Μπορεί η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων να πήρε παράταση μερικών ημερών, μέχρι τη Δευτέρα 21 Ιουλίου, όμως σε κάθε περίπτωση, το αν τελικώς το 2025 θα είναι το έτος καταγραφής ιστορικού ρεκόρ όσον αφορά στο μέσο ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο κάθε φορολογούμενος, θα χρειαστεί να περιμένουμε ακόμη αρκετές εβδομάδες για να το μάθουμε.
Ναι μεν έχουν υποβληθεί 6,413 εκατομμύρια δηλώσεις -εκ των οποίων η μία στις τρεις είναι χρεωστική- όμως λογικά θα φτάσουμε στα περυσινά επίπεδα ή και λίγο παραπάνω δηλαδή κοντά στα 6,7 εκατομμύρια δηλώσεις.
Όχι δεν εκκρεμούν ακόμη 300.000 δηλώσεις. Πέραν του ότι δεν έχουν ενσωματωθεί τα σημερινά στοιχεία και εκείνα των επόμενων ημερών, ως τη νέα προθεσμία, πρέπει να συνυπολογιστεί ότι τα φυσικά πρόσωπα που μετέχουν σε ΟΕ και ΕΕ (οι οποίες τηρούν απλογραφικά βιβλία) έχουν ακόμη περιθώριο εβδομάδων για να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους.
Ακόμη και έτσι πάντως, τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες το 2025 να καταγραφεί το υψηλότερο μέσο ποσό βεβαίωσης φόρου ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό της ιστορίας. Προηγούμενο ρεκόρ αυτό του 2024 όταν η χρονιά έκλεισε στα 2.049,57 ευρώ. Φέτος, είμαστε ήδη στα 1.992,11 ευρώ αλλά με την ενσωμάτωση και των υπόλοιπων δηλώσεων εκτιμάται ότι θα κινηθούμε σε υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι.
Το ερώτημα είναι αν θα καταγραφεί ρεκόρ και σε επίπεδο συνολικής βεβαίωσης φόρου καθώς πέρυσι αποτυπώθηκε ποσό της τάξεως των 4,8 δισ. ευρώ και φέτος -προς το παρόν- είμαστε στα 4,4 δισ. ευρώ. Το πιθανότερο είναι ότι η χρονιά θα κλείσει με ένα ποσό ανάμεσα στα 4,75 και στα 4,9 δισ. ευρώ.
Για μια ακόμη χρονιά, αυτοί που πληρώνουν τα περισσότερα, είναι και αυτοί που σπεύδουν τελευταίοι να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση θυσιάζοντας μάλιστα και τη δυνατότητα να λάβουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου.
Τι κρατάμε από τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής;
1. Το (πιθανό) ιστορικό ρεκόρ στο ποσό της εκκαθάρισης δείγμα ότι θα ανακοινωθεί σημαντική αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων
2. Την αύξηση του ποσοστού των πιστωτικών εκκαθαριστικών στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί (22,02%). Για να συμβεί αυτό, μειώθηκαν τα μηδενικά εκκαθαριστικά και -ελάχιστα- τα πιστωτικά εκκαθαριστικά.
3. Την αύξηση και των πιστωτικών φόρων οι οποίοι έχουν ήδη ξεπεράσει τα 540 δισ. ευρώ από 482 εκατ. ευρώ πέρυσι.