Ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση του ευρώ από τη Βουλγαρία στις αρχές του 2026, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να ξεπεράσει ένα σημαντικό εμπόδιο.
Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Rosen Zhelyazkov περιμένει την αξιολόγηση της ετοιμότητας της χώρας στις 4 Ιουνίου, όταν η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δημοσιεύσουν τις εκθέσεις σύγκλισης.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, οι Βρυξέλλες είναι όλο και πιο σίγουρες ότι η Βουλγαρία θα επιτύχει τα κριτήρια της δημοσιονομικής σύνεσης και της νομισματικής σταθερότητας. Μια θετική αξιολόγηση θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη στο ευρώ στις αρχές του 2026, σημειώνει το δημοσίευμα.
Αν και η απόφαση δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, οι αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι η αξιολόγηση θα είναι θετική, ειδικά με δεδομένη την πρόοδο που έχει κάνει η Βουλγαρία τελευταία με τον πληθωρισμό.
Το επόμενο βήμα θα είναι η έγκριση από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Και η τελική ισοτιμία μετατροπής του λεβ με το ευρώ θα οριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, κάτι το οποίο θα μπορούσε να συμβεί τον Ιούλιο.
Η υιοθέτηση του ευρώ θα είναι μια σπάνια νίκη για τη βουλγαρική κυβέρνηση, με δεδομένο ότι όλοι οι προκάτοχοί της ισχυρίζονταν ότι η ένταξη στο κοινό νόμισμα θα βοηθήσει την φτωχότερη χώρα του μπλοκ να κλείσει την ψαλίδα με τα πλουσιότερα κράτη-μέλη.

Όμως, οι προσπάθειές τους συναντούσαν αντιδράσεις από τους ηγέτες της Ευρωζώνης, οι οποίοι ήταν απρόθυμοι να δεχθούν νέα μέλη, μετά την ελληνική κρίση χρέους κα μια σειρά από σκάνδαλα ξεπλύματος χρήματος σε χώρες της Βαλτικής.
Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις πιστεύουν ότι η ένταξη της Βουλγαρίας στο ευρώ θα τη βοηθήσει να έρθει πιο κοντά στον κύκλο λήψης αποφάσεων της Ε.Ε., σε μία εποχή που το μπλοκ επιχειρεί να δείξει ενότητα απέναντι στις γεωπολιτικές αναταράξεις.
Η υιοθέτηση του ευρώ θα μειώσει, επίσης, το κόστος συναλλαγών και θα βοηθήσει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Η πολιτική αστάθεια και η κατάταξη της Βουλγαρίας σαν μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ε.Ε. στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας αποτελούσαν έως τώρα αποτρεπτικούς παράγοντες για τις επενδύσεις.
Η Βουλγαρία θα είναι η δεύτερη χώρα που υιοθετεί το ευρώ την τελευταία δεκαετία και μία από τις λιγοστές από την έναρξη της κρίσης χρέους που σχεδόν διέλυσε την Ευρωζώνη. Η πιο πρόσφατη ένταξη ήταν της Κροατίας, το 2023.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι λιγότερο πρόθυμες να ενταχθούν, επιλέγοντας αντ’ αυτού να διατηρήσουν την ανεξάρτητη νομισματική τους πολιτική και το μεγαλύτερο περιθώριο που προσφέρει στη διαχείριση μιας κρίσης.