Προσανάμματα εν αναμονή μετά τους καθαρισμούς οικοπέδων

    Ημερομηνία:

    Στη δημιουργία εκατοντάδων εν δυνάμει εστιών φωτιάς σε πολλούς δήμους της Αττικής, αλλά και όλης της Ελλάδας, έχει οδηγήσει ο ελλιπής σχεδιασμός από την πλευρά της πολιτείας για τον καθαρισμό των οικοπέδων των ιδιωτών. Καθώς οι δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν τις τεράστιες ποσότητες κλαδεμάτων που έχουν προκύψει, μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης παραμένει για μέρες στους δρόμους σε συνθήκες μεγάλης επικινδυνότητας λόγω υψηλών θερμοκρασιών και έντονων ανέμων.

    Πέντε δήμοι της Ανατολικής Αττικής με επιστολή τους ζητούν άμεσα από την Περιφέρεια Αττικής την ενίσχυση του έργου της απομάκρυνσης των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που προκύπτουν από τους καθαρισμούς οικοπέδων από τους πολίτες. Οπως σημειώνουν, οι χωματερές αλλά και οι ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης και παρασκευής κομπόστ (δημιουργία λιπάσματος από φύλλα και κλαδιά με τη βοήθεια μικροοργανισμών) δεν μπορούν να δεχθούν άμεσα τόσο μεγάλες ποσότητες. Πρόκειται για τους Δήμους Μαρκοπούλου – Μεσογαίας, Ραφήνας – Πικερμίου, Σπάτων – Αρτέμιδας, Κρωπίας και Παιανίας οι οποίοι διαθέτουν αρκετά άχτιστα οικόπεδα, αλλά και σπίτια σε οικόπεδα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες, οπότε και οι ιδιοκτήτες τους απουσιάζουν συχνά. Στην επιστολή επισημαίνεται επίσης ότι «η διαχείριση στερεών αποβλήτων περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες μητροπολιτικού επιπέδου της Περιφέρειας Αττικής», εφόσον η Περιφέρεια έχει και την προεδρία του ΕΔΣΝΑ, του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Αττικής.

    Πέντε δήμοι της Ανατολικής Αττικής με επιστολή τους ζητούν άμεσα από την Περιφέρεια Αττικής την ενίσχυση του έργου τους.

    Χθες Παρασκευή 21 Ιουνίου εξέπνευσε και η προθεσμία για την υποβολή των τεχνικών εκθέσεων πυροπροστασίας από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται κοντά ή μέσα σε δασικές εκτάσεις και οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον καθαρισμό των οικοπέδων τους έως το τέλος Ιουνίου.

    Προσανάμματα εν αναμονή μετά τους καθαρισμούς οικοπέδων-1
    Κομμένα κλαδιά μαζί με ογκώδη σκουπίδια στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος. Ο δήμαρχος Δημήτρης Μάρκου λέει στην «Κ» πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην αποκομιδή και το γεγονός ότι οι πολίτες πετούν μαζί και στρώματα, καναπέδες και ντουλάπια δυσχεραίνει το έργο της δημοτικής αρχής.

    «Οι ιδιωτικές εταιρείες παίρνουν 40 κυβικά μέτρα τη μέρα κι εμείς χρειάζεται να συλλέξουμε και να διαχειριστούμε 5.000 κυβικά μέτρα την εβδομάδα», τονίζει στην «Κ» ο Δημήτρης Μάρκου, δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδας. Επισημαίνει ότι το μέτρο του καθαρισμού των οικοπέδων ήταν σωστό, δεδομένου ότι έγιναν πάρα πολλοί καθαρισμοί σε οικόπεδα που έχουν εγκαταλειφθεί για χρόνια και ήταν πιθανές εστίες φωτιάς, όμως «δεν έγινε σωστός σχεδιασμός με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε. Εχουμε τεράστιο πρόβλημα στην άμεση αποκομιδή και σε πάρα πολλά σημεία της πόλης υπάρχουν κλαδιά. Συχνά οι πολίτες πετούν μαζί και ογκώδη αντικείμενα, όπως στρώματα, καναπέδες, ντουλάπια, οπότε, όπως σημειώνει ο κ. Μάρκου, «πριν προχωρήσουμε στη διαχείριση πρέπει να γίνει διαλογή. Τα μεταφέρουμε στον σταθμό μεταφόρτωσης όπου γίνεται η διαλογή. Εκεί υπάρχει η δυνατότητα θρυμματισμού των κλαδιών, ωστόσο μεγάλοι όγκοι παραμένουν στο σημείο για μέρες. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται πιθανά μια μεγάλη εστία, αλλά δεν έχουμε άλλη λύση. Απλώς στο σημείο αυτό –ακριβώς επειδή συγκεντρώνονται απορρίμματα– είμαστε προετοιμασμένοι και υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα».

    Οι δήμαρχοι των πέντε δήμων της Ανατολικής Αττικής σημειώνουν ότι «η εφαρμογή των Π.Δ. 20/2024 και 19/2024 και η εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, σε συνδυασμό με την επιβολή διοικητικών προστίμων και προστίμων από τους δήμους, επέφεραν μαζικούς καθαρισμούς σε χρόνια ακαθάριστα ιδιωτικά οικόπεδα και κατοικίες, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε δήμους με έντονο περιαστικό πράσινο και δασικές περιοχές πλησίον και εντός οικιστικού ιστού». Οπως τονίζουν εμφατικά, οι δημοτικές αρχές αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το έργο της άμεσης αποκομιδής και διάθεσης της φυτικής ύλης που προκύπτει.

    Αύξηση της τρωτότητας

    «Οι ιδιοκτήτες πλησίον των δασικών εκτάσεων κατεβάζουν καθημερινά τόνους φυτικής ύλης στην παραλία και στους δρόμους. Το φαινόμενο συνεχίζεται μέσα στην αντιπυρική περίοδο και έχει αποτέλεσμα την αύξηση της τρωτότητας (Vulnerability) στην ευρύτερη περιοχή με τη συνεχόμενη αύξηση των στοιβαγμένων υπολειμμάτων φυτικής ύλης σε χώρους προσωρινής αποθήκευσης και γύρω από τους κάδους αποκομιδής και επομένως την αύξηση της επικινδυνότητας πρόκλησης πυρκαγιάς», γράφουν στην επιστολή τους.

    Οι δήμοι της Ανατολικής Αττικής ζητούν την άμεση εμπλοκή του ΕΔΣΝΑ (Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής) για την αποκομιδή των κλαδεμάτων και της φυτικής ύλης.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Εκτός λειτουργίας τα φανάρια σε 3 “μεγάλες” διασταυρώσεις

    Δεν λειτουργούν τα φανάρια σε 3 διασταυρώσεις της Εθνικής...

    Πρόστιμο 600 ευρώ σε χρήστες για πειρατεία στη συνδρομητική τηλεόραση

    Βαριές ποινές σε επίπεδο τελικού χρήστη προβλέπει το νομοσχέδιο...

    ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Θλίψη για την απώλεια του Γρηγόρη Στεφανάκου

    Ένας άνθρωπος με πλούσια δράση καθ’ όλη τη διάρκεια...
    Best Shop