές δεσμεύσεις» ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το Κατάρ, αν και διευκρίνισε ότι οι συμφωνίες ανέρχονται σε περισσότερα από 240 δισεκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένης της παραγγελίας στην Boeing.
Η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε για επενδύσεις 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβανομένων 142 δισεκατομμυρίων σε εξοπλιστικές συμφωνίες.