Nα περιορίσει τη σεναριολογία για τον χρόνο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης επιδιώκει η κυβέρνηση, αν και πλέον δεν είναι εύκολο να «μαζευτεί» η σχετική συζήτηση. Η χώρα βρίσκεται- ατύπως – σε μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο, που στην πράξη δεν είναι εύκολο να παραταθεί για έναν χρόνο ακόμα, ενώ οι βουλευτές ετοιμάζονται να ριχθούν στο κυνήγι του σταυρού.
Ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες χθες απάντησε σε ερώτηση την εκλογολογία» αλλά και για το ενδεχόμενο υπουργοί της κυβέρνησης «να κατεβάσουν τα μολύβια». Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά την δουλειά της, κανείς υπουργός δεν έχει κατεβάσει τα μολύβια» , ενώ προσέθεσε «καταλαβαίνω πως είναι πολύ δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές και ανασχηματισμός μιας και συνέχεια αυτά με ρωτάτε»
Υπενθυμίζεται πως η συζήτηση για το χρόνο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης φούντωσε μετά την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πρόσφατη συνέντευξη πως μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται. Αμέσως πήραν φωτιά τα σενάρια για το χρόνο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, με το ΣΥΡΙΖΑ να ζητά να οριστεί ημερομηνία εκλογών το Σεπτέμβριο.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ωστόσο θέλουν να κρατήσουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το χρόνο της επόμενης αναμέτρησης, καθώς το ευρύτερο σκηνικό παραμένει ρευστό. Για παράδειγμα πριν από την οριστική απόφαση θα ληφθεί υπόψη το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς αν ενταθούν οι προκλήσεις δεν είναι εύκολο η χώρα να πορεύεται από τη μία εκλογική αναμέτρηση στην άλλη. Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική και αν δεν προκύψει κυβέρνηση η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές (με υπηρεσιακή κυβέρνηση).
Το επόμενο διάσημα η κυβέρνηση θα .. μελετήσει τις καλοκαιρινές δημοσκοπήσεις, καθώς θέλει να δει το βαθμό απήχησης που θα έχουν μια σειρά μέτρων (fuel pass, power pass). Παράλληλα για να αποφασιστεί η προκήρυξη εκλογών δεν θα πρέπει να υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες, καθώς είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές.
Στόχος είναι η τελική απόφαση για τον χρόνο της επόμενης αναμέτρησης να ληφθεί τον Αύγουστο, αν και δεν αποτελεί μυστικό πως η επικρατούσα άποψη είναι να προκηρυχθούν εκλογές το φθινόπωρο πριν δηλαδή από την ενεργειακή «βαρυχειμωνιά». Άλλωστε με τα δημοσιονομικά περιθώρια να είναι περιορισμένα και την ακρίβεια να έχει και πολιτικό αντίκτυπο η εκτίμηση είναι πως την Άνοιξη θα είναι πιο δύσκολο το τοπίο για την κυβέρνηση στο φλέγον θέμα της οικονομίας. Αντιθέτως τον φθινόπωρο είναι πιο εύκολο να καλλιεργηθεί ένα θετικό αφήγημα, βασισμένο στην καλή πορεία του τουρισμού αλλά και στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.
Ο Μακρόν, ο Τραμπ και το σκληρό ροκ…
Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να φτάσει στις επόμενες κάλπες με το σύνθημα «αυτοδύναμη Ελλάδα» και σε εξέλιξη είναι μια προσπάθεια συσπείρωσης των γαλάζιων ψηφοφόρων. Με δεδομένο πως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με την απλή αναλογική στο κυβερνητικό στρατόπεδο ανησυχούν για την λεγόμενη χαλαρή ψήφο. Μάλιστα κοιτούν τις εξελίξεις στη Γαλλία και τα υψηλά ποσοστά αποχής και για να … αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει σφοδρή πολιτική μονομαχία.
Ήδη οι τόνοι έχουν ανεβεί στην πολιτική σκηνή, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να μιλά για ένα σχέδιο «τραμπισμού αλά γκρέκα» και να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση πως έχει στόχο τη δημιουργία κλίματος τοξικότητας. Και το ΣΥΡΙΖΑ να ανταποδίδει τα πυρά, λέγοντας πως ο κ.Μητσοτάκης στο τέλος «θα κάνει και θα πει αθλιότητες που κάθε προηγούμενος πρόεδρος της ΝΔ θα ντρεπόταν. Όπως ακριβώς, δηλαδή, έκανε ο Τραμπ».
Στη Νέα Δημοκρατία θα πορευθούν στο δρόμο προς τις κάλπες ζητώντας καθαρή εντολή διακυβέρνησης, με το επιχείρημα πως μέσα σε ρευστό σκηνικό απαιτείται πολιτική σταθερότητα. Πρόσφατα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γαλλίας λέγοντας πως «κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε μια απόλυτη παράλυση. Όπου ναι μεν ο Πρόεδρος Μακρόν κερδίζει τις εκλογές, πλην όμως, μη έχοντας καθαρή πλειοψηφία στη Βουλή, θα έχει πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία να υλοποιήσει το νομοθετικό του έργο»
Το μήνυμα που εκπέμπεται από το γαλάζιο στρατόπεδο είναι πως σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη χωρίς αυτοδυναμία τότε θα υπάρξει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Υπενθυμίζεται πως με τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει από την μεθεπόμενη αναμέτρηση απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37,5% για την αυτοδυναμία, ανάλογα βέβαια και με την δυναμική των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.