Προκλητικός ο πρόεδρος της Αλβανίας – Απαίτησε να κατέβει η ελληνική σημαία σε μειονοτικό χωριό

    Ημερομηνία:

    Προκλητική ήταν η κίνηση του προέδρου της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπεκάι, να ζητήσει να κατέβει η ελληνική σημαία κατά την επίσκεψή του στον μειονοτικό δήμο Φοινίκης, που κατοικείται από Έλληνες ομογενείς, και που η οποία κυματίζει μαζί την αλβανική, όπως γίνεται σε κάθε μειονοτική περιοχή.

    Αρχικά, είχε προγραμματιστεί η επίσκεψη του προέδρου της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπεκάι, να ξεκινήσει από το Δημαρχείο Φοινίκης, όπου θα τον επισκεπτόταν ο δήμαρχος, Χρήστος Κίτσος. Όμως, η ελληνική σημαία φαίνεται πως ενόχλησε πολύ τον Αλβανό πρόεδρο και η αυτοκινητοπομπή δεν σταμάτησε.

    Η ελληνική σημαία κυματίζει έξω από το δημαρχείο, μαζί με αυτή της Αλβανίας και της ΕΕ και επίσης, ο δήμος Φοινίκης είναι επίσημα αναγνωρισμένος ως «μειονοτικός» από τις αλβανικές Αρχές, που σημαίνει ότι οι ομογενείς έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα εθνικά τους σύμβολα, να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα ακόμη και στη διοίκηση κ.λπ.

    Μάλιστα, ο Αλβανός πρόεδρος δεν σταμάτησε εκεί, καθώς απαίτησε να μην υπάρχει ελληνική σημαία δίπλα από το μνημείο των ομογενών Μάσσιου, Ράφτη, Κώτση και Μήτρου, που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από Αλβανούς στρατιώτες στην προσπάθειά τους να διαφύγουν στην Ελλάδα.

    Έτσι έγινε τελικά και η ελληνική σημαία δεν υπήρχε στην κεντρική πλατεία του μειονοτικού χωριού Αλύκο, δίπλα στο μνημείο των δολοφονηθέντων νέων, τους οποίους η Αλβανία είχε χαρακτηρίσει ως «Μάρτυρες της Δημοκρατίας» το 1994 σε σχετικό προεδρικό διάταγμα.

    Οι κάτοικοι και οι μαθητές του σχολείου είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του χωριού, όμως αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απαιτήσεις του Αλβανού προέδρου. Από τη μεριά του, ο Χρήστος Κίτσιος και έτσι τελικά δεν υπήρξε και η κατάθεση στεφάνου από τον Μπαϊράμ Μπεκάι. Όλα αυτά, λίγο πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις μειονοτικές περιοχές.

    Στελέχη της ελληνικής μειονότητας δηλώνουν ότι ο Μπαϊράμ Μπεκάι δεν φαίνεται να γνωρίζει τον νόμο περί μειονοτήτων και ότι στους δήμους της ελληνικής μειονότητας μπορεί να κυματίζει και η ελληνική σημαία στα δημόσια κτήρια.

    Το περιστατικό σχολίασε ο πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παππάς, ο οποίος μετά την προκλητική ενέργεια του Αλβανού προέδρου αρνήθηκε να παρακαθίσει σε γεύμα του Μπεκάϊ με «διανοούμενους» -σύμφωνα με την ανακοίνωση- της ελληνικής μειονότητας.

    Η ανάρτηση του Λεωνίδα Παππά 

    «Εξέλαβα ως τιμητική την πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας να συμμετέχω σε γεύμα που θα παρέθετε ο ίδιος σήμερα το μεσημέρι με διανοούμενους (εντός η εκτός εισαγωγικών) της Ελληνικής Μειονότητας.

    Τελικά αρνήθηκα να συμμετέχω γιατί θεωρώ προσβλητική την συμπεριφορά του απέναντι στην πιο νομοταγή κοινότητα αυτής της χώρας.

    Το πρωτόκολλο της επίσκεψης του Π.τ.Δ Bajram Bekaj προέβλεπε τα ακόλουθα:

    Επίσκεψη στο Δημαρχείο Φοινίκης
    Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Πάρκο της Φοινίκης
    Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Τεσσάρων Μαρτύρων της Δημοκρατίας στην πλατεία του Αλύκου- αναγνωρισμένοι με Προεδρικό Διάταγμα (1994)
    Γεύμα με διανοούμενους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας

    Η Προεδρική ακολουθία, παρέκαμψε την επίσκεψη στο δημαρχείο, χωρίς να δοθούν επίσημα εξηγήσεις αλλά όπως μας μεταφέρθηκε ο Πρόεδρος απαίτησε να αφαιρεθεί η Ελληνική Σημαία που είναι πάντα αναρτημένη στο κτήριο του δημαρχείου μαζί με την Αλβανική καθώς είναι από τους αναγνωρισμένους δήμους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

    Κάτοικοι του χωριού Αλύκου και μαθητές του σχολείου με παραδοσιακές ενδυμασίες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για να υποδεχθούν τον Πρόεδρο. Κάποια στιγμή είδαμε με έκπληξη την Δημοτική Αστυνομία να αφαιρεί την αλβανική και ελληνική σημαία από το μνημείο. Όπως ήταν αναμενόμενο αυτό προκάλεσε αναβρασμό στους παραβρισκόμενους. Οι γονείς πήραν τα παιδιά τους αρνούμενοι να τιμήσουν έναν πρόεδρο που δεν σέβεται τα αναγνωρισμένα από το ίδιο το αλβανικό κράτος σύμβολα μας.

    Στο άγριο πολιτικό κλίμα της Αλβανίας η Εθνική Ελληνική Μειονότητα ήταν και παραμένει υπόδειγμα νομιμότητας. Δεν ανέχεται όμως να προσβάλλονται τα δικά της σύμβολά και κεκτημένα όπως αυτά απορρέουν από το Σύνταγμα της χώρας, τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλες Διεθνείς Συμβάσεις».

    πηγή

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Tα ανθεκτικά μικρόβια έχουν κατακλύσει τα ελληνικά νοσοκομεία, λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης

    «Η μικροβιακή αντοχή είναι αόρατη, όχι και τα θύματά...

    Στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη ο Θέμης Μπάκας

    Μαζί με τον Στέφανο Κασσελάκη συμπορεύεται πλέον ο υποψήφιος...

    Π. Μαρινάκης: Προσβολές και ύβρεις είχαμε από τον Αντώνη Σαμαρά

    Για την ομιλία Καραμανλή μίλησε στο MEGA ο κυβερνητικός...
    Best Shop